Pazarlama Planında Sosyal ve Mobil Olmak Ne Kadar Önemli?
Değerli dostumuz Turgut Erkaynak'ın bu haftaki yazısını sizlerle paylaşmak istedik. İşte kaleme aldığı değerli yazı.
Etrafınıza bir bakın. E-postalarına bakmadan,whatsapp mesajı yazmadan,sosyal medyaya girmeden insanlar kaç adım atıyor?
Nerede olduğumuzun önemi olmaksızın artık her anımız mobil.Takside,toplantıda,akşam yemeğinde ve evet aklınıza gelen o yerlerde de.
Bir tablet veya akıllı telefon kullanmak artık standart bir durum.
Pazarlama stratejilerinde ve iletişiminde Mobil ve dolayısıyla sosyal medyadan uzak durmak, tam anlamıyla entegre olmamak; mevcut müşteriyle bir bağ kurulamaması nedeniyle iş kaybına yol açtığı kadar potansiyel müşterilerde de önemli iş fırsatlarının kaybına yol açar.
Ayrıca;bu noktalarda olmamak satış fırsatını ve potansiyel ilgiyi de yakalayamamak demektir.
Peki sizin pazarlama planınız Mobil ve Sosyal mi?
Unutmayalım ki; mevcut ve potansiyel müşterilere ulaşmanın veya mevcudu elde tutmanın bize belirli bir maliyeti var. Müşteri internette ve mobilde ise ki öyle; biz de yeni iş için, mevcudu korumak için, çapraz satış için, upgrade için,iletişim için, meydanı boş bırakmamak için orada olmalıyız.
Tabii ki bir anda büyük işler bu mecralardan gelmeyecek ancak yavaş yavaş ve sade bir biçimde pozitif geri dönüşüm oranları sağlayarak tüm müşterilerle
pozitif etkileşimde olunan yararlı bir kanalınız olacak.
Bu noktada;etkileşimin üzerinde durmamız gerekiyor çünkü etkileşimden kastım "robotik" ve "ruhu olmayan" bir sosyal medya mesajı,anlamı olmayan istatistiki bir bilgi paylaşımı veya mobil uyumlu olmayan bir web sitesi içeriği değil tabii ki.
Türkiye'de bir çok kurumun bu konuda önemli gelişim alanları mevcut. Örneğin;web sitesi mobil kullanıcılara uygun olmayan,webmaster tool geri bildirimi almamış,HTML yerine flash kullanılmış ve belirli müşteri kitlesini ıskalamış firma sayısı azımsanmayacak kadar fazla.
Müşterilerin bir çok bilgiye mobilden ulaştıklarını düşünürsek farklı cihazlar ve yazılımları için "hedef bazlı müşteri içerik bilgilendirmeleri oluşturulması,sıkıcı olmayan ve ilham veren paylaşımlarla müşteride değer sağlamak hedef olmalıdır.
Türkiye'de çok yakın zamanda başlayacak 4.5G ile birlikte mobil data kullanımının daha da artacağını hepimiz farkındayız dolayısıyla Pazarlama Stratejilerinde yer alan "Biz oraya nasıl gideriz? Orada nasıl olabiliriz? planlarını ve bütçelerini gözden geçirmekte fayda var.
Şubat 2016'da yayınlanan Cisco Visual Networking Index (VNI) verilerine göre 2015 yılında global mobil data trafiği
%74 oranında büyüdü. Dünya genelinde en çok büyüme ise Ortadoğu ve Afrika'da gerçekleşti.
Yine aynı verilere göre 2020 yılına kadar mobil data trafiğinin 8 kat kadar büyüyeceği tahmin ediliyor.
2015 yılında yarım milyardan fazla 563 Milyon mobil cihaz ve bağlantı eklenmiş durumda.
2014 yılında 7.3 Milyar olan global mobil cihaz ve bağlantı sayısı 2015 yılında 7.9 Milyar olarak gerçekleşti.
2020 yılına kadar mobil cihaz ve bağlantı sayısının global cihaz ve bağlantı sayısının yaklaşık %50'ye ulaşacağı öngörülmekte.
O kadar önemli ve ilgili veri var ki hepsini ayrı ayrı detaylı değerlendirmek gerek.
Yeri gelmişken potansiyel müşterilerin mobilde olduğuna dair birkaç bilgiyi daha paylaşmam faydalı olacaktır. Dikkate alınması gereken; mobil ve sosyal medya pazarlamanın klasik pazarlama planlarının boşluklarını doldurabilen çok önemli araçlar ve stratejiyi oluştururken diğer kanallarla birlikte değerlendirerek hangi boşluklarla entegre olacağı baştan belirlenmeli.
Her yıl Ocak ayında önemli veriler paylaşan wearasocial : Digital in 2016 verilerine göre;
Dünya üzerinde yaklaşık 7.4 Milyar kişi mevcut ve bu popülasyonun %54'ü kentsel alanlarda yer alıyor.
Toplamda 3.4 Milyar kişi(mobil ve sabit) internet kullanıcısı mevcut. Bir diğer deyişle dünya nüfusunun %46'sı…
Wearesocial verilerine göre sosyal medya kullanan kişi sayısı ise 2.3 Milyar kişi.
Mobil üzerinden sosyal medya kullanan aktif kullanıcı sayısı ise yaklaşık 2 Milyar kişi…
Sadece Türkiye'de ise 46 Milyondan fazla internet kullanıcısı ve 42 Milyon aktif sosyal medya kullanıcısı mevcut.
IDC (The International Data Corporation) ise ufak farklılıkları olsa da genel olarak benzer veriler sunuyor bizlere. IDC,dünya üzerindeki 3.2 milyar kişinin 2016 yılında internete giriş yapacağını öngörmekte.
Bir diğer deyişle dünya nüfusunun %44'ü internete giriş yapacak. 3.2 Milyar kişiden ise 2 Milyardan fazlasının internete mobil cihazlar üzerinden girmesi beklenmekte.
Peki bu kadar kişi internette ne yapıyor?
2 Milyar kişi haberleri okuyor.Yaklaşık 2 milyar kişi sosyal ağlarda..1.2 milyar kişi müzik dinliyor.1.5 milyar kişi anlık mesajlaşıyor…
Türkiye ise önemli bir değere sahip. Her ne kadar ülkemizi yanlış bölgede konumlandırmış olsalar da 744 Milyon dolarlık internet reklam harcamasıyla bu alanda hızla ilerliyor.
Yapılan araştırmalar müşterilerin ağırlıklı olarak, iletişim ve eğlence için akıllı telefonlarını,seyahat planları,kişisel finansal yönetim konuları için bilgisayarlarını kullandığını gösteriyor.
Tüm bu veriler mobil ve sosyal medya pazarlama olmadan pazarlama planı olmayacağını çok net ortaya koymakta.
Geleneksel kanallar hızlı bir şekilde mobile ve sosyale evrilmekte.
Robotik ve ruhu olmayan cevaptan ve Türkiye'nin bu alandaki gelişim alanlarından devam edelim….
Örneğin; SMS izinleri için yasa çıktığı dönem gelişim alanlarına güzel bir örnektir.
Bir çok şirket izin almak için müşterisini aradığında farkına vardı ki aradıkları numara kullanılmamakta ve ellerinde binlerce 11 haneli çöp data mevcut. Çöp olmayanlar ise doğru ve hedef bazlı içerik paylaşımı yapılmadığı için onay vermedi.
Böylece; gerçek, en güvenilir,okunma oranı en yüksek bir mobil aracı kaybettiler. Bu da bize başka bir pazarlama gerçeğini; CRM'in yaşayan bir organizma olduğunu net olarak gösteriyor.
Bir başka örnek de yakın zamanda kendi yaşadığım bir olaydan.
Sosyal medya üzerinden iletişime geçtiğim kurum bana "ruhu olmayan","robotik" bir cümleyle sadece gelen talebin cevapsız kalmaması için geri döndü.
(Bu arada inanın global ölçekte olup da hiç dönmeyen kurumlar da oldu) Böyle bir cevap geldiğinde,müşteri o kurumdan uzaklaşır. Her şeyden önce eğer bir problemi için iletişime geçtiyse çözülemeyeceğine,herhangi bir bilgi için iletişime geçtiyse alamayacağına kanaat getirir ve konuyu uzatmaz.Benim durumum da böyle oldu.
İşte bu gibi noktalarda çalışanların bireysel katma değeri ortaya çıkıyor.
Pozitif açıdan bakalım; her şeyden önce kurum için mobil bir mecrada olması gayet güzel. Müşterilerinin en azından bir bölümünün mobilde olduğunun ve bu nedenle mobilde bulunma gerekliliğinin farkına varmış.
Unutmayalım ki; gelişim farkındalık ile başlar.
Evet farkına varmış ancak stratejik planlama yaparken gerekli ilgiyi göstermemiş ve yatırımı yapmamış.Sadece bir zorunluluk olarak yorumlamış ve robotik cevaplar vererek müşteri memnuniyetsizliğini olumsuz etkileyen yeni bir kanal açmış. Şirketine ek maliyetler ve gizli kayıplar oluşturduğunun da farkında değil. Ek maliyet çünkü;yeni bir kanal oluşturmanın maliyetinin yanı sıra güdük oluşturulmuş bir mecra olması nedeniyle ekstra problemler ve memnuniyetsizliklerin çözülmesi için de zaman,para,emek harcanacaktır. Sonuçta tüm bunların da bir maliyeti var.
Doğru bir pazarlama planının ve doğru stratejinin önemini burada görüyoruz.Zarar veren böyle bir kanalın hiç oluşturulmaması çok daha faydalı olacaktır.
Çalışanların bireysel katma değeri ise Planlama ve Strateji aşamasında önemlidir. Çalışan cesaretle fikrini söylemeli ve sadece var olması için yeni bir mecra açılmasına karşı çıkmalıdır. Her şeyden önce çalışan sosyal medyanın hangi amaçla kullanılacağını sorgulamalı ve kullanım amacına uygun planlama ve strateji oluşturulmalıdır.
Sosyal medya kanalı birçok amaç için kullanılabilir :
Satış
Web trafiği
Eğitmek
Takipçi kazanmak
Müşterilerle pozitif bağ kurmak
Müşteri hizmetlerini geliştirmek
Marka bilinirliğini arttırmak
Bir ürünün başlangıcı
Yeni Müşteriye ulaşmak içinkullanılması amaçlardan sadece birkaçı.
Kendi yaşadığım örnekteki gibi işin doğasına uygun olmayan yaklaşımın değişmesi gerektiği savunulmalı ve çağ dışı kalmış script değiştirilmelidir.
Müşterinin beklentilerini karşılayan,cana yakın gelen ve müşteriyi kurumuna yaklaştıran yöntemlerin gerektiği savunulmalıdır.
Sadece var demek için açılan bir sosyal medya hesabı da hatalıdır.
Eğer odaklı bir personel atanmadıysa, günde veya 2-3 günde 1-2 paylaşım yapılıyorsa,müşteri tarafından kurulan iletişime "like,RT,+,cevap vb karşılık verilmiyorsa yine kurum yarar yerine zarar elde edecektir. Sürecin; tam zamanlı ve uzmanlık alanı sosyal medya olan personel tarafından yönetilmesi oldukça faydalı olacaktır. Mevcut ağır görevlerine ek bir yük şeklinde olmamalıdır.
Beğendiğim 1-2 örneği sizlerle paylaşmak isterim:
Nike Basketball Black Mamba
Bu sezon basketbolu bırakacağını açıklayan Kobe Bryant, Nike Basketbol için hazırlanan kampanyası oldukça güzeldi. Kampanya filmini ve kampanyanın etkilerini aşağıdaki iki videoda izleyebilirsiniz.
LG Ticket Hunter
LG yeni Optimus L serisi telefonunu Birleşik Krallık içerisindeki genç müşterilere duyurmak istedi. Eğlenceli bir içerik ve interaktiviteyle yüksek müşteri bağı oluşturuldu.
Büyük markalar mobil ve sosyal medyaya önemli bütçeler ayırıyorlar. İnteraktif, hedef bazlı içerikli, Promosyonel İş Ortaklıkları kurulmuş, Lokasyon bazlı gibi önemli kampanyalara da imza atıyorlar.
eMarketer tahminlerine göre Mobil internete 2016 yılında 100 Milyar Dolardan fazla harcanacak ve 2019 yılında bu miktar 2 katına ulaşarak 200 Milyar Dolar olacak.
Firmaların hatırda tutması gereken; pazarlamanın yapı taşı olan P'ler cağın gereklilikleriyle eskisinden çok daha hızlı değişmektedir ve kurumların P'ler ile paralel değişen C'lere tam entegre olarak ayak uydurması kaçınılmazdır.
Zamana anlam katmak için…
Saygılarımla,
Turgut Erkaynak
| Executive | Sales & Marketing Professional | Blogger |
Çok daha fazlası için Turguterkaynak.com
Son Dakika › Teknoloji › Pazarlama Planında Sosyal ve Mobil Misiniz? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?