"3. Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

"3. Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu"

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ali Akmaz, Cizre'nin, üniversitelerinin önemli büyük merkezlerinden birisi olacağını söyledi.

14.04.2012 17:40

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Cizre'nin, üniversitelerinin önemli büyük merkezlerinden birisi olacağını söyledi.

Şırnak ve Mardin Artuklu Üniversitesi ile Cizre Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen "3. Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu" Cizre'deki Kırmızı Medrese'de başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akmaz, sempozyumun, üniversite için bir başlangıç özelliği taşıdığını söyledi. Cizre'de Turizm ve Otelcilik Fakültesi'nin kuruluşunun onaylandığını anlatan Rektör Akmaz,

"Cizre, üniversitemizin önemli büyüme merkezlerinden birisi olacaktır. Hatta bu başlangıcı temin etmek üzere Cizre'de eğitime başlatacağımız Turizm ve Otelcilik Fakültesi'nin kuruluşu onaylandı, 2013-2014 eğitim öğretim yılında eğitime başlanacak" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise sibernetik, bilgisayar ve otomatik aletler geliştirme konusunda dünyaca ünlü Ebu'l-İz El-Cezeri'nin bu toprakların ilminin bereketiyle var olduğunu söyledi.

İlim ve irfan şehri Cizre'de bulunmaktan dolayı büyük şeref duyduğunu anlatan Rektör Omay, şöyle konuştu:

"Çağdaş, saygın ve özgür 'Sosyal Bilimler Üniversitesi' olarak, Ortadoğu'nun tarihi ve sosyo-kültürel mirasını yerelden evrensele taşımak şeklinde özetlemiş bir akademi olarak seri halde tasarladığımız Ömerli ve Midyat Sempozyumu'ndan sonra, kültürel bağımızın çok güçlü olduğu Cizre'nin de sempozyumunu aynı ufukla ve aynı yaklaşımla yapmak için buradayız. Burada bulunmamızın bir sebebi daha var. Bizler ilmin önünde coğrafi, fiziksel veya zihinsel bir sınırın olmadığını düşünmekteyiz. Bu sempozyumun bir benzerini Erbil, Bağdat, Şiraz, Şam gibi başka bir Ortadoğu şehri için de yapabiliriz. Zaten ileriye dönük hedeflerimiz arasında, bu tarz birleştirici çalışmalar var."

Mezopotamya'nın, Arap yarımadası, Orta Asya ve Anadolu'nun kültürel mirasının en çok üretildiği, dönüştürüldüğü yerlerin başında geldiğini vurgulayan Rektör Omay, "Yukarı Mezopotamya'da en çok Müslüman alim ve arif yetiştiren yerlerin başında Cizre gelir. Fars kültüründe Hafız-ı Şirazi, Arap kültüründe İbn-i Faris ve Türk kültüründe Fuzuli neyse Kürt kültür ve edebiyatının yetiştirdiği en büyük edip ve ariflerden Melaye Ciziri de odur. Zaten adından anlaşılacağı gibi Cizrelidir. Mardin ve Cizre'deki medreseler asırlar boyunca bütün Anadolu ve Mezopotamya'ya ilim adamları yetiştirmiştir. Cizreli ve Mardinli alimler arasındaki münasebet her zaman güçlü olmuştur" dedi.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi de Cizre'nin, yörenin en merkezi ve hareketli yerleşim alanı olduğu gibi çok eski bir tarihi geçmişe ve korumaya alınmış çok sayıda kültürel mimari varlığa sahip olduğunu anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Prof. Dr. Omay'ın yaptığı oturumda Prof. Dr. Abbas Vali, Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Tarih, kültür ve iktidar ilişkisi bağlamında Cizre", "Kamuran Ali Bedirhan'ın maddi ve manevi açıdan Kürt kültüründeki yeri ve önemi" ile

"Cizre ve yöresinin İslamlaşma süreci" konularında sunum yaptı.

Sempozyumu, Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve çok sayıda akademisyen de izledi.

- ŞIRNAK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '3. Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement