Acırlı Beldesi'nin Midyat'a Bağlanma Kararına Halk Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Acırlı Beldesi'nin Midyat'a Bağlanma Kararına Halk Tepkisi

Acırlı Beldesi\'nin Midyat\'a Bağlanma Kararına Halk Tepkisi

Mardin'in Midyat İlçe Belediye Meclisi kararıyla Acırlı Beldesi'nin Midyat'a mahalle olarak bağlanması kararı alınmasına belde halkı tepki gösterdi.

03.06.2011 15:10

Mardin'in Midyat İlçe Belediye Meclisi kararıyla Acırlı Beldesi'nin Midyat'a mahalle olarak bağlanması kararı alınmasına belde halkı tepki gösterdi. Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu ve Acırlı Belediye Başkanı Hasan Pala arasında gerginliğe yolaçan karar, Danıştay'ın görüşü alındıktan sonra İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile yürürlüğe girecek.

Midyat Belediye Meclisi'nin dün yaptığı toplantıda 5393 sayılı belediye kananunun 11'inci maddesi gereğince Acırlı Beldesi'nin tüzel kişiliği sona erdirilerek Midyat'a mahalle olarak katılması 12'ye karşı 10 oyla kabul edildi. Midyat İlçesi'ne 5 kilometre mesafede bulunan ve 4 bin 700 nüfusu bulunan Acırlı Beldesi hakkında alınan bu kararın duyulması belde halkının tepkisine neden oldu.

Demokrat Parti'den (DP) seçilmesine rağmen bir sürü önce AK Parti'ye geçen Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu ile Saadet Partisi'nden seçilen ancak daha sonra istifa ederek bağımsız olan Acırlı Belde Belediye Başkanı Hasan Pala arasında alınan karar nedeniyle gerginlik yaşandı. Midyad Belediye Meclisi'nde 13 DP, 9 BDP ve 3 AK Partili üye bulunuyor. Acırlı Beldesi'nin Midyat'a bağlanması sırasında, 12 DP'li üyenin evet oyuna karşılık, 9 BDP'li ve 1 AK Partili üye ret oyu kullanırken, 3 meclis üyesi de oylamaya katılmadı.

Kararın alındığını duyan Acırlı Belde halkı bugün meydanlara çıkarak, "Midyat'a bağlanmak istemiyoruz" sloganı atarak tepkisini dile getirdi. Acırlı Belde Belediye Başkanı Hasan Pala, karar sonrası belde halkının Midyat Belediyesi'ne yürümek istediğini ancak onları sakinleştirdiğini söyledi.

Karardan sonra Midyat Hükümet Konağı önünde Acırlı Beldesi'nin Midyat'a bağlanmasına karşı çıkan bazı belediye meclis üyeleri ile Acırlı Belde Belediye Başkanı Hasan Pala, basın açıklaması yaptı.

Başkan Pala, Midyat'a bağlanmak istemediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Belde halkının mağdur olmaması amacıyla daha önce topladığımız 3 bine yakın imzayı, beldemizin tüzel kişiliğinin devam etmesi için Mardin Valiliği'ne sunduk. Midyat Belediye Meclisi bu kararı alırken fikrimize başvurulmadı, halkımızın görüşü alınmadı. Kanunlar Midyat Belediyesi'ne bu hakkı vermiş olabilir. Ancak memleketimizin örf ve adeti var. İnsanların hak ve hukuku var. Belde halkının menfaati için olsaydı gelip onlara durumu anlatır ve gönüllerini alırlardı. Gizli saklı bu karar alınmazdı. Bana göre bu bir rant davasıdır. İmar meselesi değildir. İmar sorunuysa beldemizde de imar çalışması var. Herkesin imarı ayrıdır. Kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Belde halkı tek vücut olmuş ve bu karara karşıdır, bağlanmak istemiyorlar. Elimizden gelse beldemizi bağlatmayacağız"

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise, çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla bu kararı aldıklarını ifade ederek, "Acırlı Beldesi imara önem vermeyen bir belediye. Şehir dışından gelen insanların şehir merkezine girişte bir çarpık yapılaşma ile karşılaşmaları hoş olmayan bir durum. Ayrıca belde halkının daha modern ve yaşamsal bir çevrede oturmalarına zemin hazırlamaktır. Ne bu belediye benimdir, ne de Acırlı Belediyesi şimdiki başkanındır. Biz geleceği ve yatırımları düşünerek böyle bir karar aldık. Bu kararımız iddia edildiği gibi bir rant meselesi değildir. Ben bugün varım, yarın yokum ama Midyat her zaman var olacaktır" şeklinde konuştu.

Belediye Meclisi'nde alınan bu karar, Danıştay'ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı'na sunulacak. İçişleri Bakanlığı, bu teklifi değerlindirerek onaylarsa Acırlı Beldesi Midyat'a bağlanmış olacak. Acırlı Belde Beledeye'sinin bağlanma kararı onaylandıktan sonra da taşınır, taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları Midyat Belediyesi'ne intikal edecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Acırlı Beldesi'nin Midyat'a Bağlanma Kararına Halk Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement