Adıyaman'da 17 Ağustos Depremi Konulu Resim Sergisi - Son Dakika
Yerel

Adıyaman'da 17 Ağustos Depremi Konulu Resim Sergisi

Adıyaman\'da 17 Ağustos Depremi Konulu Resim Sergisi

Adıyaman'da 17 Ağustos Marmara Depremi yıl dönümü dolayısıyla Adıyaman İnşaat Mühendisleri Odası tarafından resim sergisi açıldı.

17.08.2013 16:14

Adıyaman'da 17 Ağustos Marmara Depremi yıl dönümü dolayısıyla Adıyaman İnşaat Mühendisleri Odası tarafından resim sergisi açıldı.

Demokrasi Parkında açılan resim sergisi vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi görürken resim sergisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Adıyaman İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Zeynal Bakır, "Bu gün burada toplanma nedenimiz 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü dolayısıyla düzenlediğimiz deprem konulu fotoğraf sergimizdir. Uzun zamandır canımızı yakan yüreğimizi burkan İslam coğrafyasındaki yaşanan vahşetleri kınadığımız bildirmek istiyorum. Emperyalist devletlerin ve onların işbirlikçilerinin Arap Baharı adı altında döktükleri kanda boğulacaklarına olan inancımla, başta Mısır ve Suriye olmak üzere tüm İslam coğrafyasında kan dökenleri ve kanın dökülmesine sebep olanları lanetliyoruz.

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin üzerinden tam 14 yıl geçti. 14 yıl önce bu depremde; binlerce insan hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı, evsiz kaldı ve ülke ekonomisi ağır darbe aldı. Daha önceleri de yıkıcı pek çok deprem yaşanmasına rağmen, 1999'da olan deprem başta devletimiz olmak üzere inşaat mühendisliği ve inşaatla ilgili diğer tüm mühendislikler için bir milat olarak kabul edildi. Bu deprem; Yapı üretim süreci bileşenlerinin görev ve sorumluluklarını, deprem anında ve deprem sonrasında nelerin yapılması gerektiği gibi pek çok konudaki ihmallerimizi ve eksikliğimizi net olarak ortaya çıkardı.

Bugünün kritik sorusu, depremlerden gerekli dersin alınıp alınmadığıdır. Maalesef 2011 yılı Van depremi yeterli dersler çıkartılmadığını acı bir şekilde göstermiştir. Türkiye, dünyanın önemli deprem kuşakları üzerindedir. Ülke topraklarının yüzde 66'sı 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yer almakta, ülke nüfusunun ise yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır. Anadolu coğrafyasında 1900'lü yılların başından günümüze kadar otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insan hayatını kaybetmiştir" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak, yapı denetiminin gerekliliğine, mesleki denetimin kaçınılmazlığına inandıjklarını, mesleki çalışma esaslarının, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olması gerçeğinden hareketle tanzim edilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Bakır, "Ülkemizde yapı stokunun hali içler acısıdır; yapı stoku tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir. Ülkemizde yaklaşık yirmi milyon yapı bulunmakta, ancak stokun ayrıntılı bir envanteri çıkarılmadığı için depremde bir bütün olarak nasıl bir davranış sergileneceği bilinmemektedir. Sadece bilinen, mevcut binaların yüzde 67'sinin ruhsatsız, yüzde 60'ının 20 yaşından büyük olduğudur" diye konuştu.

Bakır, Adıyaman'ın bu rakamlara paralellik arz ettiğini tahmin ettiklerini kaydederek şunları söyledi:

"İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde, unutuşun ve ölümün kolay ülkesi olmaktan uzaklaşıp, yaşamın ve insan hayatının savunulduğu bir ülke yaratılması çağrısında bulunmaktadır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin yıl dönümünde yapmakta olduğumuz fotoğraf sergisi ile bir yandan siyasilerin ve yetkililerin sorumluluğunu hatırlatmak diğer yandan da vatandaşların depreme karşı duyarlığını artırmak ve deprem sırasında ve sonrasında neler yapabileceğiyle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. İnşaat mühendisleri odası olarak bizler, 17 Ağustos depremini unutmadık, kimseye de unutturmayacağız." - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adıyaman'da 17 Ağustos Depremi Konulu Resim Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement