"Ahmet Kabaklı Kütüphanesi" Açıldı - Son Dakika
Yerel

"Ahmet Kabaklı Kütüphanesi" Açıldı

Yazar Ahmet Kabaklı'nın adının yaşatılması amacıyla Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde oluşturulan kütüphane törenle açıldı.

07.05.2011 19:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Ahmet Kabaklı'nın adının yaşatılması amacıyla Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde oluşturulan kütüphane törenle açıldı.

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul gibi bir şehirde kültüre yönelik hizmetlerin önemine işaret ederek, bu şehre yapılan yatırımları yakinen takip ettiklerini ve ilçelerde kütüphaneler konusunda birçok hizmet verildiğini kaydetti.

İstanbul'un markalar şehri olduğunu ifade eden Mutlu, bu şehrin en büyük marka değerinin kültürel özellikleri olduğunu söyledi.

Vali Mutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul'daki kadim medeniyetlerin tarihi itibarıyla kültürü çok öncelikli hale getirmemiz gerekiyor. Bu şehir, kültürün üretildiği, çok kültürlü bir toplum hayatının yaşandığı şehir olarak bütün dünyada çekici bir hale gelmeli ki bunun yolu eğitim yuvalarından, kültür merkezlerinden geçiyor. Kütüphane ve kitap kokusu benim unutamadığım kokulardan bir tanesidir. Ülkemizde sabaha kadar açık olan kütüphaneler benim tek özlemimdir. "

Açılan kütüphanelerin dolu dolu olmasını arzu ettiğini dile getiren Mutlu, Şeyhülmuharririn olan Ahmet Kabaklı'yı saygıyla andığını söyledi.

-"KİTAPLARINI, ADINA YAKIŞIR BİR YERDE BULUNDURMAK İSTEDİK"-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da tarihi yarımadanın, 8 bin 500 yıllık geçmişinden bu yana kültür ve sanat merkezi olduğunu belirterek, Osmanlı ile birlikte neşet eden kültür adasının her bölgesindeki tarihi eserleri yenilerken, bu kültürel değerlerin yansıdığı bir şehir olarak Fatih'i seçtiklerini kaydetti.

Topbaş, Ali Emiri gibi Türkiye'ye hizmet eden insanların isimlerinin yad edilmesinin görevlerinden biri olduğunu ifade ederek, "İnsanlığa hizmet etmek çok önemli. Ahmet Kabaklı hocamız da hizmet edenlerden biriydi. Eserleriyle yaşadığı gibi yaşamaya da devam edecek bir isimdir. Birçok edebiyatçımız onun hakkında farklı derlemeler yapmakta, biz de kendisinin sağlığında eserlerini, makalelerini, fıkralarını okumaktan memnuniyet duyardık. Kabaklı'nın kitaplarını, adına yakışır bir yerde bulundurmak istedik" diye konuştu.

Ali Emiri Kültür Merkezi'ni 2009'da fiili olarak açtıklarını anımsatan Topbaş, burada nikah ve sergi salonu ile ve çok amaçlı salonlar bulunduğunu, yeni açılacak 3 sinema salonu ve kütüphaneyle kültür adası özelliğini taşıyacağını kaydetti.

Topbaş, belediyelerin görevlerinin, halkın yaşam alanlarında mutluluk duyacağı yatırımlar yapmak olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kentin değerlerini ve eserlerini gün yüzüne çıkarmak ve mekanlar oluşturmak bizim görevimiz. Göreve geldikten bu yana 8 kütüphane açtık. Şu anda 12 kütüphanemiz var. Geçen yıl 550 bin insan kütüphanelerimizden istifade etmiş. Bu kütüphaneler bilime ulaşma noktaları olduğu gibi aynı zamanda ortak mekan noktalarımız. Biz bunları kütüphanelerin ötesinde, bir kültür merkezi çatısı altında oluşturmayı önemsedik. 12 kütüphanenin yanı sıra 5 tane gezici kütüphaneye de yer vermekteyiz. Bulunduğumuz bilgi çağında her bilgiye ulaşabiliyoruz ama kitabın yeri başka, onunla farklı bir dostluk oluşturuyoruz. "

Topbaş, eskiden eserlerin mum ışığında, gaz lambası altında yazıldığı düşünüldüğünde, gözleri kör olma pahasına yazanların ne kadar yüce insanlar olduğunun anlaşılacağını vurguladı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Kabaklı'nın, milletin ortak değerlerinin yaşatılması için büyük emek verdiğini ifade ederek, Ali Emiri'nin şiirini okudu.

Servet Kabaklı da bu kütüphanenin aileleri için önemli olduğunu belirterek, kütüphanenin Ahmet Kabaklı koleksiyonunda 16 bin 695, halk bölümünde ise 8 bin 573 kitabın bulunduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Servet Kabaklı; Vali Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'a, Türk Edebiyatı Vakfının şeref üyeliğini verdi. Ardından kütüphane ziyaret edildi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Ahmet Kabaklı Kütüphanesi' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement