ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Kars'ta birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için "dünya kenti" olarak nitelendirilen Ani Ören Yeri'ndeki 21 eserin hazırlanan yeni projelerle turizme kazandırılması hedefleniyor.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kars ile Ermenistan sınırında yer alan Ani Ören Yeri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için çalışmalarını sürdürüyor.
Kurulduğu tarihten bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve mimari özelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken ören yeri, müdürlüğün hazırladığı yeni projelerle daha ihtişamlı hale getirilecek.
Kafkaslardan Anadolu'ya giriş kapısı olarak nitelendirilen ve milattan önce 5000'li yıllardan günümüze kadar gelen antik kentteki tarihi yapıların gelecek nesillere ulaştırılması ve farklı medeniyetlere ait tarihi izlerin yaşatılması için restorasyon çalışmaları bu yıl da devam edecek.
Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yeri'nin, Kars ve bölge turizmi için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Bu yıl içinde ören yerindeki kurtarma kazılarının Pamukkale Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram başkanlığında yürütüleceğini belirten Doğanay, birçok medeniyetin bir araya geldiği Ani'de çok kültürlülüğün eşsiz örneklerini görmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Antik kent surlarının restorasyonuyla ilgili projelerin tamamlandığını anlatan Doğanay, şunları kaydetti:
"Antik kentimiz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday oldu. 2016 yılında Oslo'da yapılacak toplantıda listeye girebilmek için aday olabilir. 2015-2016 yılı Kars ve Ani Antik kentinin yılı olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığımız da bu konuda bize büyük destek veriyor. Bu kapsamda ören yerinde yeni karşılama merkezleri, yürüyüş yolları gibi önemli projeleri de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca antik kentteki farklı kültürlere ait 21 yeni eseri de turizme kazandıracağız. Böylece kentimiz için çok önemli olan tarihi değerimizden üst düzeyde yararlanabileceğiz. Ani, bizim için dünya mirasları listesine girmesi gereken bir hazinedir."
Doğanay, eserin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının bütün insanlığın görevi olduğunu ifade ederek, Almanya, Ermenistan, Gürcistan, Japonya'dan gelen çok sayıda turistin antik kenti ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Ani'de 21 Eser Daha Turizme Kazandırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?