Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Ankara'da kurban kesme işleminde insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklar yaşanmaması için vatandaşların kurallara uygun hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını bildirdi.
Kurban Bayramı dolayısıyla gerek il içinde gerekse iller arasında çok büyük oranda hayvan hareketleri yaşandığına dikkati çeken Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel, Kurban Bayramı dolayısıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Dini bir vecibe olan Kurban Bayramı'nda vatandaşların gerek kurbanlık alırken gerekse kesim esnasında bir sıkıntı yaşamamaları için gerekli planlamaların yapıldığını ve tedbirlerin alındığını belirten İl Müdürü Temel, bu çalışmaların bayram sonuna kadar ara verilmeden sürdürüleceğini söyledi.
Geçen yıl Kurban Bayramı'nda Ankara'da yaklaşık 70 bin büyükbaş ve 60 bine yakın da küçükbaş hayvanın kesildiğini hatırlatan İl Müdürü Temel, 5 milyon insanın bulunduğu Ankara'da kurban kesme işleminde insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklar yaşanmaması için vatandaşların kurallara uygun hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Ankaralılara kurbanlık satın alırken dikkat etmeleri gereken konularda da uyarılarda bulunan İl Müdürü Temel şunları söyledi; "Kurbanlık alırken erkek hayvanların tercih edilmesi ülkemizdeki hayvan varlığının sürdürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra hayvanların yaşının ve gebe olmamalarının da dikkate alınması gerekiyor. Alınan hayvanların tüyleri karışmamış ve parlak olmasına, ağız ve burnunda salya olmamasına ve sağlıklı yürüyebilmesine de dikkat edilmesi, hareketsiz ve durgun, ishal olan hayvanlar alınmamalı. Ayrıca vatandaşlarımız alacakları kurbanlıklara ait pasaportları ve veteriner sağlık raporunu da satıcılardan talep etmelidirler. Kurban keserken de hem hayvan sağlığı hem de kendi sağlıkları açısından hijyen şartlarına uymaları büyük önem taşıyor."
Kurban etlerinin değerlendirilmesi konusunda da uyarılarda bulunan İl Müdürü Temel, özellikle karaciğer ve akciğerlerde kist diye tabir edilen içi sıvı dolu kesecikler bulunması halinde kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini kaydederek, bu konuda yapılan en büyük yanlışın bu tür sakatatların kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmesi olduğunu söyledi.
Bu tür kistler içerisinde parazitlerin bulunduğuna işaret eden Temel, hastalıklı sakatatların kedi ve köpeklere verilmesiyle parazitin döngüsünün tamamlanacağını ve dışkılarıyla atacakları yumurtaları insanların alması halinde tehlikeli hastalıkların oluşabileceğini, hayvanların alması halinde ise önemli ekonomik kayıplara yol açabileceğine dikkati çekti.
Temel, kesilen kurbanlarda böyle sakatatlar bulunması halinde köpeklerin kazıp çıkaramayacağı derinlikte çukurlar açılıp gömülmesini isteyerek, vatandaşlardan bu konuda hassas davranmalarını istedi.
Ankara'da yeterli miktarda kurbanlık bulunduğunu ve bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten İl Müdürü Temel, Kurban olarak kesilen hayvanların kayıtlarının sistemden düşülebilmesi için pasaport ve kulak küpelerinin kesim yerindeki görevlilere veya İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini de hatırlattı.
Vatandaşların bir olumsuzluk yaşamamaları için Kurban Bayramı süresince İl ve İlçe Müdürlüklerinde nöbetçi personel bulunacağını kaydeden İl Müdürü Temel, Ankaralıların, kestikleri kurbanlıklarla ilgili şikayetlerini İl Müdürlüğüne ait 344 59 50 - 315 76 20 numaralı telefonlara bildirerek yardım alabileceklerini sözlerine ekledi. - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Ankara Kurban Bayramı'na Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?