Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.KORKUTELİ'ye bağlı Küçükköy Beldesi'nde açılan Alafaradın kilim dokumacılığı ve halı dokuması Halı ve kilimler için, kursiyerler sabahları kazan kaynatarak kök boya işlemi yapıyor.

23.05.2013 12:19

Foto: Dilara Sude Boz ve çalışmaları

===

Doğal otlardan kökboyası yapıyor

KORKUTELİ'ye bağlı Küçükköy Beldesi'nde açılan Alafaradın kilim dokumacılığı ve halı dokuması Halı ve kilimler için, kursiyerler sabahları kazan kaynatarak kök boya işlemi yapıyor. Alafaradın kilimi ve halılarının kendine has motif özellikleri ve halılarda kullanılan malzemeyle dokuma kalitesinin iyi olması, özellikle satış aşamasında Antalya'ya gelen turistlerin bu halılara büyük ilgi göstermelerine neden oluyor. Halı ve kilimler Küçükköy Beldesi'nde açılan Halıcılık kursuna katılan kursiyerler tarafından dokunuyor.

Günümüzde kullanılan sentetik boyaların aksine, el dokuması halılarda renkleri elde edebilmek için halen kök boya kullanılması dikkati çekiyor. Kök boya işlemini yapmak için her sabah kursun bahçesine kazanları kuran Halı Usta Öğreticisi Zeynep Tuğ, kaynayan suya içerisinde boya maddeleri içeren ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden getirdiği çeşitli doğal bitki ve tohumlar katıyor. Her istediği renk için farklı bir kazana farklı bitki ve tohumlar katan Zeynep Tuğ, daha sonra ise kazanlar yün iplikleri atarak renklerini almasını sağlıyor.

30 yıldır yaptığı bu işten hala büyük zevk aldığını belirten Zeynep Tuğ, "Doğal boya tabiatta bulunan çeşitli bitkilerin boya maddelerinden yararlanılarak üretiliyor. Bu boya maddeleri bitkilerin kök, gövde, yaprak, çiçek ve meyvelerinden elde ediliyor. Bunların bir kısmını taze bir kısmını ise kurutulmuş olarak kullanıyoruz. Örneğin boz rengi elde etmek için ağaç dalı, sarı rengi elde etmek için papatya, yeşil rengi elde etmek için ceviz yaprağı ve bordo rengini kızılçam kabuğu ile adaçayını karıştırarak elde ediyoruz" dedi

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kazanlarda kök boya elde edilmesi

===

Sandıklı Hayvan Pazarı yenilendi

ARTIK ihtiyaçları karşılayamaz ve günün koşullarının gerisinde kaldığı için kapanma noktasına gelen Sandıklı Hayvan Pazarı Sandıklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarla yenilendi. 1999 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na ruhsat müracaatı yapılan ama standartlara uymadığı için kuruluş izni alınamayan hayvan pazarında yapılan çalışmalarla Afyonkarahisar Valiliği tarafından kuruluş izni verildi.

Hazine'ye ait Hayvan Pazarı arazisini 2010 yılı Temmuz ayında Belediyeye kazandıran Belediye Başkanı İsmail Elibol'un talimatıyla yapılan çalışmalarla hayvan pazarının betonla zemin kaplaması yapılarak kuruluş izni alındı ve ruhsat için müracaat edildi. Standartlara uymadığı için kapanma noktasına gelen hayvan pazarında indirme rampaları pazar içine alınacak.

Belediye Başkanı Elibol; Hazine'den devraldıkları Hayvan Pazarı arazisini, vatandaşlar ve hayvan üreticilerinin daha iyi hizmet alabilmeleri için yenilediklerini belirterek, "1999 yılında hayvan pazarının ruhsat işlemleri için müracaat edilmiş ama standartlara uymadığı için kuruluş izin alınamamış. Hayvan pazarında başlattığımız çalışmalar sonrasında Afyonkarahisar Valiliğinden kuruluş iznini aldık. Ruhsat çalışmalarını da kısa sürede tamamlayacağız" dedi.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Sandıklı hayvan pazarından

===

Miniklerden kazı ziyareti

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Gelemiş Köyü (Patara) İlköğretim Kurumu Ana Sınıfı öğrencileri, Patara Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazı alanını ziyaret ederek, Patara Kazıları Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık'tan kazı hakkında bilgi aldı. Çocuklar, kazı ekibi üyeleriyle antik taşların restorasyonunda kullanılan kum havuzunda oyun oynadı. Gezide öğrencilere, Patara İlköğretim Kurumu Müdürü Semih Öztürk ile ana sınıfı öğretmeni Pırıl Arıkan eşlik etti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık öğrencilere antik kenti gezdirdi ve kazı yapılan alanları gösterdi.

Prof. Dr. Işık, kazılarda ortaya çıkan antik taşları öğrencilere vererek, kazının ne olduğunu anlattı ve antik taşların restoresinde kullanılan kum havuzunda çocuklarla birlikte oyun oynadı. Prof. Dr. Havva İşkan Işık, ilk kez ana sınıfı öğrencilerini kazı alanında ağırladığını belirterek, "Ağaç yaşken eğilir sözünden hareketle, onlara tarihi mekanları gezdirdik. Antik taşları ve yapıları okşadılar. Küçük yaşta tarih bilinci ve tarih sevgisi edinmeye bir adım attılar. Tarihi yapılar, kültürel ve doğan zenginliklerimizi küçük yaşlarda çocuklarımıza tanıtılmalı ve sevdirilmeli" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Anasınıfı öğrencileri kazı alanında, Prof. Dr. Işık ve kazı ekibiyle

===

Dikiş-nakışçılar hünerlerini sergiledi

BURDUR'un Yeşilova İlçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen dikiş-nakış kursu öğrencileri el emeği olan hünerlerini sergiledi. Yeşilova Düğün Salonu'ndaki serginin açılışına Yeşilova Kaymakamı Mustafa Altınpınar, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, Yeşilova Milli Eğitim Müdürü Nihat Topkara, daire amirleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Kurs eğitmenleri Sakine Hisarkaya, Gönül Gökoğlan ve Betül Atakan'ın gözetiminde ustalıkla işlenmiş dikiş-nakışlar davetlilerin ilgisini çekti.

Yavuzkan AKDOĞAN/YEŞİLOVA, (DHA)

Foto: Kursa katılan kadınlar ve sergiden

===

Engellilerden ev tekstili sergisi

BURDUR Belediyesi Engelliler Atölyesinde 9'u kız, 7'si erkek 16 kursiyerin yaptığı ev tekstili ürünler, belediye binasındaki sergi alanında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kursun Burdur Belediyesi, İşkur ve Halk Eğitim Merkezi İşbirliği ile 3 Aralık 2012'de 4. kez açıldığının belirten usta öğretici Naile Özkan, "Kursiyerlerimize 5 ay süreyle mesleki eğitim verdik. Desteklerini esirgemeyen Burdur Belediye Başkanlığımıza, İş Kur İl Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum" dedi.

Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da, dikiş nakış kursu açıldığında kursiyerlerin makineleri yeni tanımaya başladığını belirterek, "Şimdi kursiyerlerimizin ürünlerini gördüğümüzde çok beğendik. Bu kardeşlerimiz bizim her şeyimiz. Onların mutluluğu bizim de mutluluğumuz" diye konuştu. Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ise engelliler için açılan kursun yaklaşık 4 yıldır sürdürüldüğünü kaydetti. Amaçlarının kursun daha etkili şekilde devam etmesi olduğunu vurgulayan Akkaya, "Belediye olarak engelliler konusunda çok hassas davranıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Sergiden

===

HEM'den karma sergi açtı

FİNİKE Halk Eğitim Merkezi tarafından Sahilkent beldesinde, el sanatları, giyim ve makine nakışlarından oluşan karma sergi açıldı. Sahilkent Belediye Düğün Salonu'nda açılan karma sergiye Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Sahilkent Belediye Başkanı Ömer Çırpar, Hasyurt Belediye Başkanı Muammer Genç, Turunçova Belediye Başkanı Mehmet Salur, Milli Eğitim Müdürü Hızır Güneş, şube müdürleri Cavit Sevim ve Cumhur Yıldız, Halk Eğitim Müdürü Cahit Doğan, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cahit Doğan, 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Sahilkent Beldesi'nde 1 makine nakışı, 2 giyim kursu, okullar hayat olsun projesi kapsamında ise toplam 10 kurs açıldığını belirterek, "Bu kurslarımızda toplam 246 kursiyer eğitim almıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ülke kalkınmasında çok önemli rol oynayan hünerli kadınlarımız katıldıkları bu kurslarda da çok güzel eserler ortaya çıkarmışlardır" diye konuştu.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Sergi açılışından

===

Miniklerin sergisi göz doldurdu

SERİK Tekeli İlköğretim Okulu Ana Sınıfı öğrencilerinin 2012-2013 eğitim öğretim yılında yapmış oldukları el emeği resimler ve çalışmaları sergisi okulun salonunda açıldı. Anasınıfı öğrencilerinin yılsonu sergisinin açılışını Milli Eğitim Şube Müdürleri Hüseyin Karataş, Mevlit Özen, Benan Dölekli yaptı. Sergi açılışına Tekeli İlköğretim Okul Müdürü Emin Okudan ve diğer okul müdürleri ve anasınıfı öğrencilerinin aileleri katıldı.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Sergiden

===

Görme engelliler için yönlendirme sistemi

SERİK Devlet Hastanesinde görme engellilerin bina girişinde ve içinde rahat edebilmesi için hissedilebilir yer yönlendirmeleri yerleştirildi. Serik Devlet Hastanesi hizmet binası girişinde ve bina içinde görme engellilerimizin iş ve işlemlerini daha rahat gerçekleştirmeleri amacıyla kauçuk esaslı hissedilebilir ve uyarıcı yüzey malzemeleri döşendi. Takip izi ve uyarı izleri uygulandı.

Hastane Yöneticisi Uzman Doktor Yusuf Kara, hizmet kalitesini arttırırken, görme engelli hastaların da hizmetlerden yararlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla yönlendirme ve karşılama hizmetlerini faaliyete geçirdiklerini söyledi. Kara, hastane içerisinde görme engelli vatandaşlar için hosteslik hizmetinin başlatıldığını, ayrıca yakın zamanda engellilere özel asansör sisteminin kurulacağını belirtti.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Hastanedeki yönlendirme çizgileri - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement