Artvin yerel: CHP Yusufeli İlçe Başkanı Demirci: "Taşınma Nedeniyle Yusufeli Halkının Çok Ciddi Mağduriyeti Söz Konusudur" - Son Dakika
Yerel

Artvin yerel: CHP Yusufeli İlçe Başkanı Demirci: "Taşınma Nedeniyle Yusufeli Halkının Çok Ciddi Mağduriyeti Söz Konusudur"

Artvin yerel haberi | CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci, baraj ve HES projesi nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınacak olan Yusufeli’nde halkın çok ciddi mağduriyet içinde olduğunu belirterek, inşaat çalışmaları bitmeden okulların taşınmasına tepki gösterdi. Demirci, “Yukarıda 2. ve 4. bölgede elektrik yok, su yok, teslimatlarını yapamıyorsunuz. İnşaat sahaları devam ediyor. Kamyonlar iş makinaları çalışıyor. Tozun dumanın içindeyiz. Yol yapımları bitmedi nereye götürüyorsunuz?” dedi.

22.10.2022 16:42  Güncelleme: 17:14

UĞUR İSTANBULLU

CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci, baraj ve HES projesi nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınacak olan Yusufeli'nde esnaf ve vatandaşların büyük mağduriyet içinde olduğunu belirterek, inşaat çalışmaları bitmeden okulların taşınmasına tepki gösterdi. Demirci, "Yukarıda 2. ve 4. bölgede elektrik yok, su yok, teslimatlarını yapamıyorsunuz. İnşaat sahaları devam ediyor. Kamyonlar iş makinaları çalışıyor. Tozun dumanın içindeyiz. Yol yapımları bitmedi nereye götürüyorsunuz?" dedi.

CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci, baraj ve HES projesi nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınma süreci başlayan Yusufeli'nde yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklama yaptı. Demirci, şunları söyledi:

"DIŞARIDA İKAMET EDENLER HAK SAHİBİ YAPILDI"

"Yusufeli'nde yeni yerleşim yerindeki taşınma sürecindeki problemlerden sadece iki tanesi. 2014 ve 2011 yılları arasında üç yıl kesintisiz ikamet etme ve aile olma şartı gibi belirleyici unsurlarla hak sahipliğini 2015 yılında ilan ettiler. 2015 yılından bu tarafa da herhangi bir güncelleme yapılmadı. Aile olma şartı zaten en başından beri hatalıydı, çünkü bekar olup halen daha burada malı mülkü olup yeni yerleşim yerinde kendini ikame ettirmek isteyen onlarca insanımızda bu maddeden doğru mağdur konuma geldi. O dönemde konutlardan gidelim, köyler dahil 3 bin 200, köyler harici şehir merkezindeki yeni yerleşim merkezindeki ilçe merkezinde 2 bin 700 tane hak sahibi tespiti yapıldı. Üzülerek söylüyorum, belediye bunun çalışmasını yapmış. Bin tanesi burada ikamet etmeyen, dışarda ikamet edip de Yusufeli ilçe merkezinde yapılan yeni yerleşim yerlerinde hak sahibi olan insanlar. Evet onlar da olsun, olmasın demiyoruz ama öncelikle burada hayatını devam ettiren ve devam ettirmek isteyen insanlara verilmesi gerekirdi. Maalesef geldiğimiz süreçte o insanlara burada ikamet etmeyen insanlara verilen haklar burada hayatlarını devam ettirmek isteyen insanlara verilmedi. Verilmeyeceği de bu süreç içerisinde defalarca tekrar edildi. Bu bir vahiy değil, değiştirilmeyecek bir kural değil. Ek bir kararname bunu Cumhurbaşkanı tek bir imzayla yapabilir. Bir kanun değişikliği diyorlarsa kanun değişikliği yapabilecek güce de sahipler.

"YUSUFELİ HALKININ MAĞDURİYETİ SÖZ KONUSU"

Şu an 2018'de bitirilmesi planlanan baraj 2023'e geldik henüz yeni bitti. Taşınma olacak mı, olmayacak mı tartışmaları içerisindeyiz ve aradan geçen onca zamana rağmen neden güncelleme yapılmadı? Her sene yüz tane burada genç aileler oluyor. Düğünler yapılıyor, yaklaşık sekiz sene demek. 800 tane genç aile ilgili sıkıntımız var demek. Yaşamak istiyorlar ve biz yaşam alanlarını ellerinden alıyoruz ve yenisini vermiyoruz. ya da diyoruz ki burada oturmayan kişilerin hak sahipliğinde çıkan evlerinin kiracısı ol ve onların borçlarını sen kirayla öde. Onun dışında kira yetecek mi, yetmeyecek mi onun sayıları da belli değil. Dolayısıyla burada çok ciddi bir Yusufeli halkının mağduriyeti söz konusudur. Buranın cefasını çekip de yukarıda yeni yerleşim yerinde yaşamak isteyen insanlara bu hakkın verilmesi gerekiyor.

"KARTLARI YENİDEN KARIYORUZ DİYEREK YUSUFELİ HALKIYLA KUMAR OYNAMIŞTIR"

Lakin mevcut iktidar bunu vermiyor. Ben defalarca daha önce de katılmış olduğum platformlarda dile getirdim. Benim hiçbir inancım kalmadı mevcut iktidardan. Dolayısıyla bu saatten sonra bunların elinden yetkiyi halk alıp da bizlere vermesi halinde biz elimizden gelen tüm mücadeleyi vereceğiz. Hak sahibi olmak isteyen insanların hak sahipliğini yerine getirmeye çalışacağız çünkü bu bir birilerine bir şeyler vermek değil. Bu var olan bir mağduriyetin gideriminden ibaret. Bunu yapmakta siyasilere düşer. Yapmayacaksa kim yapacak, vatandaş bunu görüyor vatandaş onların üzerindeki desteği çektiği zaman her şey kendiliğinden yoluna da gelecek. Diğer taraftan esnafların mağduriyeti burada ismini de vereceğim artık mevcut Belediye Başkanı Eyüp Aytekin çok ciddi anlamda bu sürece müdahildir. Yukarda yaşananların sevabıyla, günahıyla sahibidir kendisi aynı zamanda, kendi ifadesidir ve şu da kendi ifadesi; 'Biz Yusufeli'nde kartları yeniden tarıyoruz' dedi. Kumar oynadı, Yusufeli'yle ilgili olarak. Yusufeli esnafı üzerinden, Yusufeli halkının üzerinden kumar oynadı. Ne oldu biliyor musunuz? Yusufeli'nde en merkezi konumunda babadan kalma, atadan kalma işyeri sahibi olan vatandaşlara kötü bölgeler çıktı. Köydeki vatandaşları hor görmüyorum ama köydeki bir çay ocağı olan vatandaşın birinci bölgede işletmesi çıktı. Ama burada en iyi yerdeki işletme sahiplerine kötü yerler çıktı. Müsebbibi Belediye Başkanı'dır bunu herkes bilsin. Bu şekilde olmasının sebebi budur. Diğer taraftan 200 tane esnafımıza hak sahipliği talepleri geri çevrildi. Hak sahipliği verilmedi.

"BİRGÜN SİZ DE SORGULANACAKSINIZ"

Şu an yeni konut ve işyerleri yapılacağı söyleniyor 150 tane, bunlar hak sahipliği şartıyla verilmeyecek ki, 5 yıl ödemeksizin 15 yıl faizsiz bir ödeme planı içerisinde insanların orada bir mal sahibi olması sağlandı. Niye sağlandı bu zorunlu göçe tabi tutulduğu için buradaki 200 esnaf da burada hak sahibi olmayan esnaf ve vatandaşlar da zorunlu göçe tabi tutuluyor. ve Yusufelili olan insanlar bunlar Yusufeli'nde yaşamak isteyen insanlar bunlar. Bunlara bugüne kadar bu hak sahipliliğinin verilememesinden dolayı çok ciddi bir anlamda mağduriyetimiz olmuştur. Bu mağduriyetlerinin hepsinin giderimi inşallah bizim iktidarımıza nasip olacak ve biz elimizden gelen tüm mücadelemizi vereceğiz ve başaracağımıza da inanıyorum. Yukarıda 2. ve 4. bölgede elektrik yok su yok teslimatlarını yapamıyorsunuz. İnşaat sahaları devam ediyor. Kamyonlar iş makinaları çalışıyor. Tozun dumanın içindeyiz. Yol yapımları bitmedi nereye götürüyorsunuz? 'Fiziki şartları okulların bitmiş başka bir şeye karışmayız biz. Bizim sorumluluk alanımız', Milli Eğitim açıklaması bu yöndeymiş. Okulların fiziki şartları, yaşam alanı olamayan bir yerde okulu götürüyorsanız. Siz de sorgulanırsınız bir gün. Siz de haksızlık yapıyorsunuz demektir. Evet biliyoruz bunlar talimatla iş yapıyorlar. Talimatı kim veriyor, siyasiler veriyor. Çekilmişler kenara il milli eğitim müdürünü, ilçe milli eğitim müdürünü, kaymakamı, valiyi vatandaşla karşı karşıya getiriyorlar.

"YUSUFELİ HALKI AK PARTİ ÜZERİNDEKİ SİYASİ DESTEĞİ ÇEKMELİDİR"

Buradan uyarıyorum bir daha bu kararların hepsinin altında siyaset vardır, siyasi tercihler vardır. Kararı veren AKP'dir. AKP'nin emrine bakanlık düzeyinde gelen emrini uygulayan bürokrasilerdir bunlar. Yeni ilçe yerine insanlar taşınmadan, aileler yukarıya gitmeden okulların taşınması bu ilçeye ekstra bir mağduriyet yaratacaktır. Yaratıyor da insanların burada oraya gidip gelmesi. Taşınmanın altında 'Biz taşımalı sistemde öğrencileri taşıyacağız. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz'. Yusufeli'nde binin üzerinde öğrenci var bu kadar öğrenciyi neyle taşıyacaksınız? O kadar yeri taşımaya ne gerek var? Buradaki okullar devam ediyor insanlar burada esnaflar burada. Yukarıda bir çay ocağı ve bir market var sadece. Başka hiçbir esnaf gitmedi. Bu iki esnafla mı karşılayacak? Amaç bu değil amaç su tutacakmışlar. Su tutacaklar insanlar bunları taşınmaya mahküm edecekler. Bu arada öğrencilerin okula gitme eziyetinden faydalanarak insanları yukarıya taşınmaya mahküm etmek istiyorlar. Bu kadar Yusufeli halkının üzerinde oyun oynayan insanlara Yusufeli halkı bir şey demeyecek mi, dur demeyecek mi? Ne yapıyorsunuz diye sormayacak mı? Ben tüm Yusufeli halkından bu soruların sorulmasını istiyorum artık. Sorumlular siyasettir. AK parti Yusufeli'nde ciddi anlamda çuvalla oy alan bir parti. Artık Yusufeli halkı olarak AK Parti'nin üzerindeki desteğimizi, siyasi desteğimizi çektiğimizi göstermemiz gerekiyor. Ben buradan AK Parti'ye üye olan ve mağdur olduğunu düşünen tüm Yusufelilerinin üyeliklerinden istifa etmesine davet ediyorum."

Artvin yerel: CHP Yusufeli İlçe Başkanı Demirci: "Taşınma Nedeniyle Yusufeli Halkının Çok Ciddi Mağduriyeti Söz Konusudur"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Artvin yerel: CHP Yusufeli İlçe Başkanı Demirci: 'Taşınma Nedeniyle Yusufeli Halkının Çok Ciddi Mağduriyeti Söz Konusudur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement