Atso 130 Yaşında - Son Dakika
Yerel

Atso 130 Yaşında

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 130.kuruluş yıldönümünü törenle kutladı.

03.04.2012 17:40

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 130. kuruluş yıldönümünü törenle kutladı.

ATSO Meclis Salonu'nda düzenlenen törende konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü'nün Konya Vilayeti salnamelerini inceleyerek, ATSO'nun kuruluş tarihiyle ilgili yeni bilgilere ulaştıklarını anlattı.

ATSO'nun kuruluş tarihinin 3 Nisan 1882 olarak tespit edildiğini belirten Budak, o dönemin Antalya Ziraat ve Ticaret Odası'nın yönetim kurulunun da "oda reisi" Mustafa Nafiz Efendi'nin başkanlığında Hafız Mehmet Efendi, Hacı Vasil Ağa, Rıza Bey, Pandili Efendi, Ligori Efendi gibi isimlerden oluştuğunu anlattı.

ATSO ve Antalya'ya hizmet eden herkesi saygı ve şükranla andıklarını dile getiren Budak, "İsimleri unutulmuş olsa da bizim de isimlerimiz birkaç yıl sonra unutulacak olsa da hiç önemli değildir. Geçmişteki üyeler ve bizim eserimiz, bu çatının altındaki fedakarca hizmetlerle Antalya'nın bir yerlere gelmiş olmasıdır" dedi.

Antalya'nın "turizmin yarısı" anlamına geldiğini belirten Çetin Osman Budak, şöyle konuştu:

"Tarımda Antalya, üretim değeriyle birincidir. Yabancılara konut satışında birinci sıradadır. Bununla bağlantılı olarak yabancı sermayeli şirket sayısında ikinci sıradadır. Antalya, kredi ve mevduat toplamında, işyeri sayısında, AVM sayısında, otomobil veya motorlu taşıt sayısında, konut satışı sayısında, su tüketimi miktarında İstanbul, Ankara, İzmir'den sonra dördüncü sıradadır. Gelir vergisinde ve gayrimenkul iradı vergisinde dördüncülük için Bursa ile yarışmaktadır. Bu listeyi uzatmak mümkündür. Kısacası Antalya, Türkiye'nin dördüncü önemli ilidir ve bu bizim üyelerimizin sayesindedir."

Antalya'da ATSO'nun destek vermediği alan olmadığına işaret eden Budak, odanın 130 yıllık emeği ve birikiminin "kartopu gibi" büyüdüğünü söyledi. ATSO olarak bir kaç yıl içinde Antalya'ya modern bir kültür, sanat ve eğitim merkezi kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Budak, "Demek ki ATSO böyle giderse artık her 10 yılda bir Antalya'ya bir büyük yatırım kazandıracak güce ulaşmıştır" dedi.

-"Reformları hızlandırın"-

Budak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümüne 10 yıl kala, Antalya özel sektörü adına TBMM ve hükümetten, "gerçek bir demokrasi ve güçlü bir ekonomi için gerekli reformların hızlandırılmasını" istedi.

Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesini, Siyasi Etik Yasası'nın çıkmasını, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini, eğitim, hukuk ve vergi alanlarında gerçek bir reform beklediklerini ifade eden Budak, "Ortak hedeflerini özgürce konuşan, tartışan ve saygıyla uzlaşabilen bir Türkiye görmek istiyoruz. Bunları da bıkıp usanmadan söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

ATSO'nun meslek gruplarından Türkiye'nin 2023 vizyonuna yönelik çalışmalarını isteyen Çetin Osman Budak, şöyle devam etti:

"Önümüzde 7-8 ay var. Uzmanlara mı başvurursunuz, oturup siz mi çalışırsınız bilemem. Ama bu dönemi bir de böyle bir vizyon çalışmasıyla bitirir ve devredersek, 3 Nisan 2023'te bu kürsüde bu vizyon elbette revize edilerek, geliştirilerek açıklanabilir. Böylece ATSO, Antalya'ya bir hizmet daha yapmış olur. Böyle bir çalışmaya ihtiyaç vardır ve bunun şimdiden başlaması gerekir."

ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı da törende yaptığı konuşmasında odanın kurucularını saygıyla andı. 130 yılın bir kurum için önemli bir zaman dilimi olduğuna işaret eden Akıncı, dünyada rekabetin arttığı bir ortamda ATSO'nun birinci önceliğinin, üyelerini dünyada ile rekabet edebilir şartlara hazırlamak olduğunu vurguladı.

Törende daha sonra ATSO'da görev yapmış eski meclis ve yönetim kurulu başkanları Cengiz Dağyar, Tunay Altınpınar, Osman Berberoğlu, Sedat Peker, Feyyaz Dolunay Tanır kürsüye çıkarak ATSO ile ilgili kendi dönemlerine ait anılarını anlattı.

ATSO'ya hizmet veren meclis üyelerine plaket verildi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Atso 130 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement