Azeri Öğrenciler, Hocalı Şehitlerini Andı - Son Dakika
Yerel

Azeri Öğrenciler, Hocalı Şehitlerini Andı

Azeri Öğrenciler, Hocalı Şehitlerini Andı

Kastamonu Üniversitesi'nde okuyan Azeri öğrenciler, Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde Ermeniler tarafından yapılan katliamda şehit edilenler için anma programı düzenledi.

27.02.2014 16:43

Kastamonu Üniversitesi'nde okuyan Azeri öğrenciler, Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde Ermeniler tarafından yapılan katliamda şehit edilenler için anma programı düzenledi.

3 Mart Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törene Kastamonu Belediye Başkan Vekili Muzaffer Berber, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sezgin Ayan ve Prof. Dr. Ömer Atalar, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programda 26 Şubat 1992 tarihinde yaşanan Hocalı Katliamı'nı anlatan sinevizyon gösteriminin ardından İletişim Fakültesi öğrencisi Şebnem Seferli ve İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi öğrencisi Tural Cebrayulov, Azerbaycan halkının Ermeniler tarafından maruz kaldıkları soykırımı anlattı. Ayrıca öğrenciler, 20. yüzyılın sonunda yaşanan bu katliamın sadece Azerbaycan halkına değil, bütün insanlığa karşı işlenmiş olan ağır bir suç olduğunu belirterek, 10 yılı aşkın bir süredir mülteci durumuna düşmüş Hocalılar için dünyanın sessiz kalmaması ve Hocalı'da yaşanan bu vahşetin dünya barış örgütleri tarafından bir soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Çelebi ise, Hocalı'daki katliamın süreci hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Rusya'nın menfaatleri için Ermenileri özellikle Kafkaslarda kullanıldıklarını belirten Çelebi, "Ruslar çeşitli bölgelerden Ermenileri toplayarak bu bölgede toprak hak iddialarına başladılar. Karabağ politikası için Rusların desteğini alan Ermeniler; Ermenistan topraklarında yaşayan Azerileri göç ettirmeyi, Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan'dan koparmayı ve Azerbaycan topraklarını tamamen ele geçirmeği planladılar. Bu planlarını aşama aşama uyguladılar. Ermenistan daha sonra hak ettiği topraklar üzerinde savaşa başladı. Bu savaşta Ermeniler 1992 yılında Hocalı'da vahşet içeren katliamlar yaptı. Azerbaycan'ın resmi kaynaklarında Hocalı'da 82 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı olmak üzere 613 kişi bir gecede katledilmiş ve 487 kişi de yaralanmıştır. Bugün dünya toplumlarına baktığımızda Azerbaycan, Türkiye, Meksika, Pakistan, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Peru ve İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği'nin dışındakiler Hocalı Katliamı'nı soykırım kabul etmemektedirler. Bu faciayı unutturmamak ve unutmamak gerektiğini bilmeli ve dünya kamuoyuna iyi bir şekilde anlatmalıyız" dedi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan'ın ve bütün Türk dünyasının kahramanlarından biri olan Mübariz İbrahimov hakkında izlenen kısa film gösterisi ile sona erdi. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Azeri Öğrenciler, Hocalı Şehitlerini Andı - Son Dakika


Advertisement