Bademli'de 44. Festival Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Bademli'de 44. Festival Coşkusu

Bademli\'de 44. Festival Coşkusu

Ödemiş'in Bademli beldesinde düzenlenen 44.Kiraz, 11.Fidancılık Festivali pazar günü yoğun bir katılımla yapıldı.

10.06.2013 09:04

Ödemiş'in Bademli beldesinde düzenlenen 44. Kiraz, 11. Fidancılık Festivali pazar günü yoğun bir katılımla yapıldı. Bademli Belediyesi'nce festival alanında düzenlenen organizasyonda kiraz güzeli seçilerek, en iyi kirazı yetiştiren üreticiler de ödüllendirildi.

Festivale İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Beydağ Kaymakamı Ali Cergibozan, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İl Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adalet Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selim Var, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Hasan Yüzüak, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Veysel Bozdağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, daire amirleri, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, AK Parti İlçe Başkanı Ali Hadim, CHP İlçe Başkanı Mehmet Eriş, belde belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Festival programı Güler Esen'in Bademlili şair Arif Bilgi'den okuduğu dörtlük ile başladı. Dörtlüğün ardından Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu yapılıp, İstiklal Marşı okundu.

Halk Eğitimi Merkezi Demirdere köyü zeybek ekibinin gösterisinin ardından Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, açılış konuşması yaptı. Kundak, şunları söyledi: "Beldemiz doğal zenginlikleriyle tanınan fidan üretimi ve kiraz üretimiyle adını Türkiye'de duyuran şirin bir yaşam alanıdır. Çalışkan insanlarıyla tanınır. Festivalimizin amacı tanıtım ve bölge turizmine katkı yapmaktır. Beldemiz halkının tamamı geçimini tarımdan karşılamaktadır. Bademli, Türkiye fidancılığının yüzde 60'ını karşılayan bir üretim kapasitesine sahiptir. Bu çerçevede ülke ekonomisine katkısı önemlidir. Son yıllarda AB kriterlerine uygun, hastalıklardan ari, sertifikalı fidan üretimi yapmak için elimizden gelen her çabayı gösteriyoruz. Üretici için sulama maliyetleri önemli bir girdi oluşturuyor. Bu da üretime darbe vuruyor. Yer altı pompaları ve elektriğe harcadığımıza para maliyetleri artırıyor. Fakat hayallerimiz artık gerçek oluyor. Bademli Barajı bölgemize hayat sunmaya hazırlanıyor. Barajımızın kapalı sistem kanallarının da temeli geçtiğimiz günlerde Aliağa'da atıldı. 25 Nisan 2011'de temeli atılan barajımız inşallah 9 Eylül 2013'te bitecek. Emeği geçen herkese teşekkür ederim."

Çevredeki yatırımlarla ilgili bilgi veren Kundak, "Beldemizde dağcılık şenlikleri için son dönemde çokça tercih ediliyor. Şelaleli park inşaatı tamamlandı, yeni piknik alanları oluşturuyoruz. Pansiyonculuk da gelişiyor. Belediyemizin misafirhanesi hizmette. Turizm konusunda da fidancılık kadar iddialıyız" dedi.

Başkan Kundak'ın ardından beldede faaliyet yürüten Yeşil Bademli Kooperatifi Başkanı Hasan Gider ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Onursal Başkanı Mustafa Başer de birer konuşma yaparak, beldede kooperatiflerin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

250 TARIMSAL İŞLETME, YILDA 20 MİLYON FİDAN ÜRETİMİ

Kaymakam Abdullah Dölek de, yaptığı konuşmada bölgenin tarımsal sorunlarına değinerek, Vali Mustafa Toprak'tan çeşitli isteklerde bulundu. Dölek, marka bir beldenin kaymakamı olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye'de 450 bin ton kiraz üretimi yapıldığını, bunun 57 bin tonunun İzmir'de, 3 bin tonunun da Ödemiş'te üretildiğini kaydetti. Dölek, "Patateste Ödemiş ve çevresinde önemli bir üründür. Fakat gerek kiraz, gerek kestane gibi ürünlerin ihraç edilebilmesi için üreticilerimizin İzmir'e kadar gitmeleri gerekiyor. Zirai Karantina Müdürlüğü'nün Ödemiş'te de açılması için Sayın Valimizden ilgi ve destek istiyoruz. Yöremizde 250 tarımsal işletme var. 20 milyon fidan üretiminin yapıldığını düşünürse, Alaşehir'deki gibi gümrük kapısı görevi gören bir birimin Ödemiş'te de oluşturulması en büyük beklentimizdir. Paketleme ve koruma çalışmaları üreticimizin yurt ve dünya çapında gelişmesi için önemli adımlar olacaktır. Ödemiş'te et kombina tesislerinin yapılacak olması bu çerçevede mezbahanın taşınması bu alanın soğuk hava tesisleri için kullanılmasına olanak sağlayacaktır. İlçemizde 25 mandıra 150 bin büyükbaş hayvanın bulunması, günlük 800 ton süt üretiminin yapılması bölgeye önem verilmesi gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da, efeler diyarında olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, ilk ilçe gezisini Ödemiş'e yaptığını ifade etti. Toprak, şöyle konuştu: "Burada gördüğüm topluluk birlik beraberlik içinde yapılan festivallerin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Üretmek, satmak ve ekonomiyi canlı tutmak ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığı kadar, bölge üreticisinin refahı açısından sevindiricidir. Bu çerçevede ilçedeki gayretleri dikkatle takip ediyor, bana ulaşan istek ve dilekleri dikkate alacağımı bir kez daha ifade ediyorum. Bu arada üreticilerimizin yapılan desteklerden yararlanmalarını önemle vurguluyorum."

Vali Toprak, daha sonra Kiraz Güzellik Yarışması'nda dereceye girenlere ödüllerini verdi. Yarışmanın birincisi Melis Ovalı, ikinci Emel Geçin ve üçüncü de Sunay Ergeç oldu. Kiraz Güzel Melis Ovalı'ya tacını İzmir Valisi Mustafa Toprak taktı. Dereceye girenlere plaket takdim edildi. Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, günün anısına Vali Mustafa Toprak'a plaket sundu.

En iyi kiraz üreticisi yarışmasında birincilik Ahmet Algın'ın oldu. İbrahim Kale ikinciliği elde ederken, Hakan Kale ile Tahir Küçükten üçüncülüğü paylaştı. Bu yarışmada dereceye girenlere belgelerini Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek verdi.

En iyi fidanı üretenlerin yarıştığı yarışmada birinci Erdem Solmaz, ikinci Olgun Bağlı ve üçüncü de Mutsan Ceylan oldu. Ödüllerini Beydağ Kaymakamı Ali Cergibozan verdi.

Daha sonra Bademli Belediye Başkanı Kundak, Ödemiş Belediye Başkanı Keskin, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Badem, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Altıntaş ve AK Parti İzmir Milletvekili Dağ'a plaket verdi.

Daha sonra Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Artvin yöresi halkoyunları ekipleri gösterilerini sergiledi. Sanatçı Dilek Alşahan'ın ilk olarak sahne aldığı müzikli eğlencede, Turgay Başyayla ve ekibi Ege türkülerini seslendirdi. Festivalde son olarak sevilen sanatçı Niran Ünsal sahneye çıktı. Ünsal, performansıyla festival alanını dolduranlardan tam not aldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bademli'de 44. Festival Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement