Bağlamanın Geçmişine Işık Tutan Bulgu - Son Dakika
Yerel

Bağlamanın Geçmişine Işık Tutan Bulgu

Bağlamanın Geçmişine Işık Tutan Bulgu

AÜ tarafından desteklenen proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, Gordion'da yapılan kazılarda bulunan ucu kırılmış bronz bir parçanın üzerinde bugünkü bağlama formatına benzeyen figür tespit edildi Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Alaner: "Günümüzde sıklıkla kullanılan bağlama artık, antik dönemde.

12.06.2014 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen "Antik Anadolu Enstrümanlarının Epigrafik Yapısı" adlı proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, Friglerin başkenti Gordion'da yapılan kazılarda bulunan ucu kırılmış bronz bir parçanın üzerinde bugünkü bağlama formatına benzeyen figür tespit edildi.

Projenin yürütücüsü de olan AÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü ve Müzikolog Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı AÜ'den Doç. Dr. Hakan Sivas, Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Reyhan Altınay, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden arkeologlar ve geçen yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Taciser Sivas ile yaptıklarını kaydetti.

Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktada bulunan Friglerin başkenti Gordion'da yapılan kazılarda ele geçirilen materyalleri incelemek için Gordion Müzesi'ne gittiklerini ifade eden Alaner, şöyle konuştu:

"MÖ 330-30 yılları arası kapsayan Helenistik döneme ait ucu kırılmış bronz bir parça dikkatimizi çekti. Söz konusu parçanın üzerinde bir enstrüman ve onu çalan bir kişinin figürüne rastladık. İncelemeye aldığımızda bu enstrümanın bağlama olduğunu gördük. MÖ 330 yılında Anadolu bağlamasının Frigya bölgesinde varolduğunu tespit ettik. Figürün üzerinde bağlama çalan kişi bizi hayrete düşürdü. Başında serpuşu olan, ak sakallı bir Anadolu dervişi, bağlama çalıyordu. Bu çok önemli bir bulgu. Anadolu dervişine benzer bir kişinin, Anadolu halk çalgısı olan bağlamanın varlığını gördük. Anadolu halk müziği için önemli. Günümüzde sıklıkla kullanılan bağlama artık, antik dönemde varoluğunu bildiğimiz bir çalgıdır. Frigya bölgesinden daha fazla müzik aleti çıkacağı yönünde inancımız var."

Alaner, Frigya'nın müzikte önemli bir bölge olduğuna değinerek, Prof. Dr. Sivas'ın, Yunan toplumunda en iyi müzik yapan kişiye "Frig" adının verildiğini söylediğini vurguladı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bağlamanın Geçmişine Işık Tutan Bulgu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement