Beypazarı Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri erozyona karşı önlem almak, atıl durumdaki verimsiz arazileri değerlendirmek ve halka öncülük etmek amacıyla 30 dönümlük araziye Kapari fidanı dikti.
30 dönümlük alanda 2000 adet kapari fidanı diken ekipler, ortalama ömrü 150-200 yıl olan Kapari'nin ilaç ve gıda sanayiinde kullanılan değerli bir bitki olduğunu ve 40 metre derinliğe kadar kök salarak toprağı çok iyi tuttuğunu belirtiyor. Kaparinin kökleri, toprağın derinliklerine inerek ve toprak altında yatay biçimde metrelerce yayılarak dolgu toprağı örtebilme özelliğine sahip. Tohumdan üretime geçmeyi hedefleyen Beypazarı Belediyesi, önümüzdeki yıllarda halka da Kapari fidanı dağıtacak.
Kapari ile ilgili bilgi veren Ziraat Teknikeri ve proje sorumlusu Durmuş Durmuş "Kapari, vücuda zarar veren ögeleri etkisiz hale getiriyor. Kaparinin içindeki kuersetin ve kaemperefol miktarı sarımsaktan çok daha fazla, içindeki flavonoid, hücrelere zarar veren maddeleri zararsız hale getiriyor.
Flavonoid akciğer kanseri oranını yüzde 50 azaltarak, tümör hücrelerinin çoğalmasını engelliyor.Güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki göstererek, Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelliyor. Dünyada en iyi Kapari Türkiye'de yetişiyor. Türkiye ise yurtdışından gelen talebe yetişemiyor. Bölgemiz ve kullandığımız bu arazide Kapari için çok uygun. Kapari aynı zamanda kan yapıcı ve kanla ilgili rahatsızlıkları olan hastaların mutlaka kullanması gerekiyor.Karaciğer yağlanması, mide ülseri, dalak büyümesi, solucan ve parazitlerin düşürülmesi, romatizma, gut ve hemoroid hastalarının da ilacı Kapari" dedi.
Durmuş Durmuş, Kapari bitkisinin marketlerde tomurcuğundan yapılmış turşusunun satıldığını dile getirerek, meyvesinden de turşu yapıldığını ve bunun tomurcuğundan yapılana göre daha değerli olduğunu kaydetti. - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Beypazarı Kapari Üretiminde Örnek Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?