Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "böcek soruşturması"na ilişkin, "Bu sürecin bir kısmı da TÜBİTAK'la ilişkilendirilmeye çalışılmıştı ama şu anda yürüyen bir süreç var. Arzumuz, bu sürecin sıhhatle yürümesi ve adalete uygun olarak sonuçlanması" dedi.
Işık, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bir gazetecinin, "böcek soruşturmasına" ilişkin sorusu üzerine Işık, konunun adli bir soruşturma olduğunu ve kendilerinin idari açıdan dahillerinin bulunmadığını söyledi.
Işık, daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konutunda ve ofisinde bulunan "böcekler"den dolayı savcılığın başlattığı sürecin devam ettiğini belirterek, "Bu sürecin bir kısmı da TÜBİTAK'la ilişkilendirilmeye çalışılmıştı ama şu anda yürüyen bir süreç var. Arzumuz, bu sürecin sıhhatle yürümesi ve adalete uygun olarak sonuçlanması" diye konuştu.
"Muhalefet, çatıya çıkacak bir isim buldu"
Bakan Işık, "Muhalefetin, cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu belirlendi. BDP kanadına baktığımızda da Selahattin Demirtaş'ın adaylığı gündemde. Kesin olmamakla birlikte bu isimleri nasıl değerlendiriyorsunuz ve partinizin adaylık açıklaması ne zaman yapılacak? Kabinede bu görüşüldü mü?" sorusu üzerine, isimleri 10 Ağustos'ta halkın değerlendireceğini söyledi.
Halkın en doğruyu ve en güzeli yapacağını, bu noktada tereddüt yaşamadıklarını vurgulayan Işık, şöyle devam etti:
"Bizim süreçle ilgili ve siyasi partilerin bu noktadaki tavırlarıyla ilgili daha çok değerlendirme yapmamız doğru. Bu açıdan baktığımız zaman yani muhalefet, çatıya çıkacak bir isim buldu. Ben hem muhalefete hem de ismin kendisine hayırlı olmasını diliyorum. Diğer noktalarda kesinleşmiş bir durum yokken değerlendirme yapmayı da çok doğru bulmuyorum. İnşallah hayırlı olur. Partimizin adayını ne zaman açıklayacağı, partimiz yetkili kurulları tarafından belirlenecek ama cumhurbaşkanlığı seçim takvimi var. 28 Haziran'da başlayacak, 3 Temmuz adaylık için son gün. 3 Temmuz'dan önce bu adayın isminin açıklanacağı muhakkak. Bunun hangi tarihte açıklanacağı konusu Genel Merkezimizin inisiyatifinde."
- Otomotiv Test Merkezi
Işık, Yenişehir ilçesinde kurulması planlanan "Otomotiv Test Merkezi"yle ilgili bir soru üzerine, çok önemsedikleri bu merkezin, Türkiye'nin özellikle otomotiv testlerinde dışa bağımlılığını azaltacağını ifade etti.
Otomotiv Test Merkezi'nin, her yıl milyonlarca avronun veya doların dışarıya gitmesini engelleyecek önemli bir proje olduğunu anlatan Işık, şunları kaydetti:
"Bu noktada, Bursa Yenişehir'de 3 milyon metrekareden daha fazla bir alanın Otomotiv Test Merkezi olarak ayrılması ve Avrupa'nın ve dünyanın sayılı otomotiv test merkezlerinden birinin burada kurulması kararını almıştık. Bakanlar Kurulundan kamulaştırma kararını çıkardık. Şu anda kamulaştırma ve diğer işlemler devam ediyor. Arzumuz, en kısa zamanda Otomotiv Test Merkezi'nin hizmete geçmesidir ve artık üreticimizin, otomotiv sektörümüzün test için zamanının boşa ve gereksiz harcanmamasıdır. Çok ciddi şekilde bu test merkezinin hayata geçirilmesi için uğraşıyoruz. İnşallah bunu tamamlayacağız."
"Hedefimiz, bir milyar doların üzerinde bilgi ihracatını gerçekleştirmek"
Işık, bir gazetecinin, "Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu bu hafta toplandı. Alınan önemli kararları bizimle paylaşabilir misiniz?" sorusuna karşılık, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun tematik olarak toplantı yaptığını ve her toplantıda bir konunun görüşüldüğünü söyledi.
Kurulun bu toplantıda medikal biyoteknoloji alanıyla ilgili konuları ele aldığını belirten Işık, "Bu alanda Türkiye'de yerli üretimin yapılması ve bu noktada Türkiye'nin Ar-Ge inovasyonunu arttırması noktasında çok önemli kararlar alındı. Bu kararlarda TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığımız ve diğer bakanlıklar çok önemli çalışma yapmakla görevlendirildi. Aynı zamanda Türkiye'nin bilim ve teknolojide bir üst lige çıkması için yapılması gereken çalışmalar değerlendirildi" dedi.
Işık, ilerleyen süreçte bu çalışmaların meyvelerini toplayacaklarını belirterek, "TÜİK, bir araştırma sonucu yayımladı. 2013 yılına kadar kamu Ar-Ge harcamalarında yüzde 29 oranında bir artış var. Bu, önemli bir artış. Bu demek ki artık devlet Ar-Ge'ye hem daha fazla yatırım yapıyor hem de özel sektörde de Ar-Ge'ye yatırım çok daha ön plana çıktı. Yani Türkiye artık mal ve hizmet ihraç etmiyor aynı zamanda bilgi ihraç ediyor. Türkiye'nin bilgi ihraç eden ülkeler statüsüne gelmesi önemli bir aşamaydı. Bunu inşallah başardık. Hedefimiz, ilk etapta bir milyar doların üzerinde bilgi ihracatını gerçekleştirmek" diye konuştu.
Uyuşturucuyla mücadele
Işık, bir basın mensubunun, "Bakanlık olarak bilim merkezlerine yatırım yapıyorsunuz. Sürekli bir uğraş içerisindesiniz ama bir yandan da çok gündemde olmayan ve kanayan bir yara var. Uyuşturucu kullanımı maalesef aldı başını gidiyor. Bununla ilgili yasa değişikliği var mı?" sorusuna şöyle cevap verdi:
"Arkadaşlar, daha dün, imal edenden içene kadar herkese ceza getiren, satışına da kullanımına da ceza getiren ve aynı zamanda hırsızlık, kapkaç gibi cezaları arttıran bir düzenleme TBMM tarafından daha yeni kabul edildi ve şu anda onay için zannediyorum Sayın Cumhurbaşkanımıza gönderildi. Yani kanun daha yeni çıktı. Böyle bir sıkıntının, problemin varlığını hem biliyoruz hem de bu konuyla ilgili hükümet olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylaması durumunda Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girecek."
Bakan Işık, konuşmasının ardından, AK Parti Bursa İl Başkanlığınca basına kapalı olarak düzenlenen "İl Danışma Meclisi Toplantısı"na iştirak etti.
Kentteki temasları kapsamında, TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı'nda da incelemelerde bulunan Işık, son olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının Yönetim Kurulu üyeleriyle basına kapalı gerçekleşen akşam yemeğinde bir araya geldi. - Bursa
Son Dakika › Yerel › Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?