Bursa'da Eylem Yaptıkları Fabrikanın Önünde Amonyaktan Zehirlenen İşçiler, Fabrika Sahibinden Şikayetçi Oldu - Son Dakika
Yerel

Bursa'da Eylem Yaptıkları Fabrikanın Önünde Amonyaktan Zehirlenen İşçiler, Fabrika Sahibinden Şikayetçi Oldu

Bursa’da işten atıldıkları fabrikanın önünde eylem yapan ve kapağı açık bırakılan tanklardan havaya karışan kimyasaldan etkilenerek hastaneye kaldırılan işçilerin amonyaktan zehirlendiği belirlendi. Yapılan testlerin ardından taburcu edilen işçiler, fabrikanın sahibi ve kapağı açık bırakılan tankların yüklü olduğu kamyonetin şoföründen şikayetçi oldu.

31.01.2023 17:57  Güncelleme: 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA DEĞİRMENCİ - SİBEL KAHRAMAN

Bursa'da işten atıldıkları fabrikanın önünde eylem yapan ve kapağı açık bırakılan tanklardan havaya karışan kimyasaldan etkilenerek hastaneye kaldırılan işçilerin amonyaktan zehirlendiği belirlendi. Yapılan testlerin ardından taburcu edilen işçiler, fabrikanın sahibi ve kapağı açık bırakılan tankların yüklü olduğu kamyonetin şoföründen şikayetçi oldu.

Bursa'daki Barutçu Tekstil işçileri, sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılmıştı. Fabrika önünde 108 gündür eylem yapan işçiler, dün eylem alanında ağızları açık bırakılan tanklardan havaya karışan amonyak nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı.

"TANIMLAYAMADIĞIMIZ BİR KOKU FARK ETTİK"

Öziplik-İş Sendikası'nın örgütlenme uzmanı Serkan Açıcı, olayın ardından sorumlular hakkında şikayetçi oldu. Açıcı, karakola verdiği ifadesinde, "Saat 12: 00 sıralarında Barutçu Tekstil karşısına gittiğimizde tanımlayamadığımız bir koku fark ettik. Kokunun nereden geldiğini anlamaya çalıştık, ancak kokunun nereden geldiğini çözemedik. Daha sonra AFAD'a konuyu aktardık. AFAD görevlileri, sağlık ve polis ekipleri geldi. Daha sonra kendi imkanlarımla Uludağ Üniversitesi'ne giderek tedavimi oldum. Olayla ilgili Barutçu Tekstil sahibi L.B. isimli şahıstan, iş yeri yetkililerinden ve kamyoneti park eden şoförden davacı ve şikayetçiyim" dedi.

"VARİLİN KAPAĞININ AÇIK OLDUĞUNU FARK KETTİK"

Fabrikada işten çıkarılan işçiler arasında yer alan Elif Varol ise 30 Ocak günü iş yeri önündeki grev alanına gittiğinde bir koku fark ettiğini, ancak kokunun kaynağının ne olduğunu anlayamadığını söyledi. Kokunun fabrika önündeki bir kamyondan geldiğini tespit ettiklerini ve kamyona yaklaştıklarında kokunun arttığını dile getiren Varol, "Kamyonun üzerinde bulunan beyaz renkli, kare, büyük iki tane varil olduğunu ve varilin kapağının açık olduğunu fark ettik. Bunun üzerine 155'e haber verdik" diye ifade verdi.

Kokunun kaynağının fark edilmesi sonrası kamyon şoförünün araca binerek alandan uzaklaşmaya çalıştığını, işçilerin de görevlilerin gelip işlem yapabilmesi için geçişine izin vermediklerini kaydeden Varol, o esnada aracın gaza basmasıyla kendisine temas ettiğini dile getirdi. Varol, "İş yerinde çalışmış olduğum yaklaşık bir yıllık süre boyunca aynı variller, Barutçu Tekstil'de boyahane bölümünde bulunan kimyasal malzemeler için kullanılmaktadır. Konuyla ilgili, Öziplik Sendikası üyesi olduğumdan dolayı eylemde bulunduğum için Barutçu Tekstil tarafından bilerek, isteyerek eylemimizi engellemek ve grev yapmamızı sona erdirmemiz için bu olayın yaşanmış olduğunu düşünmekteyim" dedi. Varol, fabrikanın patronu ve kamyonun sürücüsünden şikayetçi oldu.

"11 KİŞİNİN ETKİLENDİĞİ TEYİT EDİLMİŞTİR"

Olayla ilgili AFAD raporunda ise şu ifadeler yer aldı:

"Bursa ili Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Sitesi Çiğdem 1 Sokak No: 18 Barutçu Tekstil firması önünde 16 ADS 395 plakalı araç üzerinde bulunan ABS içindeki kimyasalın bulunduğu ambalaj üst kapaklarının kapalı olmadığı görülmüş olup, olay anında toplam 11 kişinin etkilenmiş olduğu 112 tarafından teyit edilmiştir. Yapılan ölçümlerde açık alanda eşik değere rastlanmamış olup, multi-ray, CHOMPR1100 kimyasal tespit cihazlarıyla ölçüm yapılmış olup, işletme tarafından yapılan beyanda amonyak kimyasalı olduğu MDSD ile sevk irsaliyeleri fiziki olarak beyan edilmiştir. 16 ADS 395 plakalı araç olay yerinden Barutçu Tekstil alanına şoförün kendi inisiyatifiyle götürmüş olup, AFAD KBRN ekiplerince yapılan ölçümlerde VOC (uçucu organik buhar bileşiği) olduğu tespit edilmiştir. Taraflarca bu tutanak imza altına alınmıştır."

Bursa\'da Eylem Yaptıkları Fabrikanın Önünde Amonyaktan Zehirlenen İşçiler, Fabrika Sahibinden Şikayetçi Oldu
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Bursa'da Eylem Yaptıkları Fabrikanın Önünde Amonyaktan Zehirlenen İşçiler, Fabrika Sahibinden Şikayetçi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement