İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, "Körfez geçişi yüzyılın kaçırılmayacak fırsatıdır. Hızlı tren projesi mutlaka körfez köprüsünden geçmelidir. Hızlı tren körfezden geçerse Bursa-İstanbul arası 30 dakika" dedi.
Şahin, oda binasında yaptığı açıklamada, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Bandırma-Bursa-Ayazma- Osmaneli etabında teknik incelemelerde bulunduklarını söyledi.
Bursa-Ankara arasını 2 saat 15 dakikaya indirecek ve Bursa'nın 59 yıllık demir yolu hasretini sona erdirecek olan Yüksek Hızlı Tren Projesi hakkında bilgi veren Şahin, "Yapımı devam eden Bursa- Yenişehir hattı projesinde 16 kilometre uzunluğunda 12 tünel ve 6 kilometre uzunluğunda 9 viyadük inşa edilecek. 393 milyon lira bütçe ile 913 günde bitirilmesi planlanan projede kamulaştırmalardan yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı tünel ve viyadük inşaatlarına başlanamamış durumda" diye konuştu.
Hızlı trenin Bursa'ya değer katacağına dikkat çeken Şahin, gelişmiş sanayisi ve yoğun tarımsal faaliyeti ile sosyo-ekonomik gelişmişliğin en yüksek illerinden biri olan Bursa'nın ekonomik ve güvenilir bir taşımacılık alternatifine kavuşacağının altını çizdi.
Hızlı tren projesini başından beri desteklediklerini belirten Şahin,
"Yapılacak olan hızlı demir yolu ile ulaşımın daha hızlı, güvenli, konforlu, çevreci ve ekonomik olması sağlanacağından dolayı ülke ekonomisini de olumlu yönde etkileyecektir. Günümüzün en çağdaş ulaşım araçlarından biri olan hızlı trenin Türkiye'nin sanayi lokomotifi Bursa'ya gelmesi son derece sevindiricidir" diye konuştu.
İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'nin Körfez geçişinde hızlı trenin de entegre olarak düşünüldüğünü ifade eden Şahin, "Daha sonrasında alınan kararla Körfez'de yapılması planlanan köprüde demir yolu hattı kaldırılmıştır. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak hattın Bursa-Gemlik- Yalova üzerinden körfez köprüsü ile Gebze'ye ulaşmasının doğru olacağı kanaatindeyiz. Bu yüzyılın kaçırılmayacak fırsatıdır" ifadelerini kullandı.
-"Gerekirse körfezde yeni bir köprü yapılmalıdır"
Raylı sistemin körfezden geçişinin, ulaşım sistemine katkılarıyla, ülkeye getireceği ekonomik ve sosyal faydaların göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Şahin, "Körfezde demir yolu geçişi otoyolla mutlaka entegre edilmelidir. Eğer projede böyle bir değişiklik yapılamıyorsa bile körfezde gerekirse demir yolu için yeni bir köprü yapılmalıdır" dedi.
Demir yolunun, körfezden geçirilmesinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu bildiren Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Körfez hızlı tren geçişi; İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir, Ankara, Balıkesir, Antalya, Konya ve diğer hızlı tren bağlantısı olacak kentlerimiz arasındaki yakınlaşmalar sayesinde, yeni ticari ve turistik hareketlilik sağlayacaktır. Bir ülkenin iç dinamiklerini arttıran en önemli faktör ulaşım süresinin kısalığıdır. Ülkemizin kalkınması ve gelişimi için çok önemli olan körfez demir yolu geçişinin mevcut otoyol köprüsünden geçirilememesi durumunda alternatif olarak ikinci bir demir yolu köprüsü yapılması büyük önem arz etmektedir. Körfez üzerindeki hızlı tren ve raylı sistem maliyeti beklenen kamu yararının büyüklüğü karşısında, ihmal edilecek seviyededir. Bu nedenlerle körfez geçişinde demir yolu hattının yapılması, yüzyılın ulaşım sistemine atılacak tarihi bir imza olacaktır."
Şahin, hızlı tren demir yolu hattı ile Bursa-Gemlik-Yalova-Körfez köprüsü üzerinden Gebze'ye ulaşıldığında Bursa-İstanbul arasının 30 dakika, Bursa-Ankara arasının 2 saat 15 dakika, Bursa-İzmir arasının 1 saat 30 dakika, İstanbul-İzmir arasının 2 saat, İstanbul-Ankara arasının 2 saat 30 dakikaya ineceğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA
Son Dakika › Yerel › Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?