Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü Yılı Törenlerine Doğru - Son Dakika
Yerel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü Yılı Törenlerine Doğru

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da uluslararası katılımla yapılacak törenlere ilişkin, "Törenlere 20'ye yakın devlet başkanının geleceği bildirildi.

02.04.2015 15:00

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da uluslararası katılımla yapılacak törenlere ilişkin, "Törenlere 20'ye yakın devlet başkanının geleceği bildirildi. Önümüzde bir süre daha var. Yenilikler, artışlar olabilir" dedi.

Çınar, Polisevi'nde düzenlediği basın toplantısında, 100'üncü yıl törenlerinin yapılacağı günlerin çok önemli olduğunu söyledi.

Bu konuda hazırlıklarının sürdüğü bilgisini veren Çınar, şöyle devam etti:

"Törenlere 20'ye yakın devlet başkanının geleceği bildirildi. Önümüzde bir süre daha var. Yenilikler, artışlar olabilir. Başbakanlardan geleceklerini bildirenler de var. Birçok ülke, bakan seviyesinde temsilci gönderecek. Uluslararası kuruluşlar da temsilcilerini gönderecek. Bu kişiler, İstanbul'dan uçakla şehrimize gelecek ve Gelibolu Yarımadası'ndaki tören alanına geçecek. Törenler bittikten sonra Anzak grupları ve misafirler kendi yerlerine, 57'nci Alay Yürüyüşü için Türkiye'den gelecekler de Kocadere mevkisine alınacak. 25 Nisan sabahı da bu yürüyüş yapılacak."

Çınar, törenlerle ilgili hem Ankara hem de Çanakkale merkezli çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Çınar, organizasyonda herhangi bir sorunla karşılaşılmaması temennisinde bulundu.

Anzaklarla ilgili törenlere Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 10 bin 500 kişinin geleceği bilgisini veren Çınar, "Gelibolu ilçesinde Hamzakoy'da, merkezde Dardanos'ta ve Özgürlük Parkı'nda kurulacak LED ekranlardan canlı yayınlanacak törenlerin izlenmesi konusunda talepler oldu. Anzak Koyu'nda toplananlar gibi bu belirttiğim alanlarda toplanarak canlı yayından izleyip oranın havasını yaşamak istiyorlar. Biz de buna izin verdik" ifadesini kullandı.

Alternatif olarak 8 Ağustos'ta sadece 100'üncü yıla has olmak üzere Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mataparae'nin de katılımıyla bir tören yapılacağını dile getiren Çınar, 24-25 Nisan'da bu ülkenin başbakan düzeyinde temsil edileceğini anlattı.

Güvenlik önlemleri

Vali Çınar, törenlerin güvenliği ve İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesiyle ilgili olarak bir gazetecinin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Savcımıza Allah'ta rahmet, ailesine sabır diliyoruz. Çok acı, çirkin bir olay. Birtakım başka devletlerde de benzer örgütlenmeler geçmişte oldu, hala var, bizde de var. Artık ideoloji falan kenarda kalmış çünkü bir ideoloji, düşünce, toplumun geniş tabanlarında etki bulur, kabul görüyorsa mücadele olur ama günümüzde sadece cinayet örgütü haline gelmiş yapılanmalar. Birtakım eylemlerle gündeme gelmeye çalışmaktan başka hiçbir toplumsal hedefi kalmamış, tükenmiş örgütler. Bu her zaman her yerde olabilecek şeyler. Tabii ki tedbir, istihbarat, her şey önemli. Bunlar oluyor, olur. Görevimiz tedbirleri en üst seviyede almaktır. Doğrudur, her türlü tedbirimiz mevcut, hem törenler hem de şehir için ama Allah başa vermesin, bunun kimseye faydası yok, memleketin huzurunun kaçmasından başka hiçbir şeye faydası yok. Ortada bir hedef de yok, sadece cinayet. Tedbirlerimiz her yönüyle iyi ama yine de Allah korusun her bakımdan bütün alanları, her metrekareyi muhafaza etmek kimsenin elinden gelen bir şey değil. Olması gerektiği gibi tedbirler alındı, alınıyor."

Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesi

Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesi ile ilgili gelişmelere de değinen Çınar, bu yapının 2019-2020 yıllarında muhtemelen bitmiş olacağını bildirdi.

Köprüde raylı sistemin de bulunacağını söyleyen Çınar, "2023 hedefi konulmuş, ayaklarının uzunluğu da 2 bin 23 metre olarak belirlenmiş köprüde hatta bir bakanımız dedi ki 'Niye? 2020 yapsaydınız da 2020'de bitireceğiz bunu' diye de söyledi. Köprü sayesinde İstanbul istikameti 55 kilometre kısalıyor. Avrupa'yı, Balkanlar'ı doğrudan Türkiye'ye, Ege'ye, Anadolu'ya bağlayan büyük bir yol olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çınar, Çanakkale'nin büyük bir göç, yapılaşma baskısı altında kalacağının öngörüldüğünü belirtti.

Göç ve yapılaşmanın gerek Türkiye'de gerekse diğer ülkelerde sıkıntılı bir durum olduğunu vurgulayan Çınar, şunları kaydetti:

"Böyle uydu kentler, betonlar, apartmanlarla bu şehri öldürmemek gerekiyor. Burası dünyanın en güzel yeri, İstanbul'un ikizi gibi bir coğrafyası olan yer. Bununla ilgili birtakım kent plancılarıyla görüşmelerimiz var, devam ediyor. Bu da kolay olmuyor. Burada şunu da söylemek isterim; benden başka da kimse dillendirmiyor gibi bir sıkıntı var. Aklın yolu bir. Bu şehir, bu kadar bakir, bu topraklar şu an İstanbul ölçeklerine göre bu kadar kıymetli, boş. Geleceğin 20, 30, 50 yılına örnek, model bir şehir çıkaralım diye bu kadar alenen ortada bir durum. Bunu dillendiriyoruz ama kimsede bir heyecan görmüyorum. Bir tuhaflık var ama işin peşini bırakmıyoruz. Bunun bir şekilde ihalesine de çıkıp bu planlamayı da vereceğiz. Velev ki mevcut sistem, düzen, 'Yapı planımız, programımız, çevrede düzeni planımız da var, bunu uygulamayalım' dese bile bunu yapacağız inşallah. O proje raflarda tozlu kalsın ama bir gün birinin aklına gelip işte bir kruvaziyer, marina, termal tesisi nereye kuralım, bu adamlar ne demişti diye açtıklarında o bile harcayacağımız paranın 50 katı bu şehre ve ülkeye fayda sağlayacak önemli bir proje olacak. Bu olmalı. Böyle güzel bir şehir, ama diye bırakılacak bir şehir değil, hepimizin sorumlulukları var."

Çanakkale'deki "domuz gribi" vakaları

Toplantıda yer alan İl Sağlık Müdürü Kenan Eliuz ise gazetecilerin kentteki domuz gribi vakalarına yönelik sorusunu yanıtladı.

Eliuz, 97 hastadan alınan numunelerin analiz için gönderildiğini, 4 hastada H1N1 virüsünün tespit edildiğini, bunlardan birinin ise yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Diğer 3 hastanın sağlık durumunun ise iyi olduğunu aktaran Eliuz, "Yani hasta domuz gribini kaptı diye mutlaka kaybedilecek diye bir durum yok. Tedbir açısından İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği olarak tüm tesislerde önlemleri aldık. Aynı zamanda broşür ve afişler hazırlandı. Bunlar okullarımıza gönderiliyor. Basına gripten korunma konusunda bilgilendirme yapıldı. Şu an itibariyle Çanakkale'de bir sıkıntı görünmüyor. Zaten mevsim itibarıyla da nisan ayından sonra havaların ısınmasıyla vakaların sayısı düşecek" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü Yılı Törenlerine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement