Çanakkale Şehitleri Düzenlenen Gece ile Anıldı - Son Dakika
Yerel

Çanakkale Şehitleri Düzenlenen Gece ile Anıldı

Çanakkale Şehitleri Düzenlenen Gece ile Anıldı

Çorlu Kent Konseyi tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98.yıldönümü ve Şehitleri Günü dolayısıyla gece düzenlendi.

20.03.2013 09:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorlu Kent Konseyi tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü ve Şehitleri Günü dolayısıyla gece düzenlendi.

Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesi'nde düzenlenen geceye Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan'ın da katıldığı anma gecesinde konuşan Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur, Çanakkale Şehitlerini Anma Gecesini bu yıl ikinci kez düzenlediklerini söyledi.

Cesur: "Bundan 98 yıl önce yüz binlerce vatan evladı vatanımızı korumak için Çanakkale'ye gitti.

Çanakkale Savaşı, dünya tarihinin en kanlı savaşı ve Türkiye tarihinin en büyük zaferlerinden birisidir. Bin yıldır milletimizi bu topraklardan atmak için uğraşan düşmanlar, bu sefer topyekün geldiler. Gemileriyle, toplarıyla tüfekleriyle geldiler. Bir de önlerine Hintlisini, Yeni Zelandalısını ve Avustralyalısını da katıp geldiler. Kattılar ama yine de olmadı. Tarih milyonlarca askerin çarpıştığı savaşlar görmüştür. Fakat aylar süren çarpışmalar boyunca savaş meydanında yaşam sürdürülen bir örneği daha yoktur. O kadar ki, askerler artık günlük ihtiyaçları için düşman tarafla bile yardımlaşma, suyunu ve ekmeğini bölüşür duruma gelmiştir. Asırlardır süregelen bağımsızlık ruhu ile hürriyetini korumak için ölümü göze alan kahramanlar, köyünden, yurdundan, eşinden, çocuğundan ayrılıp dünya siyasetinin kirli oyunlarına dur demek için çarpıştılar. Çanakkale Zaferi sadece kahramanlıkların, mücadelenin simgesi de değildir. Atılan yüzlerce kurşunun arasında, yaralı düşman askerini siperine taşıyan Türk Askerinin, barbar diye aşağılanmaya çalışılan bir milletin, tüm cihana insanlık dersi verdiği bir zaferdir. Yüce Ata'mızın bu topraklarda ölen düşman askerlerinin annelerine seslenişine kulak verelim; 'Müsterih olun, çocuklarınız bizim çocuklarımızla koyun koyuna bu topraklarda yatmaktadırlar. Artık onlar da bizim çocuklarımız olmuşlar ve bu şekilde tarihteki yerlerini almışlardır.' Çanakkale Savaşları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için verilen kurtuluş mücadelesinin ardındaki yüksek moraldir. Çanakkale, hiç düşünmeden 17 yaşında 20 yaşında, göğsünü siper edip bu topraklara düşen yiğitlerin abidesidir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan gelenler değildir. Çanakkale'yi, Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan o asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki düşman; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, ben esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur. Orta Asya'dan at üzerinde gelip de dünyaya kafa tutan bir milletin esaret altına alınmasına baş kaldırışıdır Çanakkale, Malazgirt'teki Alpaslan'ın, Niğbolu'daki Yıldırım'ın, Mohaç'taki Kanuni'nin, İstanbul'daki Fatih'in haykırışıdır. Çanakkale, Yüzyıllar boyunca vatan için, kanlarını, canlarını vermiş Aziz şehitlerimiz; biliniz ki emanetinizi daima muhafaza ve müdafaa edeceğiz. Bu müstesna duygularla, bizlere bu Büyük Zaferin gururunu yaşatan, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun" dedi.

Daha sonra tarihin akışını değiştiren Çanakkale Savaşı, slayt gösterisi eşliğinde döneme ait fotoğraflar ve müzikler eşliğinde anlatıldı. Çanakkale ve vatan temalı şiirlerin de okunduğu gecede, sahneye çıkan zeybek ekibi izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Çorlu Halk Eğitim Merkezi Müzik Topluluğu, izleyenlere müzik şöleni yaşatırken, programın sonunda Atatürk hakkında dünyanın çeşitli ülkelerindeki devlet adamları, üst düzey komutanlar ve gazetecilerin söylediği sözler aktarıldı. Anma gecesi etkinliklerinde görev alan herkesin hep birlikte "Hoş Gelişler Ola," türküsünü söylemesiyle sona erdi.

Anma etkinliğinin sonunda Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur'a çiçek takdim etti. Kaymakam Doğan burada yaptığı konuşmada, "Bu gece hem saz, hem de söz ustaları bize muhteşem bir gece yaşattılar. Ne mutlu sizlere ki, Çanakkale Şehitleri anısında böyle güzel bir etkinlik gerçekleştirdiniz. Bu tür etkinliklerin geleneksel hale getirilerek bundan sonra da devam etmesini diliyorum" dedi.

(SŞ - )

20.03.2013 09: 26: 01

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çanakkale Şehitleri Düzenlenen Gece ile Anıldı - Son Dakika


Advertisement