Güneş enerjisinden yararlanılarak yapımı tamamlanan Türkiye'nin ilk solar kurutma tesisi Fethiye Belediyesi tarafından hizmete açıldı.
Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğindeki değişikliği ile arıtma çamurlarının evsel atıklarla birlikte depolanması yasaklanmıştı. Aynı yönetmeliğin 4'ncü maddesi ile de arıtma çamurlarının en az yarısının kurutulması şekliyle kötü kokunun giderilmesi isteniyordu. Yapılan bu değişiklikten yola çıkarak Fethiye Belediyesi, Türkiye'de ilk olacak şekilde solar kurutma tesisini hizmete soktu.12 bin ton yıllık kapasiteye sahip olacak Fethiye Solar Kurutma Tesisi'nde yüzde 22 kuruluğa sahip yaklaşık 32 ton arıtma çamurunun yüzde 50 kuruluğa getirilerek düzenli depolanabilmesi sağlanacak. Güneş enerjisinden elde edilen ısı ile çamurun kurutulması prensibiyle çalışacak olan tesisin ilk yatırım maliyetinin 1 milyon Euro olduğu bildirildi. Solar kurutma tesisi açılışına Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli yanı sıra Garnizon Komutanı Binbaşı Halil Özçelik, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Remondis Firması Kurucu Başkanı Nolbert Rethmann ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, CHP ve MHP Muğla Milletvekilleri solar kurutma tesisi açılışıyla ilgili faks göndererek Başkan Saatcı'yı tebrik ettiler. Açılışta ilk konuşmayı Remondis Firması Kurucu Başkanı Nolbert Rethmann yaptı. Rethmann Türkiye'de ilk kez bir solar kurutma tesisinin açılışı olduğunu belirterek, "Türkiye'deki yerel yönetimler ile bundan sonra daha fazla iş birliği yapacağız. Ufak tefek sıkıntılar olabilir. Bunların da garantisini şimdi veriyorum. Tüm Fethiye'ye hayırlı olsun" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Yerel Yönetimler Ödülleri kapsamında Çevre dalında 'Yılın İlçe Belediye Başkanı' seçilen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da, "Türkiye'de yapılan ilk solar kurutma tesisi olmasından dolayı bazı tecrübesizlikler ve acemilikler oldu. Ama bu sıkıntılar 3 gün içerisinde geçecek. Bu bölgede oturan tüm vatandaşlarımızdan özür diliyorum. Dünya çevre gününde, çevresel değerleri ön plana çıkartan bir belediyenin bir ilki daha gerçekleşmesinden dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bizler Fethiye Belediyesi olarak 1999 yılından itibaren çevresel değerlerle yaşayan bir belediyenin gerekliğini yapıyoruz. Türkiye'de bazen sivil toplum örgütlerinden ve kurumlardan ödüller alıyoruz. Bunlar bizi motive ediyor. Bunların bir göstergesi de şuan büyük belediyeleri sayarsak 1000 belediyesi olan bir ülkede öyle ya da böyle 80 bin nüfuslu orta ölçekli bir belediyenin bir ilki gerçekleştiriyor olması da çevresel değerlere verilen önemin bir göstergesidir. Bu küçük ölçekli belediyede 3.078 ton ambalaj atığı toplamışız. Bir yılda 40 bin litre atık yağ toplamışız. 2 ton atık pili doğaya karışmasını engellemişiz. 298 ton ömrünü tamamlamış lastikleri sanayiye kazandırmışız. 153 tonda tıbbi atık toplamışız. Bunların hepsi çevreye verdiğimiz önemin göstergesidir. Herkesin Fethiyemizde yaşamaktan keyif alacağı bir mekana dönüştürme çabamız devam ediyor. Solar kurutma tesisimiz 1 milyon euro'luk bir yatırımdır. Bu tesisi yeri gelecek çiftçimiz kullanacak. İlerleyen yıllarda kompost tesisini de hizmete açacağız. Ülkemize ve ilçemize hayırlı olsun" diye konuştu. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Çevre Ödüllü Fethiye Belediyesi Bir İlki Gerçekleştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?