Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi(DEHAM) Müdürü Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, en az hayvan ve en az acıyla deney çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde fare, sıçan ve tavşan olmak üzere 3 çeşit hayvan üzerinde deney imkanı sunduklarını ifade eden Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, araştırmacıların temin etmesi kaydıyla domuz ve koyun için de araştırma imkanı sunduklarını belirtti. Deney yapmak isteyen araştırmacıların çeşitli kriterlere uyması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, ilk olarak araştırmacıların araştırma raporlarını Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'ndan geçirmeleri gerektiğini ifade etti.
"BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA TEMEL OLUŞTURUYORUZ"
OMÜ'de deney faaliyetlerinin laboratuvar ortamında 2000'li yılların başında, deney hayvanları laboratuvarı'nda başladığını hatırlatan Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, "Daha sonra çeşitli isim değişiklikleri oldu. 2007 yılında DEHAM binası yapılarak burada faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. DEHAM'da üzerinde araştırma yapılacak hayvanları sağlıklı bir şekilde üretip, araştırmaların daha etkin ve bilimsel yapılması hedeflenmektedir. Sonrasında ise hayvanların en az ağrı ile araştırmalarda kullanılmasını hedefliyoruz. Bilimsel araştırmalara temel oluşturuyoruz. Canlı hayvan üzerinde deney çalışması yapılabilmesi için DEHAM gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan çalışması ruhsatı almış yetkili kullanma izni olan merkezler olması gerekiyor. DEHAM'da araştırma yapabilmek için belirli kriterler var. Araştırma yapmak isteyenler araştırma projelerini, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'ndan geçirmeleri gerekiyor. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'nda proje değerlendiriliyor ve kurulda genel olarak araştırma yapılacak hayvan sayıları düşürülüyor. En az hayvan ve en az acıyla deney yapmak bizim görevimiz. DEHAM'da; fare, sıçan, tavşan olarak üç çeşit hayvanımız mevcut. İlave olarak araştırmacının temin etmesi kaydıyla domuz ve koyun için merkezimizin imkanlarından faydalanabiliyor. Merkezimizde 2 ameliyathane, 3 laboratuvar, 3 karantina odası, 3 üretim ve 3 takip odası bulunmaktadır. DEHAM sadece Samsun'a açık bir merkez değil Türkiye'nin her yerinden araştırmacılar burada çalışmalarını yapabilir. DEHAM'da şuanda 4 araştırma çalışması devam ediyor. 8 çalışma ise sırada bekliyor. Daha çok biyolojik alanda deneysel araştırmalar yapılıyor" diye konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Deham'da Acısız Hayvan Deneyi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?