1 Aralık 2013 tarihinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla temeli atılan 558 yataklı Manisa şehir hastanesinin yapımı ikinci kez başlamadan durdu. Daha önce proje değişikliği nedeniyle duran çalışmaların şimdi de deprem ayracı nedeniyle durdurulduğu açıklandı. Çalışmaların en erken 6 ay sonra başlaması bekleniyor.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş konuya ilişkin olarak gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Vali Bektaş hastane inşaatındaki durmanın deprem ayracı yapılması için olduğunu belirterek, "Büyük binalarda artık deprem ayracı denilen bir malzeme var. Bina yapılmadan zemine seriliyor ve deprem olunca depremin yıkını gücünü kırarak faydası oluyormuş. O malzeme Türkiye'de üretilen bir malzeme olmadığı için temini 5-6 ay gibi bir zaman alacak. Anlaşılan o olmadan da inşaatı yapmak mümkün ama Sağlık Bakanlığı razı olmamış. Doğrusu bizde razı değiliz. Yani müteahhidin teklifi 'İstiyorsanız bunu beklemeyelim inşaata devam edelim istiyoruz bu olsun diyorsanız da inşaat 5-6 ay aksayacak.' Bakanlıkta 'Manisa birinci derecede deprem bölgesi olduğu için biz ondan fedakarlık edemeyiz' demiş. Dolayısıyla o süreç bekleniyor. İnşatta bir iptal veya değişiklik söz konusu değil. Bu proje çok büyük bir proje. Önemli olan projenin eksiksiz ve en iyi şekilde yapılmasıdır. Yoksa inşaat 6 ay bir sene geç tamamlanmış çok da dert değil bu. Düşünün 50 sene 100 sene size hizmet edecek bir proje yapıyorsunuz. Burada yarın içinden çıkamayacağınız bir sorunla karşılaşmamak için temelinden çok sağlam yürümeniz lazım. Bu biraz gecikebilir bunlar olabilir" dedi.
BEN İŞİN TEKNİK TARAFINI KONUŞURUM
Vali Bektaş, bir gazetecinin "Hastane projesi 2010 yılında başlaması gerekiyordu ancak neredeyse 5 sene geçmesine ve hükümetin bu konuda vaadinin olmasına rağmen bir türlü başlamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise, "Ben işin teknik tarafını konuşuyorum. Bunlar, daha önceden verilmiş sözler ve bu sözlerin muhataplarıyla görüşeceksiniz. Ben o konuları bilmiyorum. Benim bildiğim bir şey var. Bu kadar büyük yatırımların kusursuz yapılması lazım. Onun için 6 ay bekleyeceksem beklerim, beklemeliyiz" diye cevap verdi.
Hastane yapılacak olan bölgede daha önce TOKİ tarafından Manisa'nın en büyük toplu Konutlarının inşa edildiğinin ve bu deprem ayracının bunlarda kullanılıp kullanılmadığının sorulması üzerine ise Vali Bektaş şu cevabı verdi:
"TOKİ dediğiniz kurum, 8-10 katlı binalar yapıyor. Bu deprem ayracı denilen teknoloji çok ileri bir teknoloji ben ilk kez duyuyorum. Şimdi bu standart bir konutta uygulanamıyor olabilir. Uygulanması maliyetini karşılayamıyor olabilir. Bilmiyorum bunu araştırmak lazım. Ama siz 80-100-150 milyon bir bütçe harcayarak büyük bir hastane kompleksi yapıyorsanız ve yarın deprem olduğunda elinizde kalması gereken en sağlam bina hastane binasıysa onun üzerine özellikle eğilmeniz gerekir. Geçtiğimiz gün Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ndeydim. Daha önce Devlet hastanesine gittim. Bizim hastanelerimiz eski binalar. Ekleye ekleye meydana gelmiş binalar. Ona rağmen sağlık hizmetlerinde memnuniyette Türkiye'de kamuda en yüksek memnuniyet sağlık hizmetlerinde. Biz mevcut sistemimizle sağlık hizmetini veriyoruz zaten. Vatandaş da aldığı bu hizmetten memnun ve mutlu. Ama biz ne istiyoruz. daha iyisi olsun. Dünya ölçeğinde başarılı tesislerimiz olsun. Yeni hastanelerimiz gerçekten dünyanın imrendiği tesisler oluyor. Siz 50 yıl 100 yıl hizmet edecek bir tesis kuruyorsunuz bunda önemli olan bu tesisi kurarken titizlenmek. Kurarken çok fazla mesai ve vakit harcamak. Bütün seçenekleri sıkıntıları gidermek. Bunlar yapılmazsa sıkıntılar sonra ortaya çıksa ne olacak yapılan binayı mı yıkacaksınız. Onun için bu baştaki aksaklıklar her zaman olur."
"ORTADA KALMIŞ DEĞİLİZ"
Bir gazetecinin "Hastane inşaatı önce pencereleri mezarlığa baktığı için ertelendi. Şimdi de deprem ayracı nedeniyle ertelendi. 4-5 ay sonra başka bir nedenle ertelenme ihtimali var mı?" sorusu üzerine Vali Bektaş şunları söyledi:
"Tabi haklısınız bende gazeteci olsam aklıma bunlar gelir. Benim bildiğim projede bir takım sıkıntılar vardı. O giderildi. Projede mutabık kalındı. Bir proje ortaya çıktı ve müteahhit işbaşı yaptı. Temelleri kazdı dediler ki deprem ayracı lazım. Onlarda sipariş verdiler. Burada benim huylanacağım bir durum yok. İnşallah 6 ay sonra başka bir şey çıkmaz. Çıksa da sonuçta biz ortada kalmış değiliz. Çalışan hastanelerimiz var. Sağlık hizmeti sunuyoruz zaten. Vatandaşlarımız da bu hizmetten memnun."
97 dönüm arazi üzerinde kapalı alanı 152 bin 692 metrekare olacak olan 558 yatak kapasiteli Manisa Şehir Hastanesi 380 milyon TL'ye ihale edilmişti. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Dev Proje Başlamadan İkinci Kez Durdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?