Diploması Yok Ama Eğitime Katkıdan Heykeli Dikiliyor - Son Dakika
Yerel

Diploması Yok Ama Eğitime Katkıdan Heykeli Dikiliyor

Diploması Yok Ama Eğitime Katkıdan Heykeli Dikiliyor

Datça'da hayırsever işadamı Kazım Yılmaz'ı yanındaki bir kız öğrencinin elinden tutarken betimleyen 2 metre yüksekliğindeki bronz görünümlü polyester heykel, önümüzdeki günlerde yerine dikilecek.

30.06.2011 10:55

Muğla'nın Datça İlçesi'nde hayırsever işadamı Kazım Yılmaz'ı yanındaki bir kız öğrencinin elinden tutarken betimleyen 2 metre yüksekliğindeki bronz görünümlü polyester heykel, önümüzdeki günlerde yerine dikilecek. İlkokul mezunu olmasına rağmen diploması bulunmayan Yılmaz, eğitime katkıları nedeniyle heykelle ölümsüzleşecek.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde bugüne kadar 3 ilköğretim okulu, 1 turizm meslek lisesi, 1 meslek yüksekokulu ile 1 de Anadolu lisesi yaptıran, halk arasında 'Datça'nın okul dedesi' olarak tanınan 81 yaşındaki hayırsever işadamı Kazım Yılmaz ölümsüzleşiyor. Datça Belediye Meclisi'nin Ocak ayı olağan toplantısında oy birliği ile aldığı karar gereğince, Kazım Yılmaz'ın Reşadiye'de adını taşıyan Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu önüne dikilmesi planlanan heykeli tamamlandı.

Muğla Üniversitesi öğretim üyesi heykeltraş 42 yaşındaki Orhan Tekin tarafından yapılan 2 metre yüksekliğindeki bronz görünümlü polyester heykel, önümüzdeki günlerde yerine dikilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Muğla İl Müdürlüğü'ne yazdığı bir yazı ile heykelin yerine dikilebilmesi için gerekli olan okul bahçe duvarının bir bölümünün içeriye çekilmesine onay verdiği öğrenildi.

Heykelin yapımıyla ilgili bilgi veren heykeltraş Orhan Tekin, Kazım Yılmaz gibi eğitim gönüllüsü bir insanın heykelini yapmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Heykelin, okul önünde sahipsiz kalmasının engellenmesi için yarısı okul bahçesinde kalacak şekilde, daire şeklindeki bir platformun üzerine konulmasının planlandığını kaydeden Tekin, "Ancak okul bahçe duvarının istenen oranda içeriye alınması gerekiyordu. Bu konuda yapılan yazışmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli onay çıktı.

Bakanlık, konuyu Muğla İl Müdürlüğü'ne bir yazı ile iletti. Ancak gönderilen yazıda 'Figür heykel' yerine yanlışlıkla 'büst' tabiri kullanılmış. Bunun üzerine Muğla İl Müdürlüğü, tekrar Milli Eğitim Banklığı'na bir yazı göndererek konunun açıklığa kavuşturulması isteğinde bulunmuş. Şimdi bu küçük hatanın düzeltilmesini bekliyoruz. Birkaç gün içersinde bu sorunun da aşılması ile Datçalıların büyük bir heyecanla beklediği heykeli yerine dikeceğiz" diye konuştu.

Yapılan heykelini çok beğendiğini söyleyen Kazım Yılmaz da, "Çok mutluyum. Hiç aklımda olmayan bir olay gerçek oluyor. Heykelimin yapılması içen oy birliği ile karar veren Datça Belediye meclisine, heykelin okul bahçesine konulması için gerekli izni veren Milli Eğitim Bakanlığına ve heykeli yapan heykeltraş Orhan Tekin ve ekibine sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

-KUTU -

Kazım Yılmaz kimdir?

20 Mart 1930 Denizli doğumlu olan hayırsever işadamı Kazım Yılmaz kendi ifadesine göre ilkokulu bitirmesine rağmen diplomasını kaybetti ve bir daha çıkartamadı. İnşaat işleri ve müteahhitliğin yanı sıra turizm ve otelcilik alanında faaliyetlerde bulunan Yılmaz, kendini eğitime adadı. Datça'da ilk kez 1995 yılında, Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu adı altında bir okul yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladı. 1999 yılında İstanbul'daki işlerini bırakıp Datça'ya yerleşti. İkinci okulu eşi adına yaptırdığı Özcan Yılmaz Turizm Meslek Lisesi oldu. Yılmaz, daha sonra okullar zincirine sırasıyla Yılmazlar İlköğretim Okulu, Reşadiye Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu ve Muğla Üniversitesi Datça Kazım Yılmaz Meslek Yüksekokulu'nu ekledi. Son olarak geçen yıl Datça Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi'ni yaptıran Yılmaz, bir de ilçeye 30 kilometre uzaklıktaki Palamutbükü'ne sağlık ocağı yaptırmak üzere Muğla Valiliği ile protokol imzaladı.

- Muğla/ Datça

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Diploması Yok Ama Eğitime Katkıdan Heykeli Dikiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement