Dönmez'in Yeni Hedefi Ayvalıpınar Höyük - Son Dakika
Yerel

Dönmez'in Yeni Hedefi Ayvalıpınar Höyük

Dönmez\'in Yeni Hedefi Ayvalıpınar Höyük

Doç. Dr. Şevket Dönmez, sistematik arkeolojik kazılarda Ayvalıpınar ile Assur ticaret kolonisi olan Turhumit eşliği sorusuna çözüm getireceklerini açıkladı.

20.09.2012 13:36  Güncelleme: 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya Oluzhöyük'te 6 yıldır arkeolojik kazı yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez, aynı bölgede bulunan Ayvalıpınar'da yakın gelecekte başlayacakları sistematik arkeolojik kazılarda Ayvalıpınar ile Assur ticaret kolonisi olan Turhumit eşliği sorusuna çözüm getireceklerini açıkladı.

Oluzhöyük'ün 6 kilometre güneyinde, Amasya Ovası'nın küçük bir modeli özelliğindeki Gediksaray Ovası'nın orta kesiminde yer alan Ayvalıpınar Höyüğü'nün sınırları henüz belirlenememiş aşağı kenti ile Amasya'nın en önemli antik yerleşimlerinden birisi olduğunu belirten Doç. Dr. Dönmez, "Bugüne değin sistematik arkeolojik çalışmalar gerçekleştirilmemiş olmasına karşın yerleşmeden geldiği bilinen ve Amasya Müzesi'nde korunmakta olan taş bir silindir mühür ile kabartmalı bir Hitit çömlek parçası Ayvalıpınar'ın Anadolu arkeolojisindeki önemine işaret etmektedir. M.Ö 1950-1750 yılları arasında Kuzey Mezopotamya'daki Assur ile Kayseri yakınlarındaki Kaneş (Kültepe) merkezli bir ticaret dönemi yaşayan Anadolu'da yazının başlaması ve anıtsal mimarinin ortaya çıkması gibi önemli gelişmeler olmuştur. Söz konusu ticaret döneminde Assurlu tüccarların çok yoğun bir bakır ticaret hacmine sahip olduğu Hitit dönemindeki adıyla Turmitta olan Turhumit'in yeri bugüne değin bulunamamıştır. Kültepe metinlerinde adı çok geçen kentlerden biri olan ayrıca Karum denilen bir alışveriş merkezine sahip Turhumit'in bir kralı ve sarayı olduğu bilinmektedir" diye konuştu.

Ayvalıpınar'ın silindir mühür ve kabartmalı çömlek parçası gibi dönemin özel ve belirleyici buluntularının yanı sıra eskiçağ bakır madeni yatakları ve üretim alanlarına sahip olan Merzifon Tavşandağı ile Gümüşhacıköy yöresine yakın konumu ile Karum içerdiği düşünüşen aşağı kentiyle Thurmit'le eşlenebilecek en uygun yerleşme durumunda olduğunu vurgulayan Dönmez, yakın gelecekte başlayacak sistematik arkeolojik kazılarda Ayvalıpınar-Turhumit eşliği sorusuna çözüm bulmaya çalışacaklarını kaydetti. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dönmez'in Yeni Hedefi Ayvalıpınar Höyük - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement