Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastalığı doğduğunu ve tedavi gördüğünü bildirdi.
Taş, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, talaseminin dünyanın birçok ülkesinde görülen anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu belirtti.
Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastalığının, önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna vurgu yapan Taş, "Dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğmakta ve tedavi görmektedir" ifadesini kullandı.
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar da talasemi hastası olduğunu belirten Erdoğan Taş, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Akdeniz, Ege ve Trakya bölgeleri taşıyıcılığın yüksek olduğu bölgelerdir. Taşıyıcı sıklığı Antalya'da yüzde 13, Edirne'de yüzde 6,4, Urfa'da yüzde 6,4, Aydın'da yüzde 5,1, Antakya'da yüzde 4,6, İzmir'de yüzde 4,8, Muğla ve İstanbul'da yüzde 4,5'tir. Ayrıca yapılan akraba evlilikleri de ülkemizde bu hastalığın görünme olasılığını arttırmakta olup, talesemili bir hastanın yıllık tedavi maliyeti 10 bin dolar civarında olmaktadır."
Hastalık ile bireyde halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme gibi durumların ortaya çıktığını kaydeden Taş, talaseminin yaşam boyu devam eden ciddi bir kalıtsak hastalık olduğuna dikkati çekti.
Taş, özellikle sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için bireylerin evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırması gerektiğini açıklamasına ekledi. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Dünya Talasemi Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?