Düzce Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Patent Bilgilendirme Günleri-5" etkinliği, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programın ilk konuşmacısı olan Düzce Teknoloji Transfer Ofisi Fikri Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Yönetimi Birim Koordinatörü Dr. Aslı Astarcı, Düzce TTO'nun organizasyon yapısı ve FSMH Yönetim Birimi'nin faaliyetleri hakkında bilgiler vererek sözlerine başladı. Birçok Patent Bilgilendirme Günleri düzenlediklerini ifade eden Dr. Aslı Astarcı, yakın dönemde Patent Uzmanlık Eğitimlerine de başlayacaklarını belirterek bugüne kadar 13 ulusal ve 2 uluslararası patent başvurusu yaptıklarını sözlerine ekledi.
Düzce Üniversitesi Bilimsel Yayınları ve Proje Geliştirmeyi Teşvik Yönergesi ile ilgili bilgiler de paylaşan Astarcı, sunumunun son bölümünde ise 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Kanun ile üniversitelerde gerçekleşen buluşlarda söz sahibinin üniversiteler olacağını dile getiren Dr. Aslı Astarcı, akademisyenler için üniversitelere buluş bildirimi yükümlülüğü getirildiğine dikkat çekti. Düzce Üniversitesi öğretim elamanlarının buluş bildirimlerini Düzce TTO'ya yapacağını bilgisini aktaran Astarcı, şu an taslak halinde olan Üniversite buluşlarını ilgilendiren Yönetmelik ile ilgili bilgilendirmede bulunarak sunumunu noktaladı.
Programın diğer konuşmacısı olan Adres Patent firmasından Seval Yılmaz, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları temel kavramları ve patent başvuru süreçleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Patenti, buluş sahibine buluşun kullanımına ilişkin belirli bir süre boyunca hak sağlayan ve devlet tarafından verilen bir belge şeklinde tanımlayan Yılmaz, Patent kriterleri ile ilgili de bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Ulusal ve uluslararası patent ve faydalı model başvuru süreçleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda önemli bilgiler aktaran Seval Yılmaz, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak sunumunu sonlandırdı.
Programda, Üniversite buluşları tanımının, Tez çalışmaları, BAP ya da TÜBİTAK projeleri sonucu elde edilen buluşları kapsadığını hatırlatan konuşmacılar; özellikle tez, makale, bildiri, kitap bölümü ve benzeri yayınları yapmadan önce buluş bildiriminde bulunulmasının önemini vurguladılar. Konuşmacılar; Ulusal patent başvurularında 1 yıl olarak tanımlanan yenilik kriterini sağlamak için yayın tarihleri ile buluş bildirimi tarihlerine gereken özenin gösterilmesinin kanunen gerekli olduğu noktasına da dikkat çektiler.
Eylül ayında gerçekleştirilecek Patent Bilgilendirme Günleri-6 etkinliği ile ilgili duyurular, Düzce Üniversitesi ve Düzce TTO internet sayfaları ile sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Düzce Üniversitesinde Patent Bilgilendirme Günleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?