Hacıoğlu, Türkiye'nin klasik, kalıplaşmış turizm anlayışını geride bırakarak, alternatif turizmde de cazibe merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini söyledi.
Türkiye'nin turizmde ufkunu açık tutmasının özel de Edirne'ye de yansıdığını anlatan Hacıoğlu, şunları kaydetti:
"Edirne, tarihi kent dokusuyla 'Yaşayan Osmanlı' olarak nitelendirilir. Ayrıca 600 yılı ayakta kalmayı başaran bir dünya imparatorluğunun askeri ve devlet teşkilat yapısının temelleri Edirne'de oluşturulmuştur. Edirne, tarih ve kültür turizminin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden biridir. Ancak Saros Körfezi'nde sahip olduğu yaklaşık 80 kilometre sahil şeridi, doğal güzellikleri, deniz, kum ve güneş turizmi için batı ve güney kıyılarımıza gelecekte önemli bir rakiptir. Bugün Edirne, İstanbul'a en yakın Ege kıyısıdır. Edirne, Selimiyesi ve Kırkpınar'ı ile UNESCO dünya kültür mirasında Türkiye'yi temsil eden bir yerdir. Edirne, Anadolu, Balkanlar ve saray mutfağı özellikleri ile Türkiye'nin en önemli gastronomi merkezlerinden biridir. Edirne'nin kurtuluşu turizmdedir."
TURİZMDE ÇEŞİTLİLİK
Edirne'deki turizm çeşitliliklerinin potansiyellerine de değinen Hacıoğlu, şöyle sürdürdü:
"İlimizde turizmin bir çok çeşidi yapılabilmektedir ve potansiyel olarak da bir çok argümanı içinde bulundurmaktadır. Su sporları gibi, spor turizmi gibi, kongre turizmi gibi, konak-hotel turizmi gibi, sağlık turizmi gibi. Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2023 stratejisindeki hedefimizi 3 milyon yabancı turist ve 3 milyar dolar gelir olarak belirledik.
2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti olma çalışmamız, 2021 Avrupa Kültür Başkenti olma çalışmamız, Uluslararası Kongre-Fuar ve Kültür Merkezi Projesi, Hızlı tren projesi, havaalanı projesi, Edirne Sarayı Projesi, Şükrüpaşa ve Hıdırlık Tabyaları Projeleri, Saros Körfezi Projeleri, Kamp-Karavan Turizmi Projesi, Sağlık Turizmi Projeleri, Uzunköprü'nün Unesco Dünya Kültür Miras Listesine girmesi, Adalet Kasrı Müzesi başta olmak üzere Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Hamam Kültürü Müzesi, Göç Müzesi, Enez Müzesi, Balkan Harbi Müzesi projelerinin tamamlanması ile koyduğumuz hedefe ulaşmak zor olmayacaktır."
KONGRE MERKEZİ ŞART
Kongre turizmindeki pastadan Edirne'nin pay alabilmesi için kongre merkezlerine ihtiyacı olduğunun altını çizen Hacıoğlu, "Kongre turizminde kişi başı gelir deniz turizminden 3 kat daha fazla ama Türkiye'nin kongre turizminden elde ettiği gelir sadece 2.5 milyar dolar civarında yani devede kulak bile değil. Edirne'nin payını söylemenin manası bile yok. Çünkü birkaç otel dışında kongre yapılacak merkezimiz yok. Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin'in girişimleri ile 195 dönümlük bir alanın kongre fuar ve kültür merkezi yapılmak üzere bakanlığımıza teklifi yapıldı" diye konuştu.
Hacıoğlu, Edirne'nin spor ve sağlık turizminde de varolan potansiyellerini harekete geçirmesi gerektiğe vurgu yaptı.
"TÜRKİYE VİZE KONULACAK ÜLKE DEĞİLDİR"
Vizenin kaldırılması konusunda Yunanistan'da ve Türkiye'de çeşitli girişimleri olan Hacıoğlu'nun özellikle komşu ülkelerin vize politikalarını gözden geçirmesinin gerekliliğini yineledi.
Vize duvarların kaldırılması gerektiğine işaret eden Hacıoğlu, "Her yıl yurt dışına çıkan insan sayımız çoğalıyor. Mesela 2014 yılında yurt dışına çıkan insan sayımız 8 milyonu aştı. Türkiye vize konulacak ülke değil. Dost ve komşu ülkelere sesleniyorum. Bize zorluk çıkarmayın vize duvarlarını kaldırın" dedi.
Edirne'nin İstanbul ve Artvin'le beraber en çok turist gelen kentlerden olduğunu ifade eden Hacıoğlu, "Edirne'ye bir ayda gelen turist sayısı 151.395 kişi olmuştur. 2014 yılında sınır kapılarından giren yabancı turist sayısı 3 milyon 100 bin, kente uğrayan 600 bin konaklayan 50 bin kişi. En çok Bulgaristan, Yunanistan, Almanya, Romanya ve Makedonya'dan ziyaretçi geliyor" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Edirne'nin Turizm Potansiyeli Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?