Emeklilere Şok! - Son Dakika
Yerel

Emeklilere Şok!

Emeklilere Şok!

Daha önce aldıkları emekli maaşlarının kesilmesi üzerine hukuk mücadelesi başlatan 39 yaşlı tarım emeklisi, 22. Kez duruşmaya katıldılar.

17.09.2014 10:16

Mahkeme koridorlarında ölmek istemeyen çiftçiler, "Resmi işlemlerimiz bittikten sonra yıllarca aldığımız maaşlarımızın kesilmesi vicdansızlıktır" dedi.

Emeklilik hakları ellerinden alınan köylüler, tüm sosyal haklardan mahrum edildiklerini iddia etti.

Sason, Kozluk, Beşiri ilçeleri ile çevre köylerde ikamet eden 39 tarım emeklisinin maaşları ve sosyal hakları kesildi.

2008 yılında çıkan bir yasa ile çiftçilerin çeşitli zamanlarda ödemedikleri primlerini toplu olarak yatırmaları durumunda emeklilik hakkının verileceği açıklanmıştı.

Bunun üzerine tarımla uğraşan onlarca çiftçi, yüklü miktarda borçlandıktan sonra belgelerini alıp toplu prim borcu ödedikten sonra kanunen emekli edildi.

"VERİLEN HAKKIN ALINMAMASI LAZIM"

Ev satan, borç eden ve büyük zahmetlerle topladıkları paralarını emekli olmak için toplu prim ödemesi ile Bağkur'a yatıran 39 çiftçi, 2008 yılının Temmuz ayında emekli oldu.

2 yıl 4 ay tarım emeklilik maaşını alan çiftçiler, 2010 yılında maaşlarının yeniden kesildiğini ve tüm sosyal haklardan mahrum edildiklerini ileri sürdü.

22. DURUŞMAYA KATILDILAR

Tüm evraklarının incelendiğini, birikmiş prim ve askerlik borçlanmasının da ödenmesinden sonra devletin kendilerine emeklilik hakkını verdiğini ifade eden çiftçilerden Şemsettin Ataoğlu, A.Hadi Çiçek, Mehmet Salih Acar, yeniden maaş alabilmek ve sosyal haklarına kavuşmak için topluca hukuk süreci başlattıklarını belirtti.

4 yıldır mahkemeye gidip geldiklerini ifade eden çiftçiler "Ömrümüz hep mahkemelerde mi geçecek? Eğer bu emekliliği hak etmediysek bize niye verdiniz? Emeklilik hakkımız geri alındığı için hastaneye dahi gidemiyoruz. Yeşilkart alamıyoruz. Bankalar çocuklarımıza dahi kredi vermiyor. Mahkûm muamelesi görüyoruz" şeklinde konuştular.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Emeklilere Şok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement