Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

"bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter" diyebileceği bir lüksünün olmadığını söyledi.

27.01.2013 11:39

Ali Rıza Karasu - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe rehavete yer olmadığını, Türkiye'nin bu alanda

"bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter" diyebileceği bir lüksünün olmadığını söyledi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji sektöründe Türkiye'nin her zaman yatırıma ihtiyacı varmışçasına davranmak zorunda olduklarını ve heyecanlarını hiç bir zaman kaybetmeden yatırıma devam edeceklerini bildirdi.

Bu noktada yatırımcıya her zaman destek olacaklarını ve önünü açan düzenlemeler yapacaklarını ifade eden Yıldız, "Sanki 3 gün sonra Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olacakmış gibi bizim yatırımlarımızı yapmamız lazım. Enerji sektöründe rehavet yok, bir dakika oturup çayımızı kahvemizi içelim, bu kadar yatırım yeter diyebilecek kadar Türkiye'nin lüksü yok" dedi.

Yıldız, ekonomik büyüme konusunda olduğu gibi elektrikte arz güvenliğini de sürekli gündemde tuttuklarını, ancak bu noktada arz güvenliği ile arz sıkıntısının birbirine karıştırılmaması gerektiğini dile getirerek, "Arz güvenliğiyle ilgilenmek, onu gündemimizde tutmak, arz sıkıntısına uğramak değil. Bizim gündemimizde şu an arz sıkıntısı yok" diye konuştu.

-"Türkiye'nin enerjideki büyümesi ekonomiden yüksek"-

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerjideki büyüme oranlarının ekonomideki büyüme oranlarından yüksek olduğunu belirterek, 2012 yılında ekonomideki büyüme yüzde 3,2 olurken, enerji sektöründe kurulu güçteki büyümenin yüzde 8,1 seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Enerjideki büyümenin bundan sonraki yıllarda da ekonomik büyümenin üzerinde olması gerektiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Hem ekonomik büyüme hem de refah seviyesi yükselen bireysel tüketicinin enerjiyi kullanım oranları da artıyor. 2002'nin başına göre 2012'nin sonunda elektrik ve doğalgaza bireysel tüketicinin talebi yaklaşık iki katına çıkmış. Alım gücü yükseldikçe daha fazla elektrikli ev aletleri ve cihazlar kullanılıyor. Bu enerjideki büyümeyi daha fazla zorunlu hale getiriyor."

-Enerjide 2023'e kadar baştan aşağı yenilenme hedefi-

Taner Yıldız, enerji sektöründe her yönüyle yenilenmiş bir Türkiye'yi yakalamak istediklerini söyledi.

Kullanım ömründe 10 yılı dolmuş elektrik sayaçlarının, tüketiciye bir bedel yansıtılmaksızın yenilenmesi kararının da bunun bir parçası olduğunu ifade eden Yıldız, "2023'e kadar bir çok yönüyle enerji sektöründe yenilenmiş bir Türkiye'yi yakalamamız lazım. Yaşını, 30-35'ni doldurmuş santrallerin ve trafolarla Türkiye'nin 2023'e girmesini seyredemeyiz" dedi.

Yıldız, kullanımda 10 yılını doldurmuş elektrik sayaçlarının ücretsiz olarak yenilenmesi konusunda, daha önceki tarihlerde bu işlem için tüketicilerden alınan bedellerin geri iadesinin ise söz konusu olmadığını belirterek, "İyi bir işe başlarken, geriye dönük 'ne olacak' diye takılıp kalırsak hiçbir iş yapamayız. Bu değişim sürecini bir yerinden başlatmak zorundayız" dedi.

-Doğalgazda kaynak noktalarının artırılması-

Doğalgaz kullanımının giderek arttığını dile getiren Yıldız, bu açıdan hem mevcut hatlardaki akışı hem de kaynak noktalarını artırmaları gerektiğine dikkati çekti.

Yıldız, bu konuda da çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Irak bunlardan bir tanesi. 2016-2017 yılına kadar eğer ABD, NLG'yi (sıvılaştırılmış doğalgaz) açarsa bizim bir giriş noktamız daha görünüyor" dedi.

İzmir Aliağa'da bulunan Ege Gaz'a ait 6 milyar metreküp kapasiteli NLG terminalinin şu anda 2,5 milyar metreküpünün kullanıldığını, bu terminalin tam kapasiteye çıkmasını istediklerini vurgulayan Yıldız, benzer depolama tesislerinin de kamu ve özel sektör eliyle kurulmasını arzuladıklarını söyledi.

- Libya'da olmaya devam edeceğiz-

Bakan Yıldız, enerji ihtiyacının karşılanması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) da Libya'daki operasyonlarına devam edeceğini bildirdi.

Bu ülkede son günlerde yeniden başlayan gerginliğin Türkiye'nin oradaki varlığını olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

"Bu ülkeye 2 hafta önce yaptığımız ziyarette TPAO'nun yeni arama sahaları alması için talebimiz oldu. Resmi müracaatlarımızı yaptık. Bir yandan da petrol ticaretiyle ilgili Libya'ya tekliflerimiz oldu. Malum İran'dan alımdaki azaltımdan sonra Libya'dan da 1 milyon tonluk, yani yaklaşık 7-8 milyon varillik alımı başlattık. Hem arama sahalarıyla alakalı hem de işletme sahalarıyla alakalı Libya'dan en son çıkacak, ama ilk önce girecek ülke Türkiye'dir."

-"TPIC tasfiye edilmiyor"-

Taner Yıldız, TPAO'ya bağlı "Turkish Petroleum International Company

(TPIC)" adlı şirketin Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'ne (BOTAŞ) devriyle "TPIC"in tasfiye edilmek istendiği" iddialarına ilişkin de bunun gerçek dışı olduğunu, TPIC'i tasfiye etmek için onu bir yerden alıp başka bir yere bağlamaya ihtiyaçları olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"TPIC'i tasfiye edersiniz tasfiye edilmiş olur. Bizim her hangi bir kurum üzerinden bunu yapmamıza gerek yok ki. TPIC'i kapattım dersiniz ve kapatmış olursunuz. TPIC tasfiyesine ihtiyaç duymadığımız gibi tam tersi daha da genişlemesine ve elindeki o argümanı BOTAŞ'ın daha da güçlenmesine harcamasını istiyoruz. BOTAŞ güçlenirse ne olur, ne kadar çok geliri artarsa doğalgaz ile alakalı tasarruflarımız o kadar artar. Biz TPIC ile beraber, BOTAŞ'ın daha da güçleneceğine inanıyoruz" dedi.

-"Nükleer santral yatırımlarında rekabet arttı"-

Bakan Yıldız, nükleer santral projelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise bu alandaki yatırımlarda rekabetin arttığını anlattı.

Bakan Yıldız, şunları bildirdi:

"Biz işin sonuna geldik dedikçe, bize 'şu teklifimizi, artı şu teklifimizi de değerlendirin' diyen ülkeleri görüyoruz. Bu Türkiye adına iyi bir şey. Geçen hafta bir görüşme yaptık. O görüşmede bize '2-3 hafta daha bekleyin' dendi. 2-3 hafta içinde yeni teklif gelirse onu da değerlendireceğiz. 22-25 milyar dolarlık bir yatırıma, birden daha fazla yatırımcının rağbet ediyor olması öyle her ülkede rastlanan bir şey değildir."

Nükleer santral yatırımında mevcut durumda geride kalan Güney Kore'de, istedikleri düzeyde olmasa da yeni bir kıpırdamanın olduğunu, Fransa'dan da bu konuda bir talep geldiğini anlatan Yıldız, bu ülkenin dış ticaret bakanı ile görüşmelerinde projenin bir kısmında bulunmak istediklerini kendilerine ilettiklerini söyledi.

Yıldız, birinci nükleer santralin 2020 yılından önce devreye giremeyeceği iddialarının ise doğru olmadığını, 2019 yılında birinci üniteyi işletmeye almayı düşündüklerini vurguladı.

-Elektrikte sanayi kullanımında da tasarruf devri-

Taner Yıldız, enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarla beraber, tasarruf çalışmalarına da ağırlık verdiklerini ifade etti.

Bu noktada bugüne kadar daha çok bireysel tüketicilere yönelik süren tasarruf kampanyalarını sanayiciye yönelik de uygulamayı düşündüklerini ve bunun için gerekli yasal düzenlemelerin tamamlandığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Enerji kullanımında bireysel tüketicilere yönelik başlattığımız tasarruf kampanyasını sanayiciye yönelik de başlatacağız. Fabrikaların, özel şirketlerin, özellikle elektrik motorlarıyla alakalı ciddi tasarruf edebilecekleri bir alan söz konusu. Böyle bir kampanyayı sanayi adına yapmak doğru olur. Arkadaşlarımız onu çalışmalara başladılar. Tasarrufa dönük ne varsa ona destek olacağız. İsrafı önlemeye yönelik ister benzin, ister ısı tasarrufuna yönelik yalıtımlar olsun kimin bir çalışması varsa destekleyeceğiz."

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement