Erzurum'da Özel bir eğitim kurumun 12. sınıf öğrencisi Uğur Haktan Engin, geliştirdiği başarılı projeyi 46. TÜBİTAK Orta öğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışma Sergisi'nde tanıttı. Başarılı projeye imza atan Engin, özellikle bu çalışmada yara ve yanık iyileşmesi tedavisinde 'yumurta sarısı yağını' yeni bir hedef olarak ortaya koydu.
'YUMURTA SARISI YAĞI' PROJESİ TÜBİTAK SERGİSİNDE
2015 yılında geliştirdiği proje çalışmaları ile 2 bin 413 proje içerisinde 12 Bölgede Türkiye 1'ncisi olan Erzurumlu Uğur Haktan Engin, 46.TÜBİTAK Orta öğretim Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Sergisinde yara ve yanık iyileşmesi tedavisinde 'yumurta sarısı yağı' projesinin tanıtımını yaptı. Erzurum, Ardahan, Artvin, Erzincan, Kars, Rize Bayburt, Trabzon, Gümüşhane ve Iğdır olmak üzere on ilin katılımıyla Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde sergilendi.
"YANIK VE YARALAR İÇİN YUMURTA SARISI YAĞI"
Proje yapmanın, fikir üretmenin doğuştan olan bir kabiliyet olduğunu ve bunları yerine getirmenin ve projelendirerek hayata geçirmek olduğunu ifade eden Uğur Haktan Engin,"İki ay süren proje çalışmasında yumurta akı içerdiği proteinden dolayı yanık iyileşmesinde rol oynadığını, yumurta sarısı da yüksek yağ, protein, karbonhidrat, kül ve su bulunduğunu, yumurta sarısının yara iyileşmesine faydalı etkileri bilinmesine rağmen bu etkinin mekanizması detaylı olarak inceledim. Bu projemin TÜBİTAK tarafından onaylanmasını büyük bir heyecanla bekliyorum." diyen Engin, projenin özetini şöyle açıkladı: "Bu çalışmada yumurta sarısı yağının yanık ve yaralardaki iyileştirici etki mekanizmasını ortaya koymak amacıyla yara iyileşmesinde rol olan fibroblast hücrelerinin proliferasyon yeteneğini üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla yumurta sarısı yağı n_hekzan ile ekstrakte edilmiş ve fare fibroblast hücre hattı olan L929 hücrelerinde proliferasyona etkisi XTT testi ve çizik deneyi ile incelenmiştir. Bulgularımız fibroblast hücre proliferasyonun yumurta sarısı yağı ile doza ve zamana bağlı olarak artırıldığını göstermiştir. Yine çizik deneyinde yumurta sarısı yağı çizik hattının kapanmasını hızlandırmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada yara ve yanık iyileşmesinde etkili olduğu düşünülen yumurta sarısı yağının fibroblast hücre kültüründe proliferasyona etkileri araştırılmıştır. Yumurta sarısı yağı gerek yara veya yanık iyileşmesinde rolü gösterilmiş gerekse de fibroblastlar üzerine etkileri kısmen araştırılmış farklı birçok yağ asidini içermektedir. Yumurta sarısı yağında bu yağ asitlerinin optimum oranlarda bulunması bu yağın iyileştirici etkinliğini artırıyor olabilir. Yumurta sarısında doğal olarak bulunan yağın fibroblast hücre proliferasyonunu artırarak yara iyileşmesini hızlandırdığını göstermiştir. Bu çalışma yara ve yanık iyileşmesi tedavisinde yumurta sarısı yağını yeni bir hedef olarak ortaya koymaktadır. "
Projenin dereceye girmesi halinde Mayıs ayı içerisinde TUBİTAK tarafından yapılacak Türkiye Elemelerine katılmaya hak kazanacak. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Erzurumlu Öğrencinin Başarılı Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?