Eskişehir'de "Hukuk Devleti ve Hukuk Güvenliği" Paneli - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de "Hukuk Devleti ve Hukuk Güvenliği" Paneli

Eskişehir\'de "Hukuk Devleti ve Hukuk Güvenliği" Paneli

Eskişehir Barosu tarafından "Hukuk Devleti ve Hukuk Güvenliği" konulu panel düzenlendi.

07.03.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Barosu tarafından "Hukuk Devleti ve Hukuk Güvenliği" konulu panel düzenlendi.

Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, İstanbul Hakimi Oktay Kuban, İstanbul Barosu önceki başkanlarından Turgut Kazan ve Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin konuşmacı olarak katıldı. Panel, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in de dinleyici olarak katıldığı panele avukatlar, çok sayıda öğrenci ve vatandaş da katıldı. Paneli yöneten Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, hukuk devletinin amacının ve olmazsa olmazının hukuk güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Kaybolan ve bir türlü bulunamayan hukuk güvenliği ile ilgili önemli bir panele imza attıklarını aktaran Öztekin, baroların hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmalarının görevi olduğunu belirterek, "Bir gün gelecektir hukuk devleti, hukuk güvenliği gibi kavramlar somutlaşacaktır. Hukuk devletinin yeniden inşası ve hukuk güvenliğinin sağlanması için mücadele edeceğiz. Başka çaremiz yok" diye konuştu.

"HUKUKİ GÜVENLİK İLKESİ HUKUK DEVLETİNİN BİR AMACIDIR"

"Hukuki güvenlik ilkesi hukuk devletinin bir amacıdır" diyen Rıza Öztekin, şöyle devam etti:

"Anayasanın 2'nci maddesinde cumhuriyetin nitelikleri arasında da sayılan, "Hukuk devleti insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, hukuk güvenliğini gerçekleştiren, anayasaya aykırı tutum ve durumlardan kaçınan, yargı denetimine açık, yasaların üstünde, anayasanın da bozamayacağı temel hukuk ilkeleri bulunduğu bilincinde olan devlettir." Bu bağlamda hukuk devletinde yasa koyucu, yasaların yalnız anayasaya değil evrensel hukuk ilkelerine de uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür değerlendirilmesi yapılmaktadır. O halde hukuki güvenlik ilkesi hukuk devletinin bir amacıdır. Aslında hukuk devletinin somutlaşmış şekline hukuki güvenlik diyoruz. Yani bireylerimizin kendilerini hukuk güvenliği içerisinde hissedeceği bir ortamın oluşturulmasını devletin sağlaması gerekir. Baktığımızda son yıllarda bunlardan ne kadar uzaklaştığımızı da görebiliriz. Hukuk devletini tam olarak somutlaştırmak istiyorsak hukuk güvenliğini sağlamak zorundayız. Hukuk güvenliğini sağlamak için yine iş hukukçulara düşmektedir. Aslında hukuk güvenliği can ve mal güvenliğinin de teminatıdır." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de 'Hukuk Devleti ve Hukuk Güvenliği' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement