Eskişehir Manyezit Üretiminde Önde - Son Dakika
Yerel

Eskişehir Manyezit Üretiminde Önde

Sinan Balcıkoca - Tarım, ilaç, kimya, inşaat, lastik, kağıt ve otomotiv endüstrilerinde kullanılan, Çin'den sonra en fazla manyezit üretimi yapan Türkiye'deki rezervin yüzde 60'ı Eskişehir bölgesinden karşılanıyor.

06.01.2012 11:41

Sinan Balcıkoca - Tarım, ilaç, kimya, inşaat, lastik, kağıt ve otomotiv endüstrilerinde kullanılan, Çin'den sonra en fazla manyezit üretimi yapan Türkiye'deki rezervin yüzde 60'ı Eskişehir bölgesinden karşılanıyor.

AA muhabirinin Eskişehir Sanayi Odası (ESO) verilerinden derlediği bilgilere göre, yer altı kaynakları yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden biri konumundaki Türkiye, dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında üretim değeri itibarıyla 28, maden çeşitliliği açısından da 10. sırada yer alıyor.

Bu açıdan Türkiye'de önemli oranda üretimi gerçekleşen manyezit madeninin rezervi 2010 yılı verilerine göre 205 milyon 74 ton. Bu rezervin yüzde 60'ı da Eskişehir bölgesinde bulunuyor.

Safkan beyaz, diğer durumlarda sarı, kahverengi, gri ve siyaha kadar değişen çeşitli renklerde olabilen manyezit, başta demir çelik ve çimento sanayi olmak üzere tarım, ilaç, kimya, inşaat, lastik, kağıt ve otomotiv endüstrilerinde de kullanılıyor.

-Türkiye'de ilk kez Fransızlar aramaya başladı-

Türkiye'de, manyezit aramaları ilk olarak 1808 yılında bir Fransız firması tarafından Sakarya'da yapıldı. İlk manyezit üretimine ise 1929 yılında başlandı. Eskişehir bölgesinde 1928-33 yılları arasında 40'a yakın ruhsat başvurusu yapıldı. Bu yıllardan başlayarak 2. Dünya Savaşı yılları boyunca, özellikle tren yoluna yakın bölgelerde ciddi bir madencilik faaliyeti yürütüldü.

Eskişehir'in 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Sepetçi, Margı, Başören köyleri ile 20-25 kilometre batısında yer alan Dutluca, Nemli, Yukarı Kartal ve Ballı sahaları, Türkiye'de manyezit madenciliğinin geliştiği ilk sahalar oldu. Türkiye'deki manyezit madenciliğinin de merkezi olan bu bölge, Türkiye rezervinin yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor.

-İhracatı ve ihracatı her geçen gün artıyor-

Avusturya ve Yunanistan'da bu madenin tükenme durumuna gelmesi, Türkiye'de bulunan ve dünyada ekonomik olarak öneme sahip "sedimanter" ve "jel" tipi manyezit yataklarının önemini artırıyor. Türkiye'deki manyezit üretiminin yüzde 90'ı ateşe dayanıklı tuğla sanayinde kullanılmak üzere sinter manyezit yapımında tüketiliyor. Manyezit sektöründe en önemli ürün olan sinter manyezit, en çok bazik tuğla ve monolitik harç malzemesi üretiminde kullanılıyor.

Türkiye'nin manyezit ihracatı değer olarak son 5 yılda sürekli arttı ancak tonaj olarak dalgalı bir yapı gösterdi. En fazla ihracat ise Avusturya, Ukrayna ve İrlanda'ya yapıldı. Aynı şekilde ithalatı da artan manyezit en fazla Çin, Hollanda ve İngiltere'den ithal edildi.

-Türkiye'deki manyezit yatakları-

Türkiye'deki manyezit yataklarının hemen hemen tümünün etütleri, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılarak raporlandı.

Toplam 205 milyon 74 ton olan rezervin yüzde 99'u Kütahya, Eskişehir, Konya, Erzincan, Erzurum, Çankırı sınırları içinde bulunuyor. Bu oranın ise yüzde 60'ını Eskişehir bölgesi karşılıyor.

Yapılan araştırmalarda Eskişehir'deki yataklar, Bursa Harmancık'tan başlayıp doğuya doğru Tavşanlı, İnönü, Eskişehir üzerinden Mihalıççık'a kadar uzanan 200 kilometrelik bir şeritte yer alıyor. Özellikle Eskişehir-Kütahya arasındaki bölgede, kalite açısından Türkiye'nin en iyi manyezitleri bulunuyor.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir Manyezit Üretiminde Önde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement