Ergin Akgün-Yavuz Karaduman - Tekirdağ Halk Eğitim Merkezi'nde (HEM) kadınlar, kursta öğrendikleri mesleği isterlerse evlerinde üretip merkezde satarak geçimini sağlayabilecek.
Tekirdağ HEM Müdürü Suat Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dezavantajlı durumda bulunan ve sosyal güvencesi olmayan kadınları istihdam etmek amacıyla kurslar açtıklarını söyledi.
HEM'de birçok kurs verildiğini belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Bu kursların en önemlilerinden biri de altın yaldızla cam işleme kursu. Burada, kursiyerlere meslek edindirirken, kurs süresince günlük harçlık almalarını da sağlıyoruz. İŞKUR İl Müdürlüğü ve Tekirdağ SYDV işbirliğiyle dezavantajlı grupta bulunan Roman vatandaşlarımızın, sosyal güvencesi olmayan kadınlarımızın katıldığı kurslarda 4,5 ay kadar bir sürede meslek öğretiyoruz. Bu mesleği öğrendikten yani sertifikayı aldıktan sonra yine bu meslekten para kazanmalarını sağlayacağız."
-"Kadın istihdam sayısını artırmayı amaçlıyoruz"-
Amaçlarının, Tekirdağ'da kadın istihdam sayısını artırmak olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:
"Kursiyerlerin, kurs görüp sertifikasını da aldıktan sonra işi bitmiyor. Arkadaşlar, bu kursta öğrendikleri becerilerini evde de sürdürebilir. Evden ayrılamayacak durumda olan arkadaşlarımız, buradan bir kaç parça ürünü alacak, evde yapacak ve getirip bize teslim edecek. Biz de, o arkadaşımıza ücretini ödeyeceğiz. Kadınlar, fabrikada çalışmak istemiyor, fakat bir geliri olsun istiyor. Kadınlar bize, 'gelir elde etmek istiyoruz fakat evimizi, çocuğumuzu bırakıp dışarıda sabahtan akşama kadar 8-10 saat çalışarak değil' diyor. Bu amaçla kurslara gelip sertifika alan arkadaşlarımızı evlerinde üretime kazandırıyoruz. Özellikle meslek edindirme süresi içinde kadınların, beceri kazanırken günlük 15 lira almalarını önemsiyoruz. İŞKUR, bu anlamda çok önemli bir partnerimiz oluyor."
Kursun iki önemli ayağı olduğunu belirten Aydın, "Kursiyerlerin hem dezavantajlı grup olarak katılıp para kazanmaları, hem de kadın oldukları için kadın istihdamını artırmaları önemli. Buna, evde üretime kazandırma diyebiliriz. Evde istihdam. Kadınlar, ocaklarına yemeklerini koyup, çocuklarına bakarken, bir taraftan da üretim çarkında kendilerini bulup gelir elde edebilecek" diye konuştu.
Aydın, sadece cam işleme değil, evde çocuk bakım kursları, dokuma kursları, gelinlik dikim kursları gibi kadın istihdamına yönelik kurslar açmaya devam ettiklerini bildirerek, "Kurs bitince de kursiyerlere 'elveda' demiyoruz. İstedikleri sürece buradan gelir elde edebiliyorlar" dedi.
-Teşhir mağazası kurulacak-
HEM'de üretilen ürünlerin sergilendiği ve satışa sunulduğu bir teşhir mağazası açılacağına değinen Aydın, yeni projeler için çalışma başlatıklarını kaydetti.
Aydın, şunları aktardı:
"Yeni bir teşhir mağazamız olacak. Burada üretilen ürünleri sergileyeceğiz. İkinci ve üçüncü aşamalarda da organik ürünler, yöresel lezzetlere de önem veriyoruz. Bu anlamda ev kadınlarımızın yapacağı turşu, salça ve reçel gibi malzemeleri satabilecekleri bir ortam oluşacak. Ekonomiye, kişinin mutluluğunu, huzurunu ve ortamını destekleyen bir faktör olarak bakıyoruz. Kadınlarımızın, çocuklarına bir harçlık verebilmelerini veya evlerine bir malzemeyi almalarını, mutfaklarına katkı yapmalarını istiyoruz. Tekirdağ'da kadınların istihdamını artırmayı hedefliyoruz. Bunu başarabildiğimiz ölçüde çok mutlu oluyoruz."
Mesleği olan, becerisi olan, evine gelir getirebilen kadın sayısını artırmak için çalıştıklarını belirten Aydın, hem becerikli olacak, hem evinin işini yapacak ve hem de çocuklarına bakarken ev ekonomisine katkı sağlayabilecek insanlar yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.
- TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Ev Hanımlığından İş Kadınlığına - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?