Evlimoğlu: "Didim Belediyesi Eksik İmzalı Rapor Hazırlıyor" - Son Dakika
Yerel

Evlimoğlu: "Didim Belediyesi Eksik İmzalı Rapor Hazırlıyor"

Evlimoğlu: "Didim Belediyesi Eksik İmzalı Rapor Hazırlıyor"

Jeofizik Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Yüksek Mühendis Necdet Evlimoğlu, Didim Belediyesi’nin binaların yapımı için hazırlanan zemin etüt raporlarında bulunması zorunlu olan jeofizik mühendislerinin imzasını bulundurmadığını iddia etti.

04.07.2015 09:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeofizik Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Yüksek Mühendis Necdet Evlimoğlu, Didim Belediyesi'nin binaların yapımı için hazırlanan zemin etüt raporlarında bulunması zorunlu olan jeofizik mühendislerinin imzasını bulundurmadığını iddia etti.

Jeofizik Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Yüksek Mühendis Necdet Evlimoğlu, Didim Belediyesi'ni iki kez uyarmasına rağmen bina yapımı için gerekli zemin etüt raporlarında jeofizik mühendislerinin imzasına başvurmadığını öne sürdü. Jeofizik mühendislerinin imzalarına başvurulmaması takdirde Didim Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını kaydeden Evlimoğlu, bu mücadeleyi insanların hayatları değerli olduğu için verdiğini işaret etti. Evlimoğlu, Yapılacak olan binaların hazırlanan zemin etüt raporlarında kanunlarda ve yönetmeliklerde belirtilen jeoloji, inşaat ve jeofizik mühendislerinin ortak imzası istenmesine rağmen jeofizik mühendislerinin imzasına başvurulmadığı için Didim Belediyesi'nin suç işlediğini ve Bakanlık kararlarına uymadığını ifade etti. Yaptığı başvuru ve şikayetler üzerine Bakanlıktan gelen yazının Valilik aracılığı ile belediyelere iletildiğini dikkat çeken Evlimoğlu, diğer belediyelerin gerekli çalışmaları başlatıp jeofizik mühendisi imzalarını raporlarına ekletirken Didim Belediyesi'nin bu kurala hal daha uymadığının altını çizdi. Didim Belediyesi için İkinci şikayetini Valiliğe ilettiğini belirten Evlimoğlu, diğer belediyelerin uyduğu kurallara Didim Belediyesi'nin uymak zorunda olduğunu kaydetti. Didim Belediyesi'nin bu kanun ve yönetmeliklere uymaması takdirde savcılığa suç duyurusunda bulunacağını öne süren Evlimoğlu, bakanlık emrine göre gerekirse ruhsatlarına iptal davası açacağını da dile getirdi.

"BU TÜR ÇALIŞMALARIN BİRLİKTE DÜZENLENMESİ GEREKİR"

Vatandaşların kanun ve yönetmeliklerden eşit bir şekilde yararlanmasının en doğal hakkı olduğunu belirten Evlimoğlu, "Jeofizik Mühendisleri Odası olarak mesleğimizin ana konusu olan depremle ilgili olarak icraat yapmak hakkımızı kullanmak istiyoruz. Ancak buna bazı belediyelerde kişilerin şahsi düşüncelerinden dolayı engellemeler oluyor. Örneğin Didim Belediyesi bu engellemeler arasında jeofizik mühendisinin imzası olmadan da raporu kabul ediyor. Yasada jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisinin ortak imzası ile zemin etüt raporu düzenlenir diyor. Dolayısıyla bu bir ortak çalışmadır. Bu tür çalışmaların birlikte düzenlenmesi gerekir. Her mühendislik dalının hangi teknik kısımlarla hükümlü olduğu, hangi araştırmaları yapması gerektiği yönetmelikte de belirtilmiştir. Ancak gerek meslek şovenizmi gerekse bazı belediyelerdeki yetkililerin kendisini fazla yetkili addederek işgüzarlığı neticesi sıkıntılar ortaya çıkıyor" diye konuştu.

"DENETİMSİZLİK BERABERİNDE HAKSIZ REKABETİ DOĞRUYOR"

Didim'de ev sahibi olan insanların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndaki gerekli olan hak ve hukuklarından faydalanmaları için bu mücadeleyi verdiğini söyleyen Evlimoğlu, "Toplumdaki bireylerin binasının yasalara, tekniğe ve bilime uygun olarak yapıldığından da emin olması ve o duyguya sahip olması gerekir. Amacımız bu olmakla birlikte hala bazı belediyelerle boğuşuyoruz. Mevcut hükümet odalar üzerinde denetimi ortadan kaldırdı ve kendisi de bir denetim mekanizması koymadı. Koymadığı için de mühendisler arasındaki haksız rekabete sebep oluyor. Denetimsizlik beraberinde haksız rekabeti doğruyor ve bazı yerlerde uygulanıp bazı yerlerde uygulanmamasına sebep oluyor. Türkiye Cumhuriyetinin her noktası aynı hukuka sahiptir. A belediyesi farklı B belediyesi farklı değildir ve imkanları da aynı olmalıdır" dedi.

"MÜHENDİSLERİN ENDİŞESİ VAR"

Mevcut hükümet çıkardığı torba yasa ile odaların elinden mesleki denetim yetkisini alması nedeniyle hazırlanan raporların denetimsiz duruma geldiğini dikkat çeken Evlimoğlu, "Bazı belediyeler kendi çabaları ile denetim yapıyor ise de birçok belediyenin bünyesinde jeoloji ve jeofizik mühendisleri olmadığı için bu denetimler tam anlamıyla gerçekleşmiş olmuyor. Dolayısıyla yapılan hizmetin de ilmine tekniğine uygun olup olmadığı konusunda biz mühendislerin endişesi var. Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı aynı yasal ve teknik hizmeti alma hakkına sahiptir. Herkes kendisi yapmamış bile olsa daha sonra almış olduğu evin yasalara, yönetmeliklere, şartnamelere uygun olarak yapıldığını hissetmek hakkına sahiptir" ifadelerine yer verdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Evlimoğlu: 'Didim Belediyesi Eksik İmzalı Rapor Hazırlıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement