Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davada, tanık olarak dinlenen Kutlu Savaş, "Anadolu'da terörle mücadele adı altında pek çok olay oldu, devletin bilgisi dahilinde ama adı faili meçhul" dedi.
Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davaya, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Duruşmada tanık olarak beyanı alınan dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, Susurluk Raporu'nu hazırlayarak dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a sunduğunu, MİT ve bazı kurumalara da suretlerinin verilmiş olabileceğini belirtti.
Raporu, Yılmaz'a verdikten sonra neler yapıldığını bilmediğini ancak bazı soruşturmalar yapılması gerektiğini konuştuklarını söyleyen Savaş, daha sonra Başbakanlıktan ayrılarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) geçtiğini bildirdi.
Savaş, "Anadolu'da terörle mücadele adı altında pek çok olay oldu, devletin bilgisi dahilinde ama adı faili meçhul" dedi.
Müşteki avukatlarının, "Bunlar olurken devlet bundan haberdar mıydı? Bunu söyleyebilir misiniz?" sorusunu Savaş, "Bir gizli örgütten bahsediliyor. Başbakan, Cumhurbaşkanı, MİT'in haberi yok, MGK'nın bilgisi yok. Herkesin bilgisi vardı. En azından ses çıkarmadı" şeklinde yanıtladı.
Kutlu Savaş, şunları söyledi:
"Anadolu'daki faili meçhuller, çizginin çok aşılmasıyla oldu. Kaç kişi öldürüldü, hatırlamıyorum. Batıdaysa farklı. Dönemin Başbakanı Çiller'in 'Teröre yardım eden iş adamlarının listesi elimizde var' açıklamalarıyla olaylar başladı. Bu konuşmayla farklı algılar oluştu. Ölümler başladı. Ankara'da, bir ölüm listesi olduğu algısı oluştu. Sonra listeden çıkmak isteyenler soluğu Ankara'da aldı. Listeden çıkmak için ciddi miktarda para hareketleri olduğu biliniyor."
Savaş, raporu 6 ayda yazdığını, birçok kesimden isimlerle görüştüğünü ancak aradan geçen zaman içerisinde bunları hatırlamasının mümkün olmadığını söyledi.
Güneydoğu'da gizli silah diye bir şey olmadığını, herkesin silah temin edebildiğini ve çatışmalarda öldürülen PKK'lılar üzerindeki silahların kayıtlarının bulunmadığını belirten Savaş, "O olasılıktan bahsediyorum. İsrail'den ithal edilen silahların faili meçhul cinayetlerde kullanıldığını sanmıyorum. Güneydoğu'dan silah temin etmek daha kolay" ifadesini kullandı.
Müşteki avukatlarının, "Cinayetle ilgili bilgiler sizce nerelerde vardır? Mahkeme nereye yazı yazarsa bilgi alabilir?" sorusu üzerine Savaş, "Devletin arşivlerinde. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığında çalışma imkanınız olursa aradığınız birçok şeye ulaşabilirsiniz. Kaçakçılık Daire Başkanlığında çok yoğun bilgi vardır. MİT'in arşivine girme imkanınız olsa bir, iki ay çalışsanız" diye konuştu.
Mahkeme, MGK, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığına bağlı Kaçakçılık İstihbarat Harekat Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığına müzekkere yazılarak, olayların failleriyle ilgili bilgi ve belge varsa mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca, Başbakanlığa da yazı yazarak Kutlu Savaş tarafından Mesut Yılmaz'a teslim edilen raporun ilk halinin gönderilmesini karara bağlayarak, duruşmayı erteledi.
Duruşmayı HDP milletvekilleri Nihat Akdoğan ile Aycan İrmez de izledi.
Son Dakika › Yerel › Faili Meçhul Cinayetlere İlişkin Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?