Düzce'nin Osmanlı topraklarına katılmasının nişanesi olarak dikildiği tahmin edilen yaklaşık 7 asırlık çınarın "ayakta durabilmesi" için özel bakıma alınması isteniyor.
Beçiyörükler köyündeki 15 metre yüksekliğindeki çınar, birkaç yıl önce üzerine isabet eden yıldırıma ve hastalıklara rağmen yüzyıllardır görkemini koruyor.
Bakımsız kalmasından dolayı mantarlar tarafından adeta istila edildiği belirlenen çınarın, gövdesindeki "yaralar" nedeniyle de çürüme riskinin tespit edilmesi özellikle tarihçileri endişelendiriyor.
Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik, yaptığı açıklamada, ağaçların da insanlar gibi hastalandığından bakıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Ağaçlarda fırtına, kar, hatalı budama, araç ve insanların verdiği zararlar nedeniyle yaralar oluşabildiğini, bunların da çürümeye yol açabildiğini anlatan Özçelik, "Çürüme ve mantarlar ağaçların ömürlerini kısaltıyor. Anıt ağacımız da bu şekilde mantarlar tarafından istila edilmiş. Ayrıca birkaç yıl önce çınara yıldırım isabet etmiş" dedi.
Özçelik, tarihi çınarın bir an önce bakıma alınması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Çınar, Osmanlı Devleti'nin sembol ağacıdır. Hükümranlık, devamlılık ve sahiplik anlamı taşıyan çınar, fethedilen bölgelere yanına yapılan çeşmeyle dikilirdi. Bu amaçla dikilen fetih çınarları, kalıcılığın ve üstünlüğün nişanesi anlamlarına da gelmekteydi. Bu çınar ağacımız da bunlardan birisi. Bir an önce gerekli bakım uygulanmazsa kaybedeceğimiz sadece ağaç değil, yaşayan bir tarih de olacak." - Düzce
Son Dakika › Yerel › 'Fetih Çınarı' Bakımsız Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?