GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren 3 kalkınma ajansına hibe desteğini ön gören protokol imzalandı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törende, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) teknik desteği ile hazırlanan "GAP Bölgesi'nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı" ve "GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı" kapsamında İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajanslarına 2016 yılı için 14 milyon 550 bin lira hibe desteği sağlayacak protokoller imzalandı.
Hibe desteğinden İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları bünyesinde yer alan Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illeri faydalanacak.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, törende yaptığı konuşmada, Şanlıurfa halkının birçok işte çok çalıştığını, gayret sarf ettiğini ancak değerli iş üretemediğini söyledi.
Kentin Türkiye'de en çok pamuk üretilen il olduğunu belirten Küçük, "Biz sadece pamuğu üretiyoruz, daha sonra Gaziantep'e, Adana'ya satıyoruz. Alan kişi bunu iplik yapıyor, bir diğeri örüp kumaş yapıyor, diğeri tişört yapıyor, diğeri de alıp onu satıyor. Başa baş olarak bir para kazanıyoruz. Artık şehir olarak daha verimli olmak zorundayız. Çok gayret sarf edip az para kazanma durumundan çıkmak zorundayız" dedi.
Türkiye'de özellikle enerji alanında çok israf yapıldığını kaydeden Küçük, alınacak küçük tedbirlerle bu israfın önüne geçilebileceğine işaret etti.
Fabrikalarda, kurumlarda ve evlerde yüzde 50 enerji tasarrufunun sağlanabileceğini vurgulayan Küçük, "Eğer bu tasarruf sağlanabiliyorsa bu demek ki orada yüzde 50 israf vardır. Eğer israf varsa bereketsizlik vardır. Bunun bilincine varılması konusunda sanayide enerji verimliliği çalışmasını çok önemli buluyorum. İyi örnekler ortaya konulduğunda insanların dikkatini mutlaka çekecektir, insanları o yöne yönlendirecektir. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İlimize ve 3 ajansımıza hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de bölgenin rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla tespit ettikleri organik tarım, yenilebilir enerji ve turizm alanlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Bu alanların alt yapılarını oluşturduklarını ve mali destek programları geliştirdiklerini kaydeden Karahocagil, "2016 yılı için yeni bir hibe programı düşündük. Bunun içinde yine organik tarım projeleri yer alıyor. 5,5 milyon liranın üzerinde hibe desteği sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
Yürüttükleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projesine yeni bir bakış açısı getirerek sanayi tesislerinde enerji verimliliğini artırmayı hedeflediklerini anlatan Karahocagil, şöyle devam etti:
"Sanayi tesislerimizde enerji verimliliği artık bir mecburiyet. Tesislerin bunu kanunen en yakın zamanda yapmaları lazım. Hem bunun ön çalışmalarını yapmış olmak hem tesislerimizi uyarmak, bilgilendirmek, nasıl yapıldığını göstermek anlamında sanayi tesislerinde enerji verimliliğinin artırılması mali destek programını hazırladık. Bu projemiz de 9 milyon liralık bir bütçeyi öngörüyoruz. Bugün İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajanslarıyla imzaladığımız protokolle bu projeleri başlatıyoruz."
Karahocagil, imzalanan protokollerle gelecek yıl düzenlenecek Uluslararası Organik Gıda Fuarı'na (BIOFACH) 3 kalkınma ajansıyla hazırlık yaparak katılacaklarını dile getirdi.
İmza törenine GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve kalkınma ajanslarının yetkilileri katıldı.
Son Dakika › Yerel › Gap'a Hibe Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?