GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynal Abidin Kıymaz, Osmanlıcanın zorunlu ders olarak okutulması gerektiğini kaydetti.
Afyonkarahisar Oğuz Boyu Türkmenler ve Yörükler Derneğinin geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni programında konuşan GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Türk dünyasının içinde bulunduğu durum hakkında konuştu.
300 milyon Türk dünyasının temel sorunlarından birinin ortak dil ve yazı olduğunu ifade eden Genel Başkan Zeynal Abidin Kıymaz son günlerde tartışma konusu olan okullardaki Osmanlıca okutulması meselesiyle ilgili olarak, "Osmanlıcanın okullarda seçmeli değil zorunlu ders olarak okutulmasının, hatta bunun bütün Osmanlı coğrafyasında Türk topluluklarında kampanya ile okutulması desteklenmesi gerek. İkinci Abdulhamidhan'ın tahtan indirilmesi sonrasında yaşadığımız birinci Cihan Harbi sonrasında Türkler mağlup devletler arasında sayılarak, vatan topraklarının haraç mezat ehil olmayan heyetler tarafından batılı emperyalistlere peşkeş çekildi. İngilizler İstanbul limanından gemilerini sessizce çekerken bize Lozan'da ve sonrasında yazı dili hilafet gibi konularda dayatmalarda bulundular. Bizi cephede yenemeyenler barış masasında milletimizi bölmek için bu gün 300 milyon olan Türk topluluklarının bir kısmına Latin harfi bir kısmına bir kısmına Arap bir kısmına da Çin harfleri dilleri dikta ederek bizi biri birimizden anlaşamayan topluluklara dönüştürdüler. Bu yaşadığımız travma tesadüf değil. Osmanlıca öğrenirsek binlerce yıllık mirasımızla, arşivimizle, birikimimizle, tarihimizle yüzleşeceğiz. Dedelerimizin mezar taşlarının okunması, onların tapularını mülklerini ve mirasını bize hatırlatacaktır. Osmanlı bizim geçmişimiz ondan kaçamayız. İslam aleminin içinde bulunduğu sorunların başında birlik olunmamak yatıyor" dedi. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Gap Gazeteciler Birliği'nden Osmanlıca'ya Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?