Gaziantep Ortadoğu ve Afrikaya Açılan Kapı - Son Dakika
Yerel

Gaziantep Ortadoğu ve Afrikaya Açılan Kapı

Gaziantep Ortadoğu ve Afrikaya Açılan Kapı

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Bölgesi illerinden Gaziantep’in önemli bir sanayi-ticaret kenti ve cazibe merkezi olmasının, TRC1 Bölgesi’ni Türkiye’nin Orta Doğu ve Afrika’ya açılan kapısı konumuna getirdiğini söyledi.

04.12.2014 12:23

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, TRC1 ( Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Bölgesi illerinden Gaziantep'in önemli bir sanayi-ticaret kenti ve cazibe merkezi olmasının, TRC1 Bölgesi'ni Türkiye'nin Orta Doğu ve Afrika'ya açılan kapısı konumuna getirdiğini söyledi.

Bülent Özkan'ın verdiği bilgilere göre; güçlü ekonomisiyle bölgede ön plana çıkan Gaziantep, sanayi ürünleri üretiminde yüzde 2.6'lık üretim payı ile Türkiye'de 7. sırada bulunuyor. 1990-2011 yılları arası Teşvik Belgesi Düzenlenen İmalat Sanayi Yatırımları verilerine göre Gaziantep imalat yatırımlarında yüzde 3.9 pay ile Türkiye genelinde 6. sırada. Gaziantep, 769 firma ile yatırım yapan firma sayısında Türkiye'de 9. sırada, son yıllarda ihracatta ciddi yükselişiyle yüzde 2.8'lik payla 9. sırada bulunuyor.

TİCARET VE SANAYİ ÖN PLANDA

Bülent Özkan, TRC1 Bölgesi illerinde bölge içi gelişmişlik farkları yüksek olmasına rağmen Bölge'nin çevre iller ve bölgelerle rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"TRC1 Bölgesi çevre bölgeler ile kıyaslandığında, analiz edilen sektörlerden ticaret ve sanayi konusunda rekabet edebilir bir düzeyde iken ciddi bir tarım potansiyeli olmasına rağmen üretim altyapısı sorunları sebebiyle bölge bu sektörde görece olarak geri kalmıştır. Turizm sektörü açısındansa turizme kazandırılacak kültürel varlıkları olmasına rağmen bölge bu sektörden pek pay alamamaktadır. TRC1 Bölgesi'nde tarım başta olmak üzere, turizm, sanayi ve lojistik konularında önemli talepler olduğu tespit edilmiştir."

YATIRIMCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

Yeni Teşvik Kanunu kapsamında Gaziantep'in 3. bölgede, Adıyaman ve Kilis'in 5. bölgede yer aldığını belirten Özkan, bölgedeki iş ve yatırım olanak ve fırsatlarının tanıtılması, yatırımcı ve girişimcilere yönelik destek ve danışmanlık faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan Gaziantep, Adıyaman ve Kilis Yatırım Destek Ofislerinin çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmekte olduğunu ifade etti. Sadece 2014 yılında yaklaşık bin yatırımcı ve girişimciye ücretsiz bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti verdiklerini aktaran Özkan, bölgenin yatırım açısından birçok fırsat ve önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti. Özkan, Yeni Teşvik Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren TRC1 Bölgesi'nde alınan 676 Teşvik Belgesi ile 7,2 milyar TL sabit yatırım yapıldığını ve yaklaşık 20.000 kişilik istihdam sağlandığını vurguladı.

BÖLGENİN REKABET GÜCÜ YÜKSEK

Bülent Özkan TRC1 Bölgesi'nin rekabet gücüne bakıldığında Bölge, özellikle tekstil sanayi, tarıma dayalı sanayi ve gıda sanayi konularında güçlü olduğunun altını çizen Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgenin sanayi üretiminin çoğu iç pazara yönelik olmakla birlikte Gaziantep'te var olan kimya, makine ve metal, plastik, ayakkabı-deri ve mobilya sektörleri, Adıyaman sanayinde önde gelen hazır giyim ve mermer sektörleri, Kilis sanayinde zeytinyağı üretimi gibi imalat sanayi dalları bölgenin yüksek rekabet gücünü ortaya koymaktadır. Sanayinin sahip olduğu üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli, bölgenin komşu bölgeler başta olmak üzere birçok bölgeden daha dinamik bir sanayi gücüne sahip olduğunu göstermektedir."

BÖLGE SANAYİ ÜSSÜ

TRC1 Bölgesi'nin önemli bir sanayi merkezi durumunda olduğunun altını çizen Özkan, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bölgemizde; Gaziantep'te 8, Adıyaman'da 4 ve Kilis'te 1 adet olmak üzere toplam 13 adet Organize Sanayi Bölgesi ve 15 Küçük Sanayi Sitesi mevcuttur. Ayrıca Türkiye'de bir ilki teşkil edecek Gaziantep ve Kilis illerinin ortak projesi olarak tasarlanan Polateli- Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi Projesi çalışmaları devam etmektedir. Bu projede 3.500 hektar alana kurulması planlanan OSB ile Gaziantep sanayine yeni gelişme alanı kazandırılması amaçlanmakta, böylece Kilis ilinin ekonomik gelişmesine de zemin hazırlanması planlanmaktadır."

İHRACATTA İLK SIRALARDA

TRC1 Bölgesi'nin Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 6. ve en fazla ithalat yapan 7. bölge konumunda olduğuna da değinen Özkan, bölgede son 10 yıl içerisinde ihracat tutarının yüzde 800 arttığını belirtti. TRC1 Bölgesi illerinin Orta Doğu coğrafyasında yaşanan gelişmelere hızlı bir şekilde adapte olma becerisini gösterdiğini de belirten Özkan, "Bölgemiz, sınır komşularımız Suriye ve Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmelerin etkilerini yaşasa da, bu gelişmelerden asgari seviyede etkilenerek çıkmayı başardı. Hatta bu gelişmeleri bir fırsata dönüştürerek Afrika gibi pazarlardaki pazar payını artırmaya başladı." dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep Ortadoğu ve Afrikaya Açılan Kapı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement