Gazü'de "Osmanlı Toplumunda Çingeneler" Konulu Konferans Verildi - Son Dakika
Yerel

Gazü'de "Osmanlı Toplumunda Çingeneler" Konulu Konferans Verildi

Gazü\'de "Osmanlı Toplumunda Çingeneler" Konulu Konferans Verildi

Gaziantep Üniversitesi (Gazü) Fen-edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Altınöz Tarafından "Osmanlı Toplumunda Çingeneler" Konulu Konferans Verildi.

29.02.2008 16:56

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Altınöz tarafından "Osmanlı Toplumunda Çingeneler" konulu konferans verildi.

Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, çingenelerin geçmişteki yaşayış ve geçim tarzına değinen Altınöz, çingenelerin en fazla Romanya'da bulunduklarını, ancak anavatanlarının bilim adamlarının yapmış olduğu filolojik çalışmalar sonucunda Hindistan olarak belirlendiğini söyledi. Çingenelerin, Osmanlı Devleti'nde çok farklı bir yönetime tabi tutulduğunu, Müslim ve Gayri Müslim olarak ikiye ayrılmalarına rağmen hukuki açıdan denk sayıldıklarını söyleyen Altınöz, "Çingeneler, Osmanlı toplumunda yaşarken halkla hiçbir zaman bütünleşmemiş, hep ayrı bir topluluk olarak kalmışlardır. Bu topluluğun Osmanlı Devleti'nde meydana getirdikleri huzursuzluklar sürekli giderilmeye çalışılmıştır. Çingenelerin aykırı tutumlarından dolayı, Osmanlı döneminde bazen de çok ağır cezalara çarptırıldığını görmekteyiz. Tarihin oluşumunda toplumların büyük rolü vardır. Bu nedenle bugünü değerlendirebilmek için toplumların geçmişlerini araştırmak gerekmektedir. Bu açıdan tarihe bakıldığında, tarihi meydana getiren toplumların iktisadi, içtimai, sosyal ve kültürel yönleri incelenmelidir. Çingeneler miladi 5. yüzyıldan sonra ana yurtları olan Hindistan'dan kopmuşlardır. Günümüzde, yaklaşık 15 milyon çingene, Avrupa'da ve daha çok Çekoslovakya, Romanya, Bulgaristan'da yaşamaktadırlar" dedi.

Çingenelerin günü birlik yaşadığını ve müzikle iç içe olduklarını ifade eden Altınöz, "Çingeneler günü birlik yaşayan, musikiyle neredeyse doğuştan ilgili olan, aralarında çalıp oynayan, bunu kendilerine meslek edinen bir topluluktur. İspanyol çingeneleri güzel dans edip oynamaktadır. Balkan çingeneleri çok güzel keman çalmaktadırlar. Gelenek ve göreneklerine bağlı bir topluluk olarak çingenelerin göçebelik gibi temel özelliklerini yitirmeden, Osmanlı Devleti'nden bugüne yaşaya geldikleri görülür" diye konuştu.

(TB-OÇ-Y) 29.02.2008 16:45 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gazü'de 'Osmanlı Toplumunda Çingeneler' Konulu Konferans Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement