Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

"Türkiye, tarım ülkesiyse neden Cumhuriyet'in kuruluşundan ancak 83 sene sonra ancak bir tarım kanunu çıkardı."

09.03.2012 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,

" Türkiye, tarım ülkesiyse neden Cumhuriyet'in kuruluşundan ancak 83 sene sonra ancak bir tarım kanunu çıkardı. Bana bu sorunun cevabını birisi versin" dedi.

Eker, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), tarafından düzenlenen Bursa sektör buluşmasında bir konuşma yaptı. Toplantının tam anlamıyla bir sektör buluşması olduğuna dikkat çeken Eker, sektördeki tüm paydaşların bulunduğu bu organizasyonu çok önemsediğini ifade etti.

Günü iyi anlamak için nereden nereye gelindiğinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye, bundan 9 sene önce 100 tane çalışanının 35 tanesinin tarım sektöründe çalıştığı bir yapıya sahipti. 24 milyon hektar arazide Türkiye tarım yapıyordu. 7,5 milyon insan tarımda çalışıyordu ve karşılığında 23 milyar dolarlık bir hasıla elde ediyordu. Bu hasıla ile de Türkiye dünyanın 90 ülkesi arasında 11'inci sıradaydı. Verimliliği son derece düşük bir tarımsal faaliyet sürdürülüyordu. Hayvancılığın payı da çok düşük seviyedeydi."

Aldıkları tedbirlerle, geliştirdikleri stratejik bakış açısıyla bugün çok önemli bir duruma geldiklerini dile getiren Bakan Eker, şöyle devam etti:

"İftiharla söylüyorum; bugün daha az insan tarımda çalışıyor, aynı alanda tarım yapıyor ve bugün ürettiğimiz tarımsal hasıla 62 milyar dolar. Yani bizzat tarımsal hasılamız arttı. Bugün Avrupa ülkeleri arasında birinci ülkeyiz, bunu rahatlıkla her tarafta göğsünüzü gere gere söyleyebilirsiniz. Türkiye tarım sektörü hasılası itibarıyla bugün Avrupa ülkeleri arasında bir, dünya ülkeleri içerisinde de 7. sıraya geldi, oturdu. Bir yıl değil, son yılda. 2008'den bu yana, buraya geldi, oturdu. Verimliği arttırdık."

-"Önemli olan sayı değil, verim"-

Eker, "Eskiden deniyordu ki 'Türkiye tarım ülkesi'. Arkadaşlar size soruyorum, Türkiye tarım ülkesiyse neden Cumhuriyet'in kuruluşundan ancak 83 sene sonra ancak bir tarım kanunu çıkardı. Bana bu sorunun cevabını birisi versin. Tarım Kanunu, bir ülkenin tarım ile ilgili bakış açısını ortaya koyuyor. Bunu biz çıkardık 2006 yılında. Sadece bununla kalmadık 14 tane kanun çıkardık tarım ile ilgili" dedi.

Türkiye'de 9 sene önce yaklaşık 10 milyon sığır olduğunu hatırlatan Eker, şunları kaydetti:

"Önemli olan sayı değil, önemli olan verim. Bunların kalitesi. Bunlar ne kadar verim veriyor. Bunlar soy kütüğüne kayıtlı mı- Şimdi size bir rakam vereceğim, cevabı o verecek. Başka hiçbir şeye gerek yok. 10 milyon sığırdan 5,5 milyon civarı dişi. Bunların sadece 175 bin tanesi soy kütüğüne kayıtlı idi. Gerisi, 5 milyon, ya düşük ırklardan, bir yılda sağıyorsun 700-800 litre süt alıyorsun. O 175 bin tane olan soy kütüğü sayısı bugün 2011 yılında, 5 milyon hayvanın 4,2 milyonu ön soy kütüğüne kayıtlı. Bu hem örgütlenme, hem verim, hem de ırk ıslahı açısından çok önemli. Bunların tabii ki ortalama süt verimi yükseliyor. Türkiye'de 8 milyon 400 bin ton süt üretimi 2011 yılında 13,5 milyona

çıktı."

-"Samanın besleyici değeri sıfır"-

Samanın besleyici değerine de değinen Bakan Eker, "Arkadaşlar, samanın besleyici değeri sıfır. 0,1 değil sıfır. Sadece sıfır. Eğer biz 25 milyon kaba yem yerine saman veriyorsak bu hayvandan süt elde edemeyiz. Çünkü biyolojik anlamda süt verecekse, ete dönüşecekse yem tüketmesi lazım, temiz su tüketmesi lazım. Biz yemi destekleme kapsamına aldık, hayvan başına destek getirdik. Aşı desteği, büyükbaş hayvan desteği ve hayvancılık anlamında birçok destek getirdik" dedi.

Eker, "Türkiye tarım sektörüne 1 milyar 800 milyon lira destek veriyordu. Bunun içerisinde hayvancılığın payı sadece yüzde 4, kayıtlar ortada. Hani geleceği tahmin edersiniz ama geçmişin kayıtları var. Herkese açık, herkes bakabilir. 2002 yılında devletin hayvancılık için verdiği destek 83 milyon lira. Bugünün parası ile 83 trilyon ve bu da toplam tarım bütçesinin yüzde 4,4'ü. Bu kadar başka hiçbir destek yok hayvancılığa. Biz bunu değiştirdik. Ben 2011 yılında sadece hayvancılığa 1 milyar 700 milyon lira ödedim. Yüzde 4'lük oranı da yüzde 27'ye çıkardık. Hayvancılığa verdiğimiz önemin değerin bir karşılığı" şeklinde konuştu.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement