Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Selahattin Kaplan Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Selahattin Kaplan Açıklaması

Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 1 milyar 147 milyon dolar halı ihracatı yapıldığını bildirdi.

02.01.2012 16:20

Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 1 milyar 147 milyon dolar halı ihracatı yapıldığını bildirdi.

Kaplan, GAİB hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, 2011 yılı halı ihracatı rakamlarını açıkladı. Halı ihracatının büyük bir bölümünün Ortadoğu ülkelerine yapıldığını belirten Kaplan, ihracatın yüzde 39'unun Ortadoğu ülkelerine, yüzde 18'nin AB ülkelerine, yüzde 10'nun Amerika ülkelerine, yüzde 10'nun Türk Cumhuriyetlerine, yüzde 9'nun eski Doğu Bloku ülkelerine, yüzde 6'sının Asya ve Okyanus ülkelerine ve yüzde 6'sının da Afrika ülkeleri yapıldığını kaydetti.

Kaplan, 2011 yılında toplam 123 ülkeye halı ihracatı yaptıklarını hatırlatarak, halı sektörünün yeni yatırımlarla bir önceki yıla göre yüzde 10'nun üzerinde büyüdüğünü ifade etti.

2011 yılında Ortadoğu ülkelerinde yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen şu ana kadar halı ihracatında bir sıkıntı olmadığını kaydeden Kaplan, "Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sıkıntılara rağmen ihracatta sıkıntı yaşamadık. İhracatımızı hem kara yolu hem de deniz yolu ile devam ettiriyoruz. Ama ilerisi için endişeliyiz. Temennimiz Suriye'nin normal hayata dönmesidir" dedi.

-"2012 yılında hedefimiz 1,5 milyar dolar ihracat"

2012 yılı hedeflerine de değinen Kaplan, halı ihracatının yüzde 25 artırarak, 1,5 milyar dolar halı ihracatı yapmayı planladıklarını vurguladı.

Kaplan, "Sektörümüzün 2012 yılında yüzde 10 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2012 yılında Gaziantep'te halı sektörüne yönelik önemli 3 fuar olacak. Bunlardan

"Cami Donanımları ve Cami Halısı" ilk kez Gaziantep'te yapılacak. Birçok firma Almanya'da gerçekleştirilen Domoteks Fuarına katılamıyor. Almanya'ya gidemeyenlerin Gaziantep'te yapacağımız fuarlara katılmasını bekliyoruz. Büyüyen bir sektör olduğumuz için halıcılığı sık sık düzenleyeceğimiz fuarlarla tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.

Halı sektöründe leasing ile yapılan yatırımlarda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini de değinen Kaplan, şöyle konuştu:

"Leasing ile yapılan yatırımlarda önemli bir avantaj sağlayacağız. Bu da bizim için önemli gelişme. Sanayicilerimiz yatırım yaparken maliyeti yüzde 18 aşağıya düşürmüş olacak. Yalnız şu var ki, halı sektörüne yatırım teşvik edilmiş ama iplik yatırımı teşvik edilmemiş. Propilen, akrilik, polyester iplikte yatırım teşvik edilmediği için leasing de yatırım artı yüzde 18 yatırım olacak. Bu da yatırımları engellemiş olacak.

2012 yılında yeni yatırımların aylık 4 bin ton iplik tüketimi olacak. Bu da 15 polip tesisi demektir. Devletimiz 10 yıldan beri polip yatırımını teşvik etmiyor. İplik yatırımınında teşvik kapsamına almasını talep ediyoruz. Çünkü ileri ki zamanda iplik ithal duruma geleceğiz. Bu konuya biraz daha duyarlı olunmasını bekliyoruz."

-"Parça halıda dünya lideriyiz, ama duvardan duvara halıda istenilen seviyeye gelemedik"

Selahattin Kaplan, parça halıda dünyanın en iyi halı üreticisinin Türkiye olduğunu ve en yakın rakibinden 4 kat daha fazla halı üretimi yapıldığını belirterek, "Bir kaç firmamız duvardan duvara halı sektörüne giriş yaptı. Makinelerimiz gecikince 2011 yılında istenilen verim alınamadı. Herkes eksiğini tamamladı, 2012 yılında istenilen seviyeye geleceğiz" ifadelerini kullandı.

Dünya halı tüketiminin yüzde 70'nin duvardan duvara halıda gerçekleştirildiğini belirten Kaplan, "Bugüne kadar duvardan duvara halı da yatırımlarımız yoktu. Parça halıda dünya lideriyiz ama ihracata duvardan duvara halı eklenince 3'üncü sıraya geriliyoruz. Duvardan duvara halı sektörünü de geliştirerek, dünyanın bir numaralı halı ihracatçısı konumuna geleceğiz" şeklinde konuştu.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Selahattin Kaplan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement