Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Fatih Karayandı, Adana Büyükşehir Belediyesi Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik Şube Müdürü Ali Yakan ve DOHAYKO Yöneticileri'nden oluşan ekip Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'i ziyaret etti.
Göreve başlar başlamaz, sokak hayvanları sorununun Adana'nın ilk 5 problemi arasında yer aldığını öğrendiğini kaydeden Dr. Karayandı, Soner Çetin'e, bu kısa süre içinde gerçekleştirilenler ve planlananlarla ilgili bilgi verdi, önerilerde bulundu. Dr. Karayandı, "Bu konuda hızlıca bir acil eylem planı hazırlamak için görüşmelere başladık. İlk eylemimiz, Adana'daki hayvansever sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte toplantı yapmak ve sorunların çözümüne yönelik bir eylem planı oluşturmaktı. Bu toplantıdan 5 ana başlık çıktı. Bunlar; su ve yem desteği, kısırlaştırma işleminin sayısının artırılması ve daha efektif gerçekleştirilmesi, kamuoyu oluşturulması, resmi kurumların hayvansever derneklere aşı ve ilaç desteğini artırması, teşkilatlanma olarak sıralanabilir. Size somut önerilerde bulunmak istiyoruz. Barınağınızda kısırlaştırılan hayvan sayısı az. 20 bin sokak hayvanının bulunduğu bir kentte belli bir sürede kısırlaştırılan hayvan sayısı çok yetersiz. Bizim barınağımız için aynı şey geçerli" dedi.
"GEZİCİ HAYVAN AMELİYATHANESİ KURMAK ÜZEREYİZ"
Başkan Soner Çetin'e sorunu çözmeye yönelik çeşitli projelerle ilgili bilgi de veren Dr. Karayandı, şöyle devam etti:
"Sorunları çözeriz, yeter ki irademizi ortaya koyalım. Büyükşehir Belediyesi olarak gezici bir hayvan ameliyathanesi kurma projemizi hayata geçirmek üzereyiz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda barınağımızda yeterli ekibimiz olmasına rağmen, teknik imkansızlıklar nedeniyle arzu ettiğimiz sayıda hayvanı kısırlaştıramıyoruz. Bu hayvanları kısırlaştırmak için toplama ekiplerimizin Adana'nın çeşitli bölgelerindeki hayvanları toplayıp getirmesi gerek. Bu hem maliyetli hem de zaman kaybına yol açan bir faaliyet. Biz hayvanların bulunduğu yere gidip kısırlaştırma işlemini gerçekleştirmek istiyoruz. Gezici hayvan ameliyathanesini hayata geçirdikten sonra ilçe belediyelerinin bu konuda bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Çukurova Belediyesi'nin bu konuda bir sıkıntısı yok çünkü bir barınağınız var. Diğer belediyelerin barınağı yok. Onlardan, Geçici Hayvan Müşahade Merkezleri kurmalarını talep edeceğiz. Kısırlaştırmanın ardından 10 günlük müşahade süresi gerekiyor. Bununla ilgili da sizlere yardımcı olacağız. Bunun için çalışacak teknik elemanlarımız mevcut."
Muhtemel çalışma yöntemleriyle ilgili de bilgi aktaran Dr. Karayandı, "Bizim Gezici Hayvan Ameliyathenesi'nde günde kısırlaştırabileceğimiz hayvan sayısına göre, ilçe belediyeleri yeterli sayıda hayvanı topladığı zaman bizden randevu alacak ve biz gelip sizin barınağınızda, diğer ilçe belediyelerinin de müşahede merkezlerinde kısırlaştırmayı gerçekleştireceğiz. Veteriner arkadaşlarımız gelip hayvanları kontrol edecek. Bu süre zarfında. Geçici Hayvan Müşahade Merkezleri kurulması gerekiyor. Teknik destek de tarafımızdan verilecek Bu bizim sizlerle işbirliğinde ilk projemiz" diye konuştu.
"SORUN VARSA, SORUMLUSU İNSANOĞLUDUR"
Sokak hayvanlarıyla ilgili toplumsal farkındalık oluşturulması konusunda ilçe belediyeleriyle işbirliğini önemsediklerini anlatan Dr. Karayandı, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Kamuoyu oluşturulmasında bizlere yardımcı olmanızı amaçlıyoruz. Birlikte kamuoyu oluşturalım. Ben hiçbir hayvanın suçlu olduğunu düşünmüyorum. Bir hayvan yaratılış itibariyle yapması gerekeni yapar. Ortada bir sorun varsa sorumlu olan insanoğludur. Hayvanların hayatına devamlı müdahale eden insanoğludur. Çocuğunuz mutlu olacak diye havyan satan mağazadan bir köpek alıyorsunuz ve iki ay sonra sokağa bırakıyorsunuz. Sokağa bıraktığınız bir hayvan çoğalıyor ve sorun büyüyor. Üremek onun doğasında var. Onu doğaya bırakan insanoğlu. Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı olarak, 'Hayvansever kuruluşlar sokak hayvanlarından, resmi kurumlar da insanlardan taraf' şeklinde oluşan anlayışa da son vermek istiyoruz. Kazananı olmayacak bir çatışma ortamı oluşmuş. Bu yüzden sorunlar çözülemeden bugüne gelinmiş. Biz 'Kazan kazan' politikası uygulamak istiyoruz. Hayvanseverlerle birlikte hareket edeceğiz ama merkeze insanı koyacağız. Kimseye karşı olmadan amaçlarımıza ulaşmak için çalışacağız. Sizden bu iki konuda destek bekliyoruz. Geçici Müşahade İstasyonları'nın kurulması ve kamuoyunun sokak hayvanlarıyla ilgili bilinçlendirilmesi konularında desteğinizi talep ediyoruz.Barınağınızı dolaştık. Orada kalıcı personel eksiği var gibi görünüyor. İsterseniz sizlere geçici görevle bir veteriner arkadaşımızı görevlendirebiliriz."
"SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ"
Başkan Soner Çetin de birlikte çalışma önerisine sıcak baktı. Başkan Çetin, "Bütün bunları hem sizlerle, hem de derneklerimizle birlikte yapacağız. Çukurova'da hayvanlarla ilgili ne yapacaksak sizlerle birlikte karar verip uygulama düşüncesindeyiz. Sokak hayvanlarından şikayet eden, korkan vatandaşlarımız da var. Sadece sokak hayvanlarından değil, sahipli hayvanlardan şikayet edenler, korkanlar var. Dengeyi nasıl sağlayacağımız üzerinde duruyoruz. Bazı parklarda hayvanlar için özgür alanlar meydana getirmeyi planlıyoruz. Doğal Park'ta var ve diğer parklarda da uygulamak istiyoruz. Kısırlaştırmaya çok önem veriyoruz. Başka da yolu yok zaten sorunu çözmenin. Hem hayvanların yaşam hakkını koruyup saygı duyarak, hem de insanların sorun yaşamasının önüne geçerek, ortak bir yol bulacağız." - ADANA
Son Dakika › Yerel › Hem Hayvanlar, Hem İnsanlar Üzülmeyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?