İskenderun Güvercini"Ne Bilimsel Tanımlama - Son Dakika
Yerel

İskenderun Güvercini"Ne Bilimsel Tanımlama

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antakya ve İskenderun'da yetiştirilen "İskenderun Güvercini"ni, başka güvercinlerle karışmaması için bilimsel olarak mercek altına alındığını bildirdi.

15.08.2015 12:46

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antakya ve İskenderun'da yetiştirilen "İskenderun Güvercini"ni, başka güvercinlerle karışmaması için bilimsel olarak mercek altına alındığını bildirdi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, gözlem altına alınan İskenderun güvercinlerinin fiziksel ve performans özelliklerinin belirlenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Özel Kümes Hayvanları Yetiştirme Ünitesi'ndeki kümeste 3 çift güvercinle başlanan ve yaklaşık bir yıl süren çalışmada sıfır ölümle 24 güvercine ulaşıldığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"İskenderun güvercinlerinin bölgemizde yaygın şekilde üretildiğini biliyorduk. Ama bu güvercinlerin fizyolojik özellikleri ya da performansına ilişkin elimizde hiçbir veri yoktu. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'ndan üç çift olmak üzere 6 adet İskenderun güvercini getirttik. 2014 yılının Eylül ayında başladığımız çalışmada güvercinlerin öncelikle fiziksel özelliklerini ve performanslarını belirledik. İskenderun güvercini adı altında birçok güvercin yetiştiriliyor. Morfolojik olarak çok farklı özelliklere sahip hayvanlar var. Herhangi bir ırk ya da tip sabitleştirmesi gibi bilimsel bir çalışma yok. Bu açıdan elimizde bulunan üç çiftten başlayarak biz bunu 24 adete çıkardık. 4 metrekarelik bir alanda özel bir kafeste yaptığımız bu çalışmada yeteri kadar istatistik analiz yapacak sayıya getirdiğimiz bu hayvanların sayılarından yola çıkarak, bir takım fiziksel özelliklerinin ölçümünü yaptık. Gaga yapısı, vücut yapısı, kanat uzunluğu, kuyruk yapısı ve diğer birçok ayrıntılarını inceledik."

Hijyenik bir ortam olduğu sürece İskenderun güvercinlerinin çoğaltılabileceğini ifade eden Yıldırım, bunun da çeşit elde etme ve performanslarını daha iyi sergileyebilme konularında yetiştiriciler için umut verici bir durum olduğunu dile getirdi.

İskenderun Güvercini'nin özellikleri

İskenderun güvercinin en belirgin özelliği filo tipi uçma özelliğine sahip olmaları. Gaga yapısı diğer güvercinlerden farklı olarak kavislidir. İlk iki hafta yavrularını kursaklarında oluşturdukları 'kursak sütüyle' besliyorlar. Bilinen 12 adet varyete bulunuyor. Ama halk arasında çok değişik renklerde görülebilen türleri de olabiliyor. İngiltere'de Scandaroon olarak isimlendirilen İskenderun güvercinine, Almanya'nın güneyinde bulunan Nurnberg, Erlangen, Fuhrt ve Michelav bölgelerinde de rastlamak mümkün.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İskenderun Güvercini'Ne Bilimsel Tanımlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement