İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye yönelik operasyona ilişkin, "İfademizi verdik. Şimdi iddianame hazırlandı ve mahkeme görevlendirildi. Sonucunu bekliyoruz" dedi.
Kocaoğlu, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi İzmir İl Başkanlıklarını ziyaret ederek, il kongrelerinin ardından oluşan yeni yönetimlere başarı dileğinde bulundu. Demokrat Parti'de İzmir İl Başkanı Naşit Birgüvi ile bir araya gelen Kocaoğlu, kentin yerel yönetimi olarak her zaman yanlarında olacaklarını söyledi.
Birgüvi ise Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyon sürecine değinerek,
"Sonuna kadar arkanızdayız. Yaşananlardan üzüntü duyuyoruz. Bunu canı gönülden ifade ediyorum ki, hak etmediğiniz bir tavırla karşı karşıyasınız" dedi.
Burada gazetecilerin belediyeye yönelik operasyon ve hazırlanan iddianameye ilişkin sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, "İfademizi verdik. Şimdi iddianame hazırlandı ve mahkeme görevlendirildi. Hukuki süreç işliyor. Bu konuda bir şey söyleyecek durumda değiliz. Sonucunu bekliyoruz. Başka yapacak bir şey yok" dedi.
-Ballıkuyu'daki çalışmalar-
Bir soru üzerine, İzmir Büyükşehir Belediyesinin deprem konusunda Türkiye'deki en donanımlı belediyelerden biri olduğunu belirten Kocaoğlu, depremde en önemli faktörün sağlıksız binalar olduğunu söyledi.
Kocaoğlu, şu görüşleri dile getirdi:
"Sağlıksız binalardan da kurtulmanın yöntemi kent dönüşümü projeleridir. Kent dönüşümü, 2004 seçimlerinden bu tarafa yoğun olarak yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin gündemine geldi. Kent dönüşümü çok uzun erimli ve maliyetli bir iş. Bunu en hassas bölgelerden başlayarak hem merkezi hükümetin hem de bizlerin gerçekleştirmesi gerekiyor. Kent dönüşümü, kentin sağlıksız yapılarının bulunduğu belli bölgelerinin yeniden planlanmasından ve sosyal donatı alanlarının da, şehri nasıl görmek istiyorsak o şekilde planlanmasından geçiyor."
Kadifekale örneğini veren Kocaoğlu, bu bölgeye heyelan bölgesi olduğu için bina yapılamadığını, vatandaşların bu bölgeden uzak tutulduğunu anlattı.
Kocaoğlu, "Bunu gerçekleştirdik. Şimdi Ege Mahallesi'nde yine para harcayarak, yine yüzde yüzünü finanse ederek bir kent dönüşümü planlıyoruz. Ama öyle yerlerimiz var ki, hem sağlıksız yapılarda yaşayan vatandaşlarımıza konut verecek hem de inşaat sektörü bu işe girdiğinde bina üretip o binaları satarak maliyeti karşılayacak ve kar edecek durumdalar. Bunlardan Limontepe'deki 3 bin konutluk alanı böyle görüyoruz. Aktepe Emrez'de yaklaşık 13 bin konutluk alanı böyle görüyoruz. Bayraklı sırtlarını böyle görüyoruz. Ballıkuyu'yu böyle görüyoruz" diye konuştu.
Televizyon ekranlarında, 2-3 gündür Ballıkuyu'daki heyelan bölgesinin fotoğraflarının gösterildiğini hatırlatan Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu, bugünün konusu değil. Yaklaşık 8-9 ay önce biz burada bir çalışma yaptık. Orada kayma tehlikesi olan binaların kamulaştırılması için karar verdik. Orada sadece yolun kayan kısmı televizyonda gösteriliyor. Aslında baktığımızda, pek çok bina boşaltılmış, camları sökülmüş, yıkılma durumunda olan binalar var. Verdiğimiz bedeli beğenmeyip 'ben buradan çıkmıyorum' diyen vatandaşlarımızla yargı sürecindeyiz. Yani televizyonlarda dönen konu bizim başından beri bildiğimiz ve bedelini vererek boşaltma çalışmalarına başladığımız bir konu. İsteyene Uzundere'deki mevcut konutlardan, isteyene de parasını veriyoruz. Razı olmayanlarla da yargı süreci devam ediyor."
-"200 bin sağlıksız konut var"-
Roman vatandaşlara yönelik çalışmalar kapsamında da Menemen, Bayındır ve Torbalı'da kent dönüşümü bölgeleri oluşturulduğunu belirten Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Bir hükümet projesi bu. Onlarla ilgili planlama çalışmamızı yaptık. Bakanlar Kurulu'na gönderdik. Onay çıktıktan sonra hükümet buralarda kent dönüşümü yapacak. Bizim de Limontepe, Emrez, Ballıkuyu, Bayraklı, Ege Mahallesi, Yeşildere'de 6 projemiz var. Bu 6 bölge de Bakanlar Kurulu'nda. Bakanlar Kurulu karar verdikten sonra biz de büyük bir bölümünü inşaat sektörüyle birlikte İBB Kent Dönüşümü Daire Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde organize edeceğiz."
İzmir'de yaklaşık 200 bin sağlıksız konut bulunduğunu ifade eden Kocaoğlu, kentin yeniden yapılabilmesi için en önemli faktörün kent ekonomisinin kalkınması olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Biz bir taraftan kent dönüşümü ile bir taraftan da ekonominin kalkınması ile uğraşıyoruz. Mutlaka bitecek. İzmir bu sağlıksız konutlardan kurtulacak ama bunun süresini ekonomi belirleyecek. Öncelikle İzmir ekonomisinin kalkındırılması için yerel ve merkezi hükümetin politikalar üretmesi gerekiyor" dedi.
Kocaoğlu, itfaiye personeli sınavına ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:
"İhtiyacımız olduğu için sınav yaptık. KPSS'den belli bir puan almış arkadaşları önce yazılı, sonra sözlü sınava tabi tuttuk. Burada hukuki bir boşluk oluştu. Bu boşluğu aşmaya çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesinde, operasyon sonrası tabiri caizse hep beraber yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Sınavdan herhangi bir dönüşümüz yok. Bütün sınava giren gençler başımızın tacı. Ama son anda, bir sınava başladıktan sonra çıkan bir değişiklikten sonra bekleme sürecindeyiz. Hukuki zemine oturttuğumuz anda arkadaşları göreve çağıracağız."
Başkan Kocaoğlu, daha sonra Büyük Birlik Partisi İzmir İl Başkanı Ahmet Bereket'i de ziyaret etti.
- İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Açıklaması - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?