İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 9 yıllık faaliyetlerini kapsamlı bir toplantıda anlatarak, "Namusumuzla çıktığımız yolda şerefimizle, onurumuzla, hiç bir taviz vermeden, eğilmeden, bükülmeden, bu ülke için ve ideallerimiz için çalışacağız" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir'de hayat değişiyor" başlıklı yatırım ve proje bilgilendirme toplantılarına başladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) örgütü ile Kültürpark'ta Fuar 1 No'lu Hol'de gerçekleştirilen ilk toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Mehmet Ali Susam, Oğuz Oyan, İl Başkanı Ali Engin ve ilçe belediye başkanları ile CHP yöneticileri katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2004 - 2013 yılları arasında yaptığı yatırımlar, 30'ar dakikalık üç ayrı bölümden oluşan tanıtım filmiyle toplantı katılımcılarına sunulurken, "9 yılda İzmir'de neler değişti" başlıklı faaliyet kitabı da dağıtıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bağlı ilçe belediyelerle birlikte insan odaklı projeler yaparak Türkiye'ye farklı bir belediyecilik anlayışı getirdiklerini söyledi. "Aydınlık İzmir'den Anadolu'ya bir ayna tutacağız" diye konuşan Başkan Kocaoğlu, "Öncü ve örnek olacağız. Başta İzmirli hemşehrilerimiz olmak üzere ülkemize layık olacağız. Namusumuzla çıktığımız yolda; şerefimizle, namusumuzla, onurumuzla, hiç bir taviz vermeden, eğilmeden, bükülmeden, bu ülke için ve ideallerimiz için çalışacağız" dedi.
DİMDİK AYAKTA KALMAK ZORUNDAYDIK, BAŞARDIK
Konuşmasında Büyükşehir Belediyesi davasına da değinen Başkan Kocaoğlu, 24 Ocak'taki duruşmanın ardından tüm belediye bürokratlarının özgürlüklerine kavuştuğunu belirterek, "Biz yaklaşık 21.5 aylık operasyon sürecinde arkadaşlarımızın normal hayata ve çalışma hayatına başlayacakları bir sonuca ulaştık. 2 Mayıs'tan bu yana neler çektiğimizi hepiniz biliyorsunuz. Ama biz gücümüzü sizlerden aldık. Gücümüzü İzmirli hemşehrilerimizden aldık. Biz direnmek zorundaydık, çalışmak zorundaydık, üretmek zorundaydık, başarmak zorundaydık ve dimdik ayakta kalmak zorundaydık; bunu başardık" dedi.
Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz eğer 'tarımı kalkındıracağım' diye boyunuzdan büyük işe kalkarsanız, 'taşeron düzeni kölelik düzenidir, emeği koruyacağım' diye taşeronlaşmayı kaldırırsanız; bu tür operasyonlara muhatap olursunuz. Ama biz, Cumhuriyeti kuran, kökleri aydınlanmaya giden, bu devletin kurucu örgütünün mensuplarıyız. Biz taşeronlaşmayı kaldırmak, tarımı kalkındırmak, üretimi artırmak zorundayız. Biz, bizi biz yapan köylünün, kırsalın, işçinin, küçük esnafın ve hep birlikte üretip zenginleşenlerin partisi olmak zorundayız. Kamu malına kendi malımızdan daha fazla sahip çıkmak zorundayız. 1 lira kamu malı satmadan yatırım yapmak zorundayız. Atalarımızın bize emanetlerini geliştirerek sürdürmek zorundayız. Sat sat sat nereye kadar: bu satışı durdurmak zorundayız.".
YERELDE DE KALKINMA ATAĞINDAYIZ
İzmir'i yerelde kalkındırma çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Biz, Büyükşehir Belediyesi'nin finansman yapısını en borçlu üçüncü belediyeden en borçsuz, en çok kaynak üretebilen, yatırım yapabilen bir numaralı belediye haline getirdik. Hazineye 1 milyar 650 milyon TL borç ödedik. 800 milyon liralık kamulaştırma yaptık. Büyükşehir Belediyesi, Aliağa - Menderes'e 700 milyon TL harcadı. Kadifekale'ye 250 milyon TL harcadık. Metroya şu ana kadar 350 milyon TL para harcadık. Arıtmalarda sadece 2012 yılındaki İZSU yatırımları 277 milyon lirayı buldu. Biz, her sene hükümetin İzmir'e yaptığı yatırımdan daha fazla yatırım yapıyoruz. 2012 yılında, Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU'nun toplam yatırımı 900 milyondan fazla. Eğer siz ekonomiyi düzgün yönetirseniz, hayal ürünü projeler - uçuk projeler peşinde koşmazsanız; gerçekçi projeler yaparsanız, bu projelerin çarpan etkisiyle kenti kalkındıracağım derseniz, o zaman belediyenin parası da pulu da yetiyor" dedi.
KENTİN ÜZERİNDEKİ ÖLÜ TOPRAĞINI ATTIK
"Kentin üzerindeki ölü toprağını attık" diye konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'in büyüdüğünü söyleyerek, kenti kalkındırmak için belediye olarak üzerlerine düşen ya da düşmeyen bütün işleri yaptıklarını söyledi.
İzmir'in en önemli projelerinden birini "Büyük Körfez" olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu proje konusunda mütevazi davranmayacağım. Bu proje, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın A'dan Z'ye kendi özgün projesidir. Bugün, ihaleyi alan firmanın ne yapacağı daha önce bizim tarafımızdan proje olarak belirlenmiş; Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile paylaşılarak düğmeye basılması sağlanmıştır. Bu projenin iki ayağı var. Birisi Liman'ın büyütülmesi, 3. nesil gemilere açılması ve İzmir Limanı'nın kapasitesinin en az 3 misli büyütülmesidir. Bu tamamen Ulaştırma Bakanlığı'na aittir. Onlar bu yatırımı yapacak, karşılığında liman faaliyetinden para kazanacak, ama İzmir'in ticareti, İzmirlinin ticareti büyüyecek, kentteki lojistik sektörü büyüyecek ve İzmir kalkınacak, gençlerimiz iş bulacaktır. Geri kalan kısmı ise çevre projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açacağı kanalla, İzmir "yüzülebilir Körfez"e, yani 70 yıl öncesindeki pırıl pırıl Körfez'e, kayıkların, yatların, çocukların spor yaptığı cıvıl cıvıl bir Körfez'e, denize kavuşacaktır. Körfez'de yüzmek bu kenti çevre açısından dünyanın en önemli kenti yapmak için pik noktasıdır. Hep birlikte Körfez'de yüzdüğümüzde İzmir'de artık başka şeyler konuşulacaktır".
BELEDİYEMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YAPMAYA MUKTEDİRDİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmalarını başarılı bir şekilde uygulamaya gücü olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Dönüşüm, yık binayı-yap binayı değil, 'yap-satçı'nın, kooperatifçinin işi değil. Belediyelerin işi. Burada ulaşım var, paylaşım var, adil olmanız gerekiyor. Elinizi taşın altına koymanız gerekiyor. Vatandaşı mağdur etmemeniz gerek. Kenti tasarlayarak dönüştürmeniz gerekiyor. Hepsini Büyükşehir Belediyesi İzmir'de yapmaya muktedirdir" dedi.
İzmir'in kent dönüşümünü kendi dinamikleriyle yapabilecek gücü olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "İzmir kendi dinamikleriyle nasıl gelişmesini sağlıyorsa, kent dönüşümünü de kendi dinamikleriyle sağlayabilecek güçtedir, potansiyele sahiptir, kaynağa ihtiyacı yoktur. Tabii kent dönüşümü yapıyorsanız durum böyledir. Ama onun dışında ranta girerseniz, her şey lazımdır. Biz kent dönüş yapmak üzere yola çıkıyoruz ve kent dönüşümünü ilçe belediyelerle mükemmel şekilde başaracağız" diye konuştu.
SAMAN İTHAL EDİYORUZ
İzmir'in Türkiye'nin en önemli tarım kentlerinden olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "9 senedir tarımın kalkınmasıyla uğraşıyoruz. Cumhuriyet tarihinde hiçbir politikacı arazi asfaltlayacağım demedi. Sütü, üretici kooperatifinden almadı. Bunun için toprağı bilmek, tarımı bilmek, insanı sevmek gerekiyor. Bundan 20 - 30 sene önce tarımda kendi kendine yeten ender ülkelerden olan ülkemiz, bırakın gıdayı eğer saman ithal ediyorsa hep beraber, şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz gerekir. Saman ithal etmemek için çiftçinin yanında olmak, desteklemek gerekiyor" dedi.
TELEFERİK'TE İKİ YIL OYALANIR MI?
Ticaret, sanayi ve tarımın yanı sıra İzmir'in turizm ve hizmet sektöründe kalkınması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, turizmi çeşitlendirerek, fuar ve kongreciliği geliştirerek hizmet sektöründe aldıkları payı artırmak istediklerini söyledi. Zaman zaman sıkıntılarla karşılaştıklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu:
"Bir teleferik 2 sene oyalanır mı? Niye oyalanıyor? Fuar alanı konusunda da 7.5 ay bekledik. Amaç ne? 2014 seçimlerine yetişmesin mi? Fuarları büyütüp kenti kalkındırarak parayı cebime koyup evime mi götüreceğim? Vatandaş zenginleşecek, iş bulacak, AŞ bulacak. Bu engellenir mi? Bir politikacı, bir insan adil olmak zorundadır. Herkese eşit davranmak zorundadır. Politikacının gücü de savunması da, erki adil kullanmasından gelir. Adil politikacıya hiç kimse bir şey yapamaz. Herkesi adil olmaya çağırıyorum".
90 DAKİKA İLE AİLE BÜTÇESİNE DESTEK OLDUK
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımda 90 dakika uygulamasıyla vatandaşların evine 100 ile 300 TL arasında değişen miktarlarda destek olduklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Eğer siz, halkın genelini düşünüyorsanız, halk için çalışıyorsanız, yaşam standardını artırmak için çalışıyorsanız, kentinizi kalkındırmak için çalışıyorsanız mutlaka bütün projelerinizde genelin yararını korumak, kollamak, onların hem yaşam standardını yükseltip hem gelir düzeyini artırmak zorundasınız. '90 dakika'da olduğu gibi, bu tür projelerle vatandaşa destek olmak durumdasınız" diye konuştu.
TRAMVAY ONAY BEKLİYOR
İzmir içinde 34 kilometrelik tramvay hattı planladıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, Konak, Karşıyaka ve Buca'daki tramvaylar için Kalkınma Bakanlığı'ndan (Devlet Planlama Teşkilatı) onay beklediklerini söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın talebi üzerine Buca'daki tramvayın Bakanlık tarafından yapılacağını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Konak ve Karşıyaka tramvayları için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden (DLH) izin çıktı ve projeler onaylandı. Ama bir seneyi aşkın süredir Kalkınma Bakanlığı'ndan projemiz onaylanmıyor. Onaylandığı an ihaleye çıkabilecek durumdayız. Sürekli konuşuyoruz, ama henüz bir onay gelmedi" dedi.
Tramvaylar için Dünya Bankası'ndan 3 yıl ödemesiz, 15 yıl düşük faizli ödemeli kredi aldıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Buradan, Kalkınma Bakanlığı'na bu projelerimizin bir an önce onaylanması, kredi almamız ve İzmir'e tramvay yapabilmemiz için projelerimize izin verilmesi talep ve dileklerimizi iletiyorum" dedi.
TANSAŞ ARAZİSİ SORUN OLDU
Başkan Kocaoğlu, Konak'taki, eski Ziraat Bankası'na ait olan 3.5 dönüm araziyi 42 milyon Lira'ya aldıklarını, bunun da yola giden payı çıktıktan sonra kalan 1.5 dönümüne park yaptıklarını belirterek, "Belki de dünyanın en pahalı parkını yaptık" dedi. Kordon'da Kültür Müdürlüğü önünde yer alan, yine eski Ziraat Bankası arsasını da 6 milyon Lira'ya aldıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, Bornova Kamil Tunca Bulvarı'nı da TCDD'den 22 milyon TL'ye aldıklarını ifade etti.
Kaynaklar'da Tansaş'a ait et entegre tesisi ile ilgili olarak yaşadıkları sıkıntıyı dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bundan 15 - 16 yıl önce Tansaş'a Hazine'den devredilmiş 100 dönümlük bir alan. 15 yılığına Büyükşehir Belediyesi adına yap - işlet - devret yöntemiyle yapılmış. 2013 Şubat ayında 15 yılı bitiyor, tesis bize devir olacak. Hazine, 'Tansaş satılmış, burası ticarethane olmuş, belediyeyle bağı kalmamış' diye dava açıyor. Baktık, inceledik, 'tamam' dedik. Değer tespiti yaptık. Burası Tahtalı Koruma havzasında. Yani yıkıldığı an, kimse bir şey yapamıyor, büyütemiyor. Tespit sonrasında buraya 6 milyon Lira değer çıktı. Biz de 'Nasılsa bize devir olacak, burayı alalım, o parayı da verip işi tatlıya bağlayalım' diye teklifimizi sunduk. Gelen cevap; 'buranın değeri 27.5 milyon Lira'. Bizden giden cevap; 'madem gözünüz var, alın tepe tepe kullanın, bağışladık gitti' oldu."
KISITLI BÜTÇEYLE, BÜYÜK YATIRIMLAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın İzmir'de yapılan çalışmaları överek, "Burada Genel Başkanımız olsaydı; belediyenin çalışmalarını izledikten sonra söyleyeceği ilk söz, 'Bu kadar çalışma yaparsan, 397 yılla yargılanmayı hak etmişsin' derdi. Ben de yapılan bunca çalışmayı gördükten sonra hak ettiğini düşünüyorum" dedi.
İzmir'in kısıtlı bütçesine rağmen büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini söyleyen Gökhan Günaydın şöyle konuştu:
"İstanbul'un yıllık konsolide bütçesi 19 milyar lira, Ankara'nın 7 milyar lira, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ise sadece 3.5 milyar lira. İzmir, bu çalışmaları diğer büyükşehirlerden daha fazla geliri olduğu için yapmıyor; tersine çok daha az gelire rağmen bunları başarıyor. Bunu yapması için tek seçenek kalıyor;
bu belediyeye giren her kör kuruşun yerine ulaşması için, namuslu, şerefli bürokratların, belediye başkanının yapması gereken neyse, onu yapmak".
İZMİR'DE KAMU YATIRIMI AZALDI
CHP İl Başkanı Ali Engin, konuşmasında İzmir'de yerel yönetimlerin yaptığı yatırımın, devlet yatırımlarından daha fazla olduğunu vurguladı. Ali Engin, "İzmir'de kişi başına düşen kamu yatırımı Türkiye ortalamasının 3'te biri durumunda. Devletin yatırımlarında İzmir'in sıralaması 74'e geriledi. Vergisini düzenli ödemede ve miktar açısından İzmir Türkiye 3'sü, ama buna rağmen İzmir belediyelerinin yatırımı devletin yatırımlarından daha fazla" dedi. İzmir'in ekonomik kalkınma sıralamasında Türkiye 1.'si olduğunu söyleyen Ali Engin, gelişmekte olan metropoller arasında ise dünyada 4. sırada olmasının önemine değindi.
İzmir'in betonlaştırmasına karşı olduklarını vurgulayan CHP İl Başkanı Ali Engin,
"Stadyumlar, yeşil alanlar, tarım alanları betonlaşmasın. O açıdan İzmir Limanı'nın AVM'ye dönüştürülmesine, Bornova'daki Karayolları ve DSİ arazilerinin imara açılmasına karşıyız. Parti olarak, büyümek, kalkınmak, istihdam yaratmak, refah yaratmak önemli hedeflerimizden. Ama aynı önemdeki hedeflerimizden birisi de İzmir'i turizm - hizmet ve sağlık kenti yapmak. Bunun için de temiz, düzenli, betonlaşmayan bir kenti hedeflemek zorundayız" diye konuştu.
(HD)
26.01.2013 17: 55: 44
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmir Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu'ndan 9 Yıllık İcraat Değerlendirmesi Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?