İzmir'de Hava Kirliliği Uyarısı - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Hava Kirliliği Uyarısı

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, aralık ayında İzmir'in bazı bölgelerinde hava kalitesinin "sağlıksız" düzeyinin bir alt kademesi olan "hassas"ta seyrettiğini söyledi.

26.12.2015 13:30

EFSUN YILMAZ - Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, aralık ayında İzmir'in bazı bölgelerinde hava kalitesinin "sağlıksız" düzeyinin bir alt kademesi olan "hassas"ta seyrettiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenli olarak paylaştığı Ulusal Hava Kalitesi ağı verileri, kış aylarının gelmesiyle yaşanan "kirli hava" tartışmalarını İzmir'in bazı bölgelerinde de gündeme getirdi.

Alsancak, Bayraklı, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Güzelyalı, Karşıyaka ve Şirinyer'deki hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan bilgiler doğrultusunda, mevzuatlar gereği en fazla 90 olması gereken metreküp başına hava kirletici partikül madde miktarının Bayraklı'daki aylık ortalaması 109'a, en yüksek ölçülen değer ise 222'ye yükseldi.

Şirinyer'de de aylık ortalama 102 ölçülen değerin bazı anlarda 182'ye kadar çıktığı gözlendi. Aylık ortalamada sınır değerin üzerinde kalan diğer bir ilçe olan Gaziemir'de ise 93 olarak ölçülen ortalama değer, ay içinde anlık 172'ye kadar çıktı.

Alsancak'ta ise aylık 81 olarak ölçülen değerin ay içinde anlık 883'e kadar yükseldiği saptandı.

İklim koşullarında şanslı ama

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kınay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında tüm Türkiye'de hava kirliliği konusunun gündeme geldiğine dikkati çekti.

İzmir'de sadece kış aylarında değil yılın 12 ayında sanayi ve trafik kaynaklı bir kirliliğin söz konusu olduğunu belirten Kınay, kış aylarında ısınma kaynaklı hava kirliliğinin eklenmesiyle özellikle akşam saatlerinde olumsuzluğun daha çok hissedildiğini dile getirdi.

Hava kalitesine ilişkin değerlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenli olarak kamuoyu ile paylaşıldığına işaret eden Kınay, iklim, coğrafya ve yaşam koşulları açısından şanslı bir konumda yer almasına rağmen plansız kentleşme, binalar arasında hava koridorlarının bulunmaması, bitişik nizamlı binaların yoğunluğu gibi nedenlerle kentin bu şansının kullanılamadığını söyledi.

Kentte doğalgaz kullanımının yaygın olmasına karşın hala yakıt olarak belli bölgelerde kömür gibi yakıtlar kullanıldığını aktaran Kınay, özellikle çocuk, hamile ve yaşlıların akşam saatlerinde dışarı çıktığında çok ciddi rahatsızlıklar hissettiğini vurguladı.

Türkiye'deki yönetmelikler ve AB standartlarına göre hava kalitesini belirleyen limit değerler olduğunu anlatan Kınay, partikül maddeler, karbonmonoksit gibi kirletici maddelerin oranına göre hava kalitesinin iyi, orta, kötü, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli boyut olarak değerlendirildiğini bildirdi.

İzmir'in farklı noktalarda düzenli olarak ölçümler yapıldığını söyleyen Kınay, şu bilgileri verdi:

"Aralık ayı değerlerine baktığımızda Buca, Bayraklı, Çiğli, Gaziemir bölgelerinde hava kalitesinin hassas seyrettiğini, sağlıksız boyutuna yakın olduğunu, bu noktanın bir altında olduğunu görüyoruz. Bazı ilçelerde zaman zaman sınır değerlerinin aşıldığı oluyor. Belli bir seviyenin üstünde olursa ya da uzun vadeli aşımlar söz konusu olursa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Valiliğin gerekli önlemleri alıp çalışma yapması gerekiyor."

Hassas gruptakiler dikkat

Hava kalitesi değerlerinin solunum yolları problemlerine yol açabildiğine değinen Kınay, "Hamileler, yaşlılar ve çocuklar hassas grupta. Havada dolaşan kirleticiler, partikül maddeler solunum yolu ile uzun vadede alındığında kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hassas grupta ani etkilere yol açabiliyor" diye konuştu.

Sorunun çözümü için öncelikle planlamanın doğru işlemesi gerektiğine işaret eden Kınay, kentleşme sürecinde hızlı ve kontrolsüz süreçlerin geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.

7 sabit ve 1 mobil istasyon

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de yaptıkları açıklamada, 7 sabit ve 1 mobil istasyondan alınan veriler doğrultusunda değerlendirme yapıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"AB ve Türkiye'deki mevzuat gereği hava kalitesine ilişkin sınır değerler sürekli düşürülmektedir. 3-4 yıl öncesine kadar 250 mikrogram/metreküp olan sınır değer şu anda 90 olarak uygulanmakta ve bazı istasyonlarımızda bu değerlerin aşıldığı görülmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Hava Kirliliği Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement