Kadın Dostu Kent Samsun - Son Dakika
Yerel

Kadın Dostu Kent Samsun

Kadın Dostu Kent Samsun

Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu üst kurul toplantısına başkanlık eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Kadın-erkek eşitliği kapsamı içinde kadınları ve kız çocuklarının daha iyi bir noktaya gelmesi ve kadınlarımıza dönük şiddetin yok edilmesi"...

13.01.2012 13:26

Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu üst kurul toplantısına başkanlık eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Kadın-erkek eşitliği kapsamı içinde kadınları ve kız çocuklarının daha iyi bir noktaya gelmesi ve kadınlarımıza dönük şiddetin yok edilmesi konusunda birçok çalışmamız olacak" dedi.

Samsun Valiliği'nin girişimleri sonucu 2010 yılında oluşturulan Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu üst kurul toplantısı Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığında yapıldı. İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, kadın STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye'de toplam 12 ilde uygulanan, Samsun'da ise 2011 yılında uygulanmaya başlayan kadın dostu kent uygulaması kapsamında yapılan çalışmalar masaya yatırıldı.

Samsun'da Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu'nun 2010 yılında kurulduğunu belirten Vali Hüseyin Aksoy, "2010 yılından sonra kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına ilde yürütülen çalışmalarda önemli katkılar sunmuş bir kurul. Özellikle kadınlarımızın toplum içindeki yerlerinin daha üst noktalarına taşınması için yürütülen çalışmalar ilimizde gerçekleştirildi. Bunlardan en önemlisi İl Genel Meclisi'nin kabul ettiği Yerel Eşitlik Eylem Planı'dır. Bu eylem planı çerçevesinde yürütülen önemli faaliyetler var. Samsun, Türkiye'de 2006 yılında uygulamasına başlanılan ve ilk olarak 6 ilde faaliyete geçirilmiş olan kadın dostu kentler kapsamında kendisine yer bulmuştur. Kadın ve kız çocuklarının sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, kaliteli, kapsamlı, kentsel hizmetlere, şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alabilecek mekanizmalara erişimde, şiddete maruz kalmalarını önleyici uygulamaların katkı sunacak çalışmalarda, yerel yönetimlerde planlama ve karar süreçlerinde birlikte hareket ederek kadınların ve kızlarının kentsel yaşamın tüm alanlarından yararlanmasını ve yer almasını destekleyen kentler kadın dostu kentler olarak tanımlanmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de kadın dostu kent uygulamasının ilk olarak 2006 yılında İzmir, Nevşehir, Trabzon, Kars, Van ve Şanlıurfa illerinde uygulandığını ifade eden Vali Aksoy, "2011 yılında Samsun, Bursa, Antalya, Gaziantep, Malatya ve Mardin'de uygulamaya konuldu. Bu proje özellikle İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen, BM Nüfus Fonu ve BM Kalkınma Programı tarafından teknik destek sağlanan, İsveç Birliği ve Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, temel amaç olarak yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesini hedef alan bir proje olarak karşımızda duruyor. Özellikle Samsun'da da yerel eşitlik eylem planı çerçevesinde yeni yürütülmesi planlanan önemli faaliyetler var. Yerel kurumların kapasitelerinin güçlendirilmesi, kadın STK'larının kapasitelerinin artırılması, İl Koordinasyon Kurulu'nun oluşturulması ve güçlü hale getirilmesi, eşitlik birimleri ve masalarının oluşturulması, yerel eşitlik eylem planlarının hazırlanması ve var olanlarının revize edilmesi, eylem planlarının izlenmesi, sorunların giderilmesi ve yeni çözüm önerilerinin oluşturulması gibi birçok konuyu bu kapsam içinde değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Bu zamana kadar yapılan çalışmaları anlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Eylül 2011 tarihinde ana çatı oluşturuldu, 5 Ekim 2011 tarihinde Samsun Valiliği içinde eşitlik birimi kuruldu. 12 Ekim 2011 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'nde eşitlik birimi kuruldu. 17 Ekim 2011 tarihinde ise İl Özel İdaresi'nde eşitlik birimi oluşturuldu. Üst kurul ve teknik kurul belirli aralıklarla toplanıyor. Önümüzdeki dönemde bu anlamda yürüteceğimiz çalışmalarla Samsun'un kadın dostu kentler kapsamında değişimini ve dönüşümünü hep birlikte sağlamaya gayret edeceğiz. Bu proje kapsamında birçok kurumun önemli destekleri ve çalışmaları var."

Vali Hüseyin Aksoy'un gazetecileri bilgilendirmesinden sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadın Dostu Kent Samsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement