A. ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Anadolu kültüründe önemli yeri olan ve Türk insanının boş zamanlarını geçirdiği, çay kahve içtiği, dost sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler, nüfusun yaşlanması ve sosyoekonomik şartların değişmesiyle eski günlerdeki canlılığını kaybetse de mahalle aralarında, kasaba ve köylerde varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Toplumdaki değişimin paralelinde zamanla kent merkezlerinden kenar mahallelere kayan, kasaba ve köylerde varlığına devam eden kahvehaneler, işsiz, emekli ve yaşlılar için buluşma, vakit geçirme ve sohbet ortamı olma özelliğini hala koruyor.
Kırsal kesimdeki genç nüfusun, eğitim ve çalışmak için şehirlere akın ettiği günümüzde kahvehaneler, memleket meselelerinin konuşulduğu, çay bardaklarının bir biri ardına dolup boşaldığı, bir köşesinde tavla, iskambil ya da briç oynandığı, arada bir kahve kokusunun etrafı sardığı mekanlar olarak çoğunluğu yaşlılardan oluşan müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor.
Osmaniye'nin merkeze bağlı Cevdetiye köyünde, kahvehanesinin yarım asrı geçen müdavimlerinden 83 yaşındaki Muhittin Mete, AA muhabirine, yaşıtlarından çoğunun vefat ettiğini söyledi.
Arkadaşlarının azaldığından yakınan Mete, "Oğlum, torunum yaşındakilerle oturup sohbet edemiyoruz. Buraların tadı her geçen gün kaçıyor. Benim hayatım bu kahvehanede geçti desem yalan olmaz. Ömrüm boyunca gündelik işlerde çalıştım, kazma, kürek, ot, su, ne iş olsa yaptım, 7 çocuk büyüttüm. Kim beni bulmak istediyse burada bulur. Burada iş buldum, karnımı doyurdum" diye konuştu.
Mehmet Akıncı da (80) köy kahvehanesini arkadaşlarıyla buluşma, sohbet ve rahatlama yeri olarak gördüğünü belirtti.
Genç yaşından beri köy kahvehanesine geldiğini anlatan Akıncı, "Buralarda yapacak iş az, boş vakit çok olur. Evlatlarımın çoğu şehirlerde yaşıyor. Bazen çocuklarım, torunlarım ziyaretime gelir, sese, gürültüye dayanamayıp onlardan müsaade isteyerek kendimi buraya atarım. 61 yıllık evliyim, ne zaman torunların sesinden, evden, hanımdan sıkılırsam kahvehaneye dostlarım, arkadaşlarımın yanına kaçar, çayımı içer, muhabbetimi yaparım" dedi.
İşçi emeklisi Duran Kocamaz ise (70) kahvehanelerde ülke ve köyü ilgilendiren her konunun konuşulduğu ifade ederek, bugünlerde gündemi, mahalli seçimler ve muhtar adaylarının meşgul ettiğini söyledi.
Kahvehanenin kendisi ve arkadaşları için günlük hayatın bir parçası olduğunu belirten Kocamaz, "Gençlerimiz okumak ve çalışmak için köyden ayrıldı. Burada kalanlar da internet kafelere, bilardo salonlarına ya da futbol maçı izlemeye gidiyor, biz de buraya geliyoruz. Burada en büyük eğlencemiz, çay içip sohbet etmek. Bazen tavla ve kağıt oynarız ama genel de sohbet ortamlarıdır kahvehaneler" diye konuştu. - Osmaniye
Son Dakika › Yerel › Kahvehanelerin Yarım Asırlık Müdavimleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?