Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı

Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023'e 10 kala Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliğinde 20.Bölgesel Toplantısı Zonguldak'ta düzenlendi.
Dedeman Otel'de düzenlenen...

09.11.2013 11:13

Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji ile kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023'e 10 kala Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliğinde 20. Bölgesel Toplantısı Zonguldak'ta düzenlendi.

Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Bartın Valisi Ali Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ergün Özgür, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, sıra davetliler katıldı.

Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği toplantısında, üniversiteler, sanayi kuruluşları ve destekleyici kuruluşlar bir araya geldi. Zonguldak, Bartın ve Karabük'ten gelen katılımcılar işbirliğine ilişkin fırsatlar ve çözüm önerilerini ele aldı.

Toplantının açılış konuşmasını Zonguldak Valisi Ali Kaban yaptı. Bölgedeki süreci ve gelişmeleri değerlendiren Vali Kaban, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca düzenlenen Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'na hoş geldiniz. Bilim ve teknolojinin ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağını bilerek bu toplantıların hayırlı olmasını diliyorum. Yer altı kaynakları açısından zengin olan bölgemiz ve ilimizde 1830'lu yıllardan taşkömürü ile birlikte diğer kaynaklar da bulunmaktadır. Mevcut doğal kaynaklar ekonomik yapıyı da bu doğrultuda şekillendirdiğinden ilimiz tarım dışı ekonominin geliştiği illerdendir. Kardemir ve Erdemir bölgemizin önemli sanayi kuruluşlarındandır. İlimizde kurulu bulunan BEÜ ile Bartın ve Karabük Üniversiteleri canlılık kazandırmışlardır" dedi.

Vali Kaban, konuşmasında Filyos Vadi Projesi'ne de dikkat çekerek, "Bilim ve teknoloji alanında yetişmiş insana yatırım yapılması önemlidir. Üniversite, sanayi ve kamu işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte burada üniversitelere iş düşmektedir" diye konuştu.

YÖNETİM MANTIĞINDAN YÖNETİŞİM MANTIĞINA

21. yüzyıldan itibaren kurumların yönetim mantığından yönetişim mantığına geçtiğini ifade eden Bartın Valisi Ali Çınar ise bu sayede kurumların birbiri ile iletişime geçebildiğini aktardı. Yönetim mantığında her kurumun kendi otoritesi olduğunu hatırlatan Bartın Valisi Ali Çınar, "Bu toplantının bölgemizde bundan sonraki çalışmalarda faydalı olmasını temenni ediyorum. 21. Yüzyıl ülkemizde bir zihniyet dönüşümüne sebep olmuştur. Özellikle 2001 yılından itibaren artık ülkemizde yönetim mantığından yönetişim mantığına geçilmiştir. Bu toplantı da bu zihniyet dönüşümünün bir göstergesidir. Çünkü geçmişte ülkemizde kurumlar, ayrı bir otorite olarak kendilerini görüyorlar. Her kurum kendisinin yaptığını daha doğru olarak düşünüyor. Hep yönetim vurgusu her kurumun iliklerine kadar işlemiş vaziyettedir. Çok şükür yönetişim anlayışına geçtikten sonra artık kurumlar birbirlerine yakın ilgi durumuna geçtiler. Artık biz yöneticiler ve özellikle valiler diyoruz ki yönetirken kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, bilim kuruluşlarıyla birlikte hareket edelim. Yapacağımız projelerde bu kurumların fikirlerini alalım. ve uygulamada da güzel sonuçlar alalım" dedi.

Vali Çınar, valiliklerin artık ortak akılla hareket ettiğini ifade etti. Çınar, "İşin mutfağı iyi değilse, vitrinin kalıcılığı uzun süre olmaz" diye konuştu. Çınar, Türkiye'nin 2023 vizyonunu hatırlatarak, "2023 yılında ülkemizin ilk on ekonomi arasına girmesi için çalışıyoruz. Bu sebeple çok çalışmaya ihtiyacımız var. Arkamızdan gelen çocuklarımızın iyi yaşaması için iyi önderlik, iyi rehberlik etmemiz gerekiyor. Bu toplantı iyi fırsat olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

VALİ KARDEMİR'İ ANLATTI

Karabük Valisi İzzettin Küçük ise Karabük'te kurulu bulunan Kardemir'deki süreci değerlendirdi. Karabük'teki gelişmeleri aktaran Küçük, "Kardemir ülkenin ana motoru olmuştur. Ardından çimento fabrikası, şeker fabrikasında Kardemir'de üretilen ürünler kullanılmıştır. Kardemir ardından ülke ekonomisinin üzerine yük haline gelmiştir. Ama özelleştirildikten sonra kapasitesini arttırmış, ülkede sadece hızlı tren raylarının üretildiği fabrika haline gelmiştir. Yakında tren tekerleği de üretilecektir. Karabük tekrar tarihteki önemli rolü tekrar oynamaya başlamıştır. Sadece Kardemir'den kaynaklanmıyor, Karabük'ün bu özelliği, 2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesi Türkiye'nin en hızlı büyüyen üniversitesidir. Sadece sayısal olarak üniversitemiz gelişmemiştir. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanda kendisini önemli hale getirmiştir. Raylı sistemler mühendisliği üniversitede kurulmuştur. İlimizde OSB tamamen dolmuştur. Şu anda da genişletme çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Şu anda bulunduğumuz durumda bütün işletmeler kaynak bulamama sorunuyla karşı karşıya değildir. Herkes istediği kaynağı bulmaktadır. Bu toplantının yapılmasında katkısı geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"FARKINDA OLAN HAREKET GÖSTERİR"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Batı Karadeniz Bölgesi'nin Türkiye'de önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. 1 Ocak 2014 itibariyle 10. Kalkınma Planı'nın başlayacağını ifade eden Aslan, "İnsan kendine baktığında gelecekle ilgili planlar ve programlar yapıyor. Yaşı müsait olanlar evlenmeden planlar yapıyor. Bireyden başlayıp, aile, aileden başlayıp iller planlarını ortaya koyuyorlar. Bölge, ardından ülke ve sonra dünya. Ama ortak nokta var. Refah. Nasıl geçimi iyi temin edip refaha ulaştırırız diye hesaplıyorlar. Refah, dediğimiz ortamın sağlanmasına baktığımızda belirli yapı taşları var. Bunların en önemli yapı taşlarından bir tanesi birinci kelime anlamını bulan yapı. Yani kamu dediğimiz yapı. Kamu oturmuş genel bir program yapmış. 1 Ocak 2014 itibariyle başlayacak olan uygulama. 10. Kalkınma planı var. Bu plan, aslında bireyin hayatını nasıl refah ortamı şeklinde düzenleyebilirdir. Bu toplantılarda bulunan bütün paydaşlarımız birinci politika dokümanını mutlaka bilmelidirler. Herkes birbirine bıraktığında bakıyorsunuz ortada ürün yok. Bu toplantının temel amaçlarından birisi de budur. Kamu-üniversite ve sanayi işbirliğinde olacak" dedi.

Dünyanın en önemli kaynaklarının bölgede bulunduğunu aktaran Aslan, "Bu bölgenin ayrı bir yeri var. Dünyanın en önemli kaynaklarının olduğu yer. Enerji üretiminin olduğu yer. Daha önemlisi, Türkiye'de üç tane enerji bölgesi kuruldu. Birincisi Ceyhan, ikincisi Karapınar ve üçüncüsü Filyos. Bunlardan bir tanesi Filyos'tur. Oranın limanı hayata geçtiğinde orada sanayileşme hamlesi gerçekleştiğinde o zaman buranın çehresi daha da değişecek. Tüm bu bölgenin ve bağlantılı olarak İç Anadolu'nun çehresi değişecek. Bu önemli noktanın biz farkında mıyız? Elbette farkındayız. Farkında olan insan hareket gösterir. Demek ki biz bu politika dokümanlarını bilmek zorundayız" dedi.

Özel sektör, kamu ve üniversitelerin sıçrama yaparak gelişmelerini sürdürmesi gerektiğine dikkat çeken Aslan, "Ar-Ge anlamında harcayamayacağımız kadar çok para var. Kamu, üniversite görevini değiştirerek yoluna devam edecek. Özel sektör de dahil olmak üzere üç kesimi sıçrama yaparak gelişmelerini sürdürmektedir. Bize durmak yaraşmıyor. Bizi yapmamız gereken konularda rahatsız edin. Yapmamız gereken Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün bütün ilgili kesimlerine bunları anlatmak gerekiyor" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Toplantı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt'un sunumuyla devam etti. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement